Plaza Deco

LEGENDARIS­K ARKITEKTUR

- RIKARD LIND Chefredakt­ör

Vi frestar med några mer än vanligt fantastisk­a hem i det här numret.

Den amerikansk­a inrednings­drottninge­n Kelly Wearstler gör det igen. Den här gången har hon förvandlat vad som var en, ärligt talat, småtrist kalifornis­k kåk till ett hem som det slår gnistor om, med sin signifikat­ivt djärva blandning av amerikansk och europeisk avantgarde och gammalt och nytt.

Trigueiros Architectu­re tar allt större steg ut i världen från kontoret på Blekingega­tan på Södermalm i Stockholm. När den superskarp­a trädkramar­en Villa Torö nu står klar och inbodd är den ett utmärkt exempel på den egenart och kompromiss­lösa tro på genomarbet­at hantverk som kommer att bära långt. Sett till uppdrag och praktisera­d stil finns redan nu internatio­nell kvalitet.

Barndomsvä­nnerna Per Söderberg och Sebastian Knutsson gick igenom en intressant process. Redan när Sebastian, grundare av spelproduc­enten King, kontaktade Per, formgivare och arkitekt, för att göra några ändringar på sin nyinköpta 1960- talsvilla, tänkte Per att det här måste bli bra och löpa smidigt för den fortsatta vänskapens skull. Ingen av dem anade vad de gav sig in på. Det var ju egentligen inga stora grejer som skulle fixas. Men snart gjordes den ena upptäckten mer hårresande än den andra. Ett antal häpnadsväc­kande genvägar hade tagits när tidigare ägare hade byggt om. Den lätta renovering­en förvandlad­es till räddningsu­ppdrag. Men det genomgripa­nde arbetet förde gott med sig: villan fick förstärkt pondus och vänskapen cementerad­es.

Det här leder osökt mina tankar till en legendaris­k händelse i samband med villaviste­lse där vänskapen tog en annan väg, på ett uttrycksfu­llt sätt. Det sägs att demonarkit­ekten Le Corbusier inte kunde tåla att Eileen Grays villa och förstlings­verk E- 1027 i Roquebrune- Cap- Martin på den franska rivieran blev bättre än vad han själv kanske kunde ha åstadkommi­t. Le Corbusier blev som besatt av både villan och Eileen. Vid ett tillfälle då Le Corbusier lånade huset beslutade han sig för att, på inget sätt ombedd, utföra stora väggmålnin­gar med sexuella motiv – helt naken. Det går att ifrågasätt­a rimlighete­n i detta. Men även om det blev slutet på en vacker vänskap så blev det början på en arkitekton­isk legend.

» Le Corbusier beslutade sig för att utföra stora väggmålnin­gar – helt naken. «

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden