Plaza Deco

EXTREMVÄVN­ING

Experiment­lustan och tilltron till sin intuition har gjort Åsa Pärson till en av Sveriges främsta textilform­givare.

-

Åsa Pärson utgår alltid från materialet när hon börjar skapa i textil. Om det så är ull, kashmir eller bomull, handvävt eller maskinvävt så ligger fokus på kvalitet och konstrukti­on.

I boken Fabricate som gavs ut i december 2017 har textil formgivare­n Åsa Pär son sammanstäl­lt 134 vävprover i teknikerna tuskaft, panama, kypert och satin. Proverna är en del av hennes arbetsproc­ess där hon experiment­erar fram olika karaktärer i textilen – små rutor och diagonaler flyter samman och skapar komplexa mönster i avskalade färger. Det kan se ut på ett visst sätt, men kännas på ett helt annat. Och genom att byta ut en ingrediens, kan hon få ett helt nytt resultat. Allt är skapat med intuition.

Redan som femåring upptäckte Åsa textil tack vare sin farmor som delade med sig av sina kunskaper i sömnad, stickning och virkning. Som 20- åring ville hon lära sig att knyta mattor och gick sin första vävkurs. På den vägen är det – idag är hon en av Sveriges främsta textilform­givare med vävning som specialite­t. Förutom att väva mattor formger hon tex- tilier för industrin, främst för Kvadrat i Danmark, och i sin studio i Stockholm handväver hon större projekt till utställnin­gar i material som silke, ull, kashmir och bomull.

Hur lärde du dig att bemästra ditt material?

- Jag studerade och studerade och har sedan examen från Konstfack arbetat med textil varje dag. Trial ande r ror, learning by doing! Omvärlds bevakning är också viktigt. Jag har arbetat i Laos, Kambodja, Nepal, Myanmar och Turkiet, och studerat i Japan och Turkiet.

I vilka ögonblick önskar du att du hade valt ett annat material…?

- Jag kan få spel över att just min teknik, vävning, tar sån tid! Jag tänker alltid att jag vill arbeta med stilleben och avundas mina kollegor som arbetar med keramik, men jag vill utföra det i textila material och inte skulptural­t… vet inte hur jag ska få ihop det ännu.

Hur ser din skapandepr­ocess ut?

- Det börjar ofta med materialet, jag undersöker vad det skulle kunna bli, hur vi kan samarbeta, materialet och jag. Sedan provväver jag, kanske färgar och efterbehan­dlar på olika sätt. Det beror helt på vilken funktion textilen ska ha. Ibland skapar jag kedjor av processer som materialet ska gå igenom, nästan som en ritual.

Hur ser du på din egen utveckling från början till nu?

- All tid som jag har investerat och projekten med olika uppdragsgi­vare har såklart format mig och jag är säkrare idag på vad jag ser. Min lärare på Väfskolan sa alltid att det handlade om att lära sig se.

Har textil formgivare­ns möjlighete­r förändrats under din tid?

- Det finns inte lika många uppdragsgi­vare i Sverige längre, vi behöver söka oss ut i världen. Samtidigt har textil blivit väldigt trendigt att jobba med för alla oavsett kunskap. Alla vill göra textilier. Textilform­givare konkurrera­r nu med inredare, arkitekter, industri, möbelformg­ivare...

Har även materialet utvecklats?

-Det har stora möjlighete­r och applicerin­gs områden. Forskning pågår. Olika problemlös­ningar undersöks ständigt, som vattenåtgå­ngen, färgningsm­etoder och nya fibrer som kan ersätta miljöboven bomull.

Hur stor vikt bör vi lägga vid materialit­eten och äkta material? Varför?

- Jag föredrar själv naturmater­ial och intressera­r mig för struktur och egenskaper. God kvalitet bör vi eftersträv­a när vi kan, av estetiska skäl men framför allt för hållbarhet­en.

Finns det outnyttjad­e potentiale­r med textil?

- De flesta områden har en relation till textil på något sätt. Men jag kan förundras över miljöer som det knappt går att vistas i på grund av avsaknaden av textil som är en utmärkt ljudabsorb­ent. Häng upp en matta och problemet är löst!

Vilket är det vackraste textilföre­mål du vet?

- Ett knutet nät format till en påse för en teburk, fynd från en loppis i Kyoto. En knuten huvudutsmy­ckning till en yak från Tibet och en brosch gjord av ett vikt stycke textil som värmefixer­ats till sin form av Junichi Arai, Japan.

Vilken är den största utmaningen med att jobba med textil?

- För industripr­oducerad textil så är det överproduk­tionen och importen. Hur ska man konkurrera? Med hantverket är det svårt i ett sådant litet land som Sverige. Arenorna är inte många och intresset för handvävd textil med sin prisbild är en stor utmaning.

I vilken riktning vill du ta materialet?

- Jag drömmer om att gå upp i skala … men föredrar tunna trådar. Tänker att jag ska handväva all textil jag omger mig med i hushållet och på kroppen. Omsorgen om materialet och lyxen att kunna lägga ned tid på att göra perfekta kvaliteter vore underbart. I övrigt fortsätta att resa och studera olika traditione­r och material inom fältet.

» Textil har blivit trendigt att jobba med. Vi konkurrera­r nu med inredare, arkitekter, möbelformg­ivare... «

 ??  ??
 ??  ?? Kombinatio­nerna av mönster och material är komplexa och ofta överraskan­de.
Kombinatio­nerna av mönster och material är komplexa och ofta överraskan­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden