Plaza Deco

VARDAGENS HJÄLTA

En ny bok och utställnin­g visar att få andra har berört våra liv med sin design i samma omfattning som Tom Ahlström och Hans Ehrich.

- AV CHRISTOFFE­R ALKMAN

V i är väldigt många som har hållit i målarpensl­arna från Anza och diskborste­n för Jordan från - talet, och oavsett vad vi väntat på är vi säkert ännu er som dragit ett nummer ur kölapp- systemet Turn- O- Matic.

Därtill kan adderas mängder av banbrytand­e lampor, stolen Bam- Bam, den fällbara museistole­n som till och med fi nns i specialutg­åva hos Museum of Modern Art i New York, och otaliga hjälpmedel för sjukvården. Det känns rimligt att hävda att Tom Ahlström och Hans Ehrich under sin långa karriär med företaget A& E Design har försett folkhemmet med många av de verktyg som vi behöver i vardagen.

En fråga bara: Varför är denna omfattande gärning så blygsamt dokumenter­ad?

När boken A& E Design – The Book nyligen släpptes så var det häpnadsväc­kande nog den första som gjorts om Ahlström och Ehrich. Boken är skriven av professorn i design- och konsthantv­erkshistor­ia Kerstin Wickman. Den gör en 50- årig genomgång av A& E Designs vardagsför­emål. Industride­signerna Tom Ahlström och Hans Ehrich har genom karriären på uppdrag av bland andra norska, svenska och italienska företag vågat förändra hem och o entliga lokaler världen över.

När de två Konstfacks­tudenterna från Stockholm i slutet av 1960- talet slog sina ritblock ihop för att frälsa den då underutvec­klade industride­sign- marknaden täppte man till ett stort hål. Att de dessutom var barn av sin tid och gärna arbetade i materialet för tiden – plast – visade sig vara ett genidrag.

Att Centrum för Näringsliv­shistoria ger ut boken om ett designföre­tag i världsklas­s är inte en slump. A& E Design är ett praktexemp­el på hur man bedriver lyckad business – fl er designers borde som Ahlström och Ehrich ta betalt per sålt exemplar. Inkomstern­a gav kapital till att utveckla verksamhet­en och växa sig starkare än uppsegland­e konkurrent­er. Under 1970- talet byggde man upp en studio och verkstad i världsklas­s. Prototyper­na ( som idag återfi nns hos Nationalmu­seum) är så utförligt gjorda att de knappt kan skiljas från de senare serietillv­erkade variantern­a. Så lockar man uppdragsgi­vare att trycka på startknapp­en.

När Nationalmu­seum i höst återinvige­r öppnar man med en jubileumsu­tställning om A& E Design – då lär ännu fl er få upp ögonen för alla de produkter som under 50 år underlätta­t livet för så många människor.

 ??  ?? Jubileumsm­odell ( år         ) av lampan Lucifer (         ) för Fagerhults. Orbit i bordsoch golvmodell för Ateljé Lyktan (         ) .
Jubileumsm­odell ( år ) av lampan Lucifer ( ) för Fagerhults. Orbit i bordsoch golvmodell för Ateljé Lyktan ( ) .
 ??  ?? Tom Ahlström, Hans Ehrich och kölappsyst­emet Turn- Omatic.
Tom Ahlström, Hans Ehrich och kölappsyst­emet Turn- Omatic.
 ??  ??
 ??  ?? Stella Polaris för Yamagiwa (         ) .
Stella Polaris för Yamagiwa ( ) .
 ??  ?? Megasäljan­de diskborste­n         för Jordan (         ) .
Megasäljan­de diskborste­n för Jordan ( ) .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden