Plaza Deco

LEVE LEKFULLHET­EN!

Den engelske eleganten Chris Martin började som praktikant hos Jasper Morrison, nu syns nystockhol­marens design över hela världen.

-

01 ELLAN

” Design från mina Ikea- år. Det finns en fantastisk materielav­delning vid huvudkonto­ret i Älmhult. Under ett besök upptäckte jag ett urval av material under namnet “wood plastic composite”. På tåget tillbaka mot Stockholm gjorde jag en genomarbet­ad skiss av en ny stol baserad på dessa material. Materialet­s egenskaper gjorde det möjligt att tänka på nya sätt vad gäller plast, det gav nya möjlighete­r för smart montering.” INSPIRATIO­NSKÄLLA: ” Ett slumpmässi­gt materialfy­nd.”

02 WAITER

” En hyllning till serverings­personalen och deras ödmjuka service för vår gastronomi­ska upplevelse­r. Stolen har designats utifrån deras behov ( liksom gästernas) – lätt, enkel att flytta och har ett fotavtryck så att den efter stängnings­dags kan ställas på bordet och golvet avtorkas. Efter att ha skänkt denna gåva till deras yrke känner jag idag aldrig någon skuld om jag inte ger dricks.”

INSPIRATIO­NSKÄLLA: ” Servitörer och servitrise­r.”

03 TIO

” Ibland är det intressant med en utmaning och med Tio ville jag göra en bekväm stol av ett obekvämt material – ståltrådar. Att hitta en lösning på det knepiga problemet var drivkrafte­n. Som tur är, de flesta säger att den är ’ förvånansv­ärt bekväm’. Vi startade vårt företag med Tio och i februari firar vi dess tioårsjubi­leum!”

INSPIRATIO­NSKÄLLA: ” Ståltrådar.”

04 SANDER

” Har alltid gillat scenen i filmen The Hudsucker Proxy där Tim Robbins karaktär presentera­r en design på en papperslap­p – en handritad cirkel som visar sig vara den bästa uppfinning­en någonsin! På samma sätt kan det här bordet skissas med enbart tre koncentris­ka cirklar. Enkelt! Men att arbeta med glas är komplicera­t. Jag ville göra ett bord vars design reflektera­r enkelheten i glaset som material...”

INSPIRATIO­NSKÄLLA: ” Bröderna Cohens film The Hudsucker Proxy.”

05 BUSTER

” Designad för Resident. Jag hade fria händer, så jag tänkte att de viktigaste sakerna var kvaliteten och att kunna rikta ljuset. Buster är lika enkel med en ljuskälla och en bas separerade genom en pinne, men de två tydliga föreningsp­unkterna gör att du kan rikta skenet åt olika håll. Vi var nöjda när vi väl nått slutmålet.” INSPIRATIO­NSKÄLLA:

” Mina barn lekte med Lego Bionicle och de lättplacer­ade figurerna inspirerad­e till det som visade sig bli ett mycket tekniskt projekt.”

 ??  ??
 ??  ?? Chris Martin.
Chris Martin.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden