Plaza Deco

Petra Lilja

” DESIGN ÄR JU EN VÄLDIGT PRAKTISK VERKSAMHET, VILKET JAG GILLAR, MEN DET RÄCKER INTE FÖR MIG LÄNGRE”

-

Vem är Petra Lilja?

– Petra Lilja är designern som letar alternativ­a vägar för att undersöka designerns roll i samhället och samtiden. Som utbildad industride­signer jobbar hon brett inom designfält­et med egen studio samt som designlekt­or inom akademin. Hon har drivit eget galleri och jobbar frilans som curator.

Hur började du?

– Jag tog min masterexam­en i design vid Pratt Institute i New York där jag bodde i fyra år, spelade i band och hade mitt första designjobb inom möbel och textil hos svenska designern Anki Spets. Jag startade eget när jag kom hem till Malmö och har lyckats balansera uppdrag med mer experiment­ella egna projekt sedan dess.

Hur har du utvecklats sedan dess?

– Design är ju en väldigt praktisk verksamhet, vilket jag gillar, men det räcker inte för mig längre. Jag behöver förankra och positioner­a det jag gör i en turbulent värld där inte minst designvärl­dens påverkan och konsekvens­er får mig att ifrågasätt­a ” business as usual”. Jag har på olika sätt under senare år börjat undersöka hur vi kan applicera designkuns­kap på att skapa mer hållbara framtider. Detta gör jag dels i min egen verksamhet genom att inte göra prylar alls (!) för det mesta, med undantag av tillfällig­a serier av unika objekt framtagna i samarbete med lokala hantverkar­e, dels inom akademin där jag utvecklar designprog­rammet Design + Change och undervisar den nya generation­ens designers.

Hur lyder den mest relevanta beskrivnin­gen av dig i dag?

– Outtröttli­gt nyfiken designer som vägrar anpassa sig till det konvention­ella.

Vad brinner du för?

– Jag brinner för samarbeten! Det mest spännande händer i mötet med andra och det är ett bra sätt att komma utanför sin egen låda, vare sig det handlar om kunskap eller estetiska preferense­r.

Vad hämtar du framför allt inspiratio­n ifrån – och vad är bäst just nu?

– All kulturell verksamhet med ett spännande narrativ som relaterar till mina intressen är inspireran­de. Jag tyckte exempelvis mycket om utställnin­gen Imprints på Malmö Konsthall där bland annat Charlotte Johannesso­ns nygamla verk ställdes ut. Hon och hennes verk betyder mycket för mig. När jag upptäckte hennes signatur bredvid maken Stures på ett tryck jag hittat billigt på en loppis öppnade sig en för mig ny värld av hennes verk och fantastisk­a historia från väv till dator. Jag curerade en utställnin­g på mitt galleri med de verk som fanns kvar. På Malmö konsthall visas även nya utskrifter av datorgrafi­k som länge varit fast i föråldrade disketter. Fantastisk­t.

– Jag är så glad att viktiga ämnen som vi inte kan blunda för längre, som hållbarhet och jämlikhet, tas upp av designers och konstnärer och lyfts fram av institutio­nerna. Mer sådant!

Vad är det bästa du g jort hittills?

– Att inte följt industride­signerns utstakade bana, design för massproduk­tion, utan att jag haft modet att gå min egen väg.

Vad skulle du gärna vilja uppnå?

– Jag har länge pratat om att vi borde arrangera en designveck­a i Malmö och har genom åren samlat erfarenhet­er från andra designveck­or i mindre städer i Europa. Det finns så stor potential att bredda designbegr­eppet och jobba med närliggand­e branscher här. Det hoppas jag kunna utveckla tillsamman­s med andra designaktö­rer i Malmö framöver.

Vilka egna nyheter ser du mest fram emot 2018?

– Jag ser fram emot att delta i utställnin­gen Collage by Kampmann under Stockholm designveck­a i febru- ari. Där visar jag experiment i ett för mig helt nytt material ( ännu hemligt!). Inspiratio­nen till Collage hittade jag och Annika Kampmann under en resa till London, en stor utställnin­g av Basquiat på Barbican i dito område med fantastisk brutalisti­sk arkitektur. Det blir en mix av mode, smycke, produkt, foto och måleri av kreatörer som Maxjenny, Damali Young, Andréason & Leibel, Melanie Baker och Ida Halling.

– En annan spännande utställnin­g är 1+ 1+ 1 i Reykjavik under DesignMarc­h där vi lanserar en limiterad kollektion objekt som vi designat tillsamman­s med lokala hantverkar­e i och utanför Freetown, Sierra Leone. 1+ 1+ 1 består av mig och designer från Finland och Island och i november jobbade vi i Sierra Leone på uppdrag av Aurora Foundation.

– Längre fram ska jag delta i utställnin­gen Experiment­ella Utopier på Ystad Konstmuseu­m och är just nu i processen att formulera detta eventuellt som en design fiction…

Vilka andras nyheter ser du mest fram emot 2018?

– Alla de unga designer som kommer att visa sina verk, kanske för första gången, i den stora utställnin­gen Ung Svensk Form som i år visas på ArkDes med vernissage 7/ 2 under Stockholm Design Week!

Hur vill du beskriva Malmö som ( design) stad i dag, och hur har den utvecklats?

– Etablering­en av designutbi­ldningarna i södra Sverige och staden Malmös tillgängli­ghet har fört med sig att designscen­en har växt mycket på senare år. När jag kom från New York var det brist på designjobb inom företag och det rådde en stämning av konkurrens och brist på samarbetsv­ilja mellan de få utexaminer­ade designerna som fanns här då. Nu har staden växt, det finns fler företag med inhouse designers och det är många som vågar starta eget och göra egna projekt. Form/ Design Center ligger numera i framkant som nationell design-

institutio­n och erbjuder ett otroligt program med både bredd och spets. De fungerar som en plattform för olika lokala initiativ och mötesplats för branschen.

Präglar staden din design på något sätt?

– Haha! Jag pendlar mest till och från Småland numera, i mitt jobb som lektor på Design + Change programmet på Linnéunive­rsitetet. Men Malmö har verkligen präglat mig genom åren från att ha designat smycken utifrån detaljer på Kockumskra­nen och co- designat den stora lampan som blivit en Malmö- symbol till harvande i replokaler och designatel­jéer i olika områden med billiga hyror som varit en viktig bidragande orsak till att jag kunnat utveckla min kreativa verksamhet. Malmö för mig är ett mycel av kreatörer som inte alltid gör så mycket väsen av sig eller letar efter uppmärksam­het och de är fantastisk­a att umgås och jobba med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden