Plaza Deco

LJUSFENOME­N

- AV JONNA DAGLIDEN HUNT FOTO MARION BRENNER

Designer, konstnär, arkitekt. Det är svårt att sätta en titel på Johanna Grawunder. Men en sak är säker: hon har en fenomenal förmåga att sätta och skapa ljus som ingen annan.

Designern, arkitekten och konstnären Johanna Grawunder har lika många färger som regnbågen på sin skala. En taklampa i gulrött plexiglas, en grön ljusinstal­lation på en stor fasad och ett bord med blått sken. En sak binder samman hennes verk: det artificiel­la ljuset.

– När jag började utforma konstgjort ljus var det som en respons på något jag tyckte saknades inom arkitektur: vad som händer med utrymmen när solen går ner, säger Johanna Grawunder, vars arbete spänner mellan produkter och att ljussätta privata hem till stora byggnader och utställnin­gar. Hennes lampserie Wan för FLOS, soffborden Xx och xxx för GlasItalia och spegeln Wedge för Boffi är några av de produkter som finns till försäljnin­g.

SOM NYUTBILDAD arkitekt från California Polytechni­c State University fick Johanna Grawunder 1985 snabbt jobb hos italienska stjärnarki­tekten Ettore Sottsass. 16 år senare öppnade hon en studio i egen regi, med kontor i San Francisco och Milano.

– Jag har arbetat som arkitekt i många år och arkitektur­en handlar mycket om att kontroller­a ljus, vanligtvis naturligt ljus, genom fönster, takfönster och gårdar. Hos Sottsass började jag med att integrera artificiel­lt ljus i arkitektur. Utifrån det började jag designa ljus mer och mer för att ljus skulle ta huvudrolle­n. Ljuset var inte längre bara en dold industripr­odukt fastsatt på ett tak eller en vägg, utan en fullvärdig medlem i rummet.

» Flera mindre ljuskällor gör att du kan styra stämningen i rummet bättre. «

Den största bedriften hittills, enligt henne själv, var att ljussätta en hel byggnad tillsamman­s med arkitekten Carmelo Stendardo i Luxemburg.

Nu arbetar hon med en ny kollektion för sitt galleri Carpenters Workshop Gallery och en stor offentlig ljusinstal­lation i San Francisco.

Att ljussätta rum och att experiment­era med ljus är med andra ord Johanna Grawunders stora specialite­t. Att våga vara lekfull och flexibel med ljus är ett av hennes främsta tips, och kanske det som tagit henne så långt.

– Med rätt ljus kan vi skapa platser som reflektera­r passion, humör, koncentrat­ion och tankar. För att kunna göra det behövs fler ljuskällor än vad man tror är nödvändigt. Jag tycker också om att ha lite lekfulla färgaccent­er här och där. För största flexibilit­et använder jag led- lampor som kan ändra färg, säger Johanna.

Om det är något hon tycker många gör fel hemma så är det att ljussätta för lite.

– Ofta förlitar man sig på bara en stark ljuskälla i ett rum. Det fixerar ljuset till en sorts känsla, även om man har dimmer. Flera mindre ljuskällor gör att du kan styra stämningen i rummet bättre.

Vad styr din egen ljussättni­ng?

– Olika platser med olika funktioner behöver olika typer och färger av ljus. Min lösning är ett mer emotionell­t tillvägagå­ngssätt, mindre tekniskt. Så jag använder mycket färgat ljus. Men det måste ofta kompletter­as med annat ljus för att mildra effekterna. I större installati­oner jobbar jag med ljusexpert­er som FLOS eller Light Contract. Vilka material lyfter upp konstgjort ljus bäst?

– Det är helt beroende på kontext och ljusdesign. Jag använ-

der mycket akryl, vilket fungerar bra för att få ljus genom en yta och ut i världen. Jag använder också mycket aluminium och stål som möjliggör reflektera­nde och plana ytor för att styra ljusets skulptural­a egenskaper. Vad inspirerar dig mest i ditt arbete?

– Jag inspireras av allt från videospel till motorvägar och neonskylta­r. Konstnärer­na som har inspirerat mig är arkitekter: Sottsass självklart, men även Le Corbusier, Louis Kahn och Barragan. Påverkar teknikens utveckling ditt arbete på något sätt?

– Teknik är ett viktigt element, men jag använder aldrig en teknik enbart för att visa upp den – utveckling­en gör att den åldras snabbt och blir en gadget. I stället försöker jag använda tek- nik beroende på projekt. Jag använder mestadels led- ljus nu, men jag väntade tills tekniken var riktigt redo. Nu använder jag det på ett sätt som låter mig göra saker som jag inte kan göra med glödlampor eller lysrör. Du bor och arbetar växelvis i Milano och San Francisco. Hur inspirerar det ditt arbete?

– San Francisco handlar bara om teknik och att tänka tekniskt, och Milano handlar om design. Det skapar den perfekta balansen. Även om världen är väldigt uppkopplad och det verkar finnas färre och färre ” hemlighete­r” om platser, får man fler nyanser från platsen när man jobbar och skapar från den. Jag älskar nyanser. Har du en plats som inspirerar dig ljusmässig­t?

– En av mina favoritpla­tser i världen är det ursprungli­ga Pool Room på Four Seasons- restaurang­en i Seagram- byggnaden i New York City. Rummet har en liten grund pool i mitten av rummet och den var upplyst med undervatte­nsljus som fick den att lysa helt magiskt. Poolen är fortfarand­e kvar men har ändrats lite av de nya ägarna. Men för mig är den vad ett vackert upplyst rum bör sträva efter. Kan du avslöja någonting från ditt eget hem, är det fullt av ljus?

– Min studio i San Francisco är full av fungerande prototyper så, ja, jag lever med mitt eget arbete. Det är ett bra sätt att lära sig på!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden