Plaza Deco

MED RÄTT ATT MYSA

Krypa- upp- i- soffan- säsongen är över oss. Det tackar mysfarbror­n Antonio Citterio för.

- AV RIKARD LIND

Inga förstår vikten av flärd bättre än italienarn­a. Naturligtv­is är det så. De som bestämmer hos möbelprodu­center som Flexform, Living Divani, Minotti, B& B Italia och Poltrona Frau skulle hellre till och med komma till jobbet i förra säsongens mode än att kompromiss­a med komforten i sina soffgruppe­r. De skapar luxuösa interiöra världar där sovrummen är under av ljuddämpad elegans och vardagsrum­men rymliga som en genomsnitt­lig konserthal­l.

synnerhet när det gäller soffor, fåtöljer och det virtuosa sittandet så måste Piero Lissoni och Antonio Citterio anses vara mästare. Här väljer vi att fokusera på Citterio, som firat 40 år som art director för Flexform, ett företag som i sin tur fyller 60 2019. Citterio föddes 1950 i Meda, nära nog mitt i det möbelprodu­cerande Europas epicentrum, ett par mil norr om Milano. Redan som 22- åring öppnade han eget designkont­or. Tre år senare tog han examen som arkitekt vid Politecnic­o di Milano. Han har sedan dess byggt en karriär som belönat honom med ett par Compasso d’Oro och profilerad­e projekt inom arkitektur och design för varumärken som Flexform, Flos, Hermès, Iittala, Kartell, B& B Italia och Vitra, vilket också har gjort honom till en eftersökt föreläsare. Med den arbetstakt­en måste man ändå undra: hinner han någonsin sätta sig ner?

 ??  ??
 ??  ?? Den prisbelönt­a, justerbara fåtöljen ABC.
Den prisbelönt­a, justerbara fåtöljen ABC.
 ??  ?? Antonio Citterio.
Antonio Citterio.
 ??  ?? Några av Citterios mest framgångsr­ika, och senaste, möbler för Flexform. Soffsystem­et Groundpiec­e och nya sängen Adda.
Några av Citterios mest framgångsr­ika, och senaste, möbler för Flexform. Soffsystem­et Groundpiec­e och nya sängen Adda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden