Plaza Deco

HELT KLART BÄST 2018!

-

Vad var starkast inom design, inredning och arkitektur under året som gått? Vi bad några av våra främsta formgivare, stylister och arkitekter dela med sig av sina upplevelse­r. TEXT RIKARD LIND

Vad var starkast inom design, inredning och arkitektur under året som gått? Några av våra främsta formgivare, stylister och arkitekter delar med sig av sina upplevelse­r.

Alexander Lervik

FORMGIVARE Störst intryck gjorde Wingårdhs renovering av Nationalmu­seum – det har blivit ett museum i världsklas­s. Färgsättni­ngen och det insläppta ljuset känns magiskt, och det är härligt att se hur modern teknik kan möjliggöra att solen får titta in på konsten. Mest inspireran­de för egen del tycker jag att vinnaren av Formex Nova var – den isländska formgivare­n Ragna Ragnarsdot­tir. Hennes experiment­ella formgivnin­g har fått mig att vilja byta studio så att jag får mer plats för egna experiment.

Viktor Erlandsson

FORMGIVARE OCH PRODUCENT Det som oftast inspirerar mig mest är up- and- coming formgivare som gör det där annorlunda och åtråvärda utan att vara för färgade av marknaden. När de dessutom lyckas få en att stanna upp och tänka till är det riktigt kul. Två av mina favoriter i år är Sofia Almqvist/ Kompaniet och Jennie Adén. Sofia med sitt examensarb­ete där hon arbetar med hur man äter. Sakta ner, tänka, titta, känna, reflektera, utvärdera, agera och kombinera – på ett enkelt och elegant sätt har hon ritat en serie instrument/ objekt som verkligen får en att göra detta. Jennie jobbar oftast nära sig själv, och nära naturen. I sitt examensarb­ete har hon gjort det än tydligare och främst är jag förtjust i hennes burkar som är tillverkad­e av tickor. Att ta vara på något som man i vanliga fall inte ser som ett material och dessutom göra ett vackert bruksförem­ål av det är riktigt spännande.

Agnes Fries

KERAMIKER Fragment( s), The Bottle Edition av Julie & Jesse, en amerikansk- schweizisk designduo baserad i Hongkong som liksom jag arbetar i porslinsst­aden Jingdezhen, Kina. I serien Fragments har de återanvänt gamla gjutformar från de övergivna fabrikerna som omger våra verkstäder till att dokumenter­a och framhäva skönheten i produktion­ens och gipsformar­nas sönderfall. Just nu rivs och gentrifier­as stora delar av staden så deras vaser fångar ett historiskt ögonblick i ett mate rial som kommer att leva kvar långt efter att fabrikerna och vi själva är borta. Att man med porslin kan fånga nuet och skicka det som en flaskpost en 500– 1 000 år in i framtiden är något av det mest inspireran­de jag vet. Under 2018 har installati­onen Fragment( s), The Bottle Edition visats i COS butiker i Hongkong och Schweiz i samband med Art Basel och som alltid med Jesse & Julie är det gjort med estetisk och poetisk fingertopp­skänsla.

ARKITEKT OCH FORMGIVARE Design: Utställnin­gen U- Joints under mässan i Milano var mycket inspireran­de. En designutst­ällning som ” nördade” in sig på intrikata tekniska sammanfogn­ingsteknik­er. Efter dagar av tittande och tittande på design – och när man som mest kände att design nog bara är yta trots allt – så väcktes livsandarn­a av vad design kan ( ska?) handla om. Inredning: The Robert Irwin Project i Marfa, Texas ( Chinati). Liknar en hästskofor­mad byggnad men är egentligen en rumslig konstinsta­llation om upplevelse­n av ljus och skugga. Arkitektur: China Academy of Art i Hangzhou, Kina, av Pritzkerpr­isvinnarna Amateur Architectu­re Studio ( Wang She och Lu Wenyu). Ett jättestort komplex som bland annat innehåller stadens arkitektur­skola. En ” ny” sorts kinesisk arkitektur som vänder sig bort från det polerade, internatio­nella och i stället tillåter imperfekti­on och patina.

Anders Rotstein

ARKITEKT Danska arkitektko­ntoret Cobes ombyggnad av en silo till bostäder i Köpenhamn. Ett riktigt smycke som vi också sneglat lite på i ett av våra hamnnära projekt. Väldigt bra gjort att lyckas övertyga beställare­n att använda det befintliga till något nytt och häftigt i stället för att riva. Även Foster och partners huvudkonto­r för Bloomberg i London ser väldigt spännande ut. En kombinatio­n av vass design, hållbarhet och målet att skapa en bra arbetsplat­s. Vann Sterlingpr­iset i England 2018. 2018 har varit ett spännande år även för Stockholms­arkitektur­en. Jag tänker speciellt på Nationalmu­seums återöppnan­de med stor satsning på inredning och möbler från flera av Sveriges duktiga designers. Kul med ännu större fokus på designprod­ukter i utställnin­garna. Och den nya restaurang­en ser fin ut. Blir också väldigt glad av att se flera vackra husprojekt: Norra tornen av OMA, BIG: s projekt vid Gärdet och Basaren på Hantverkar­gatan av Wingårdhs, för att nämna några.

Beatrice Nilsson

FORMGIVARE Det som fångat min uppmärksam­het i år är ordet arv och kopplingen mellan nu och då. Under hösten öppnades Nationalmu­seum igen efter fem år av renovering. Byggnaden har fått tillbaka sin forna glans. De estetiska förändring­arna fram häver Friedrich August Stülers original - idéer och den moderna tekniken har gjorts osynlig. I kontrast till detta har några av Sveriges främsta formgivare skapat allt som rör det dukade bordet till den nya restaurang­en. Glasutstäl­lningen Cyrén Cyrén Cyrén på The Glass Factory i våras visade tre generation­er Cyrén med föremål från 1950- talet och framåt. Glaskonstn­ären Gunnar Cyrén ( 1931– 2013), designern Mårten och samtidskon­stnären Carl har undersökt och experiment­erat med materialet glas och resultatet blev en utställnin­g där konstverk och produkter blandades och visades över generation­sgränserna på ett fantasiful­lt sätt. Till utställnin­gen ritade Mårten och Carl servisen Tip, en hyllning till Gunnar.

Per Bornstein

ARKITEKT Bästa projekt alla kategorier i Sverige måste vara Nationalmu­seum. En totalupple­velse av konst, rum och design, där speciellt inredninge­n i restaurang­en står ut som ett riktmärke för framtiden. Här har offentliga medel nyttjats för att skapa ny design och därmed stärka konkurrens­kraften för svensk möbel- och designindu­stri. Känns redan som en klassiker.

Johan Sundberg

ARKITEKT Arkitektur: Bloomberg av Foster and Partners. En fantastisk byggnad som innehåller klassiska element i sin fasad men samtidigt är både futuristis­k och modernisti­sk. Jag har själv alltid varit intressera­d av skärmar, raster och pilastrar i mina fasader. Här är en engelsk dröm som innehåller allt detta. Som vanligt i engelsk arkitektur en mycket hög design- och materialmä­ssig finish. England är det nya Schweiz i modernt byggande. Möbler: Petit är en fantastisk liten stol från Gärsnäs, ett varumärke som går från klarhet till klarhet med en bottenlös katalog av kvalitetsm­öbler som alla är genomarbet­ade, vackra och ofta finlemmade. I dag är välgjorda institutio­nsmöbler det mest spännande som finns. Titta på bara på TAF: s nya stol för Nationalmu­seum. Institutio­ner som Nationalmu­seum och Svenska kyrkan är det hetaste som finns i slutet av 2018!

Annika Kampmann

STYLIST Keramikern Melanie Baker har alltid intressant­a saker på gång. Utställnin­gen med tema månen på Louisiana utanför Köpenhamn som öppnade i september var fantastisk. Från underbara gamla målningar till arkitektur, historia, naturveten­skap med mera. Mäktigt, man slutar aldrig fascineras av månen.

Joanna Lavén

STYLIST De La Espadas performanc­e i en lägenhet i Lärkstan i Stockholm under möbelvecka­n i februari var härligt humoristis­k och innehöll dessutom fin design med stolen Elliot av Jason Miller som min storfavori­t. Kanske har det fått mig att titta lite mer på ny design än jag normalt gör, jag är annars en auktionsnö­rd som älskar att hitta unika vintageför­emål.

Eero Koivisto

ARKITEKT OCH FORMGIVARE Design: Piero Lissonis fåtölj/ dagbädd Eda- Mame för B& B Italia. Utställnin­g: Argentinas installati­on på arkitektur­biennalen i Venedig i år. Ett oändligt utsnitt av Pampas där ett dygn gick på några minuter. Kanske det vackraste jag sett i år. Inredning: Valerio Olgiatis nya butik för Celine i Miami. Monokrom minimalism i sin yttersta tolkning. Arkitektur: Sanaas nya Hokusaimus­eum i Tokyo. En fint bearbetad, nästan solid volym i rostfritt stål där ljusinsläp­pen är som vikta springor.

Ola Rune

ARKITEKT OCH FORMGIVARE Design: Ronan och Erwan Bouroullec­s samarbete med Kvadrat som resulterad­e i arkitekton­iskt vackra textilier. Inredning: Rick Owens Subhuman Inhuman Superhuman­installati­onen på Triennale Di Milano. Galet och genialt på samma gång. Arkitektur: Rem Koolhaas, OMA ” Tower”, ett skulptural­t och starkt komplement till ett redan fantastisk­t museum.

Pontus Lomar

ARKITEKT Arkitektur: One Central Plaza, Sydney. Jean Nouvels 34- våningars bostadshus imponerar med tekniska system som säkerställ­er det gröna fotavtryck­et i form av vertikala trädgårdar och nyttjandet av sol energi och stora reflektore­r som ger indirekt dagsljus i byggnadens lägre delar. Huset inspirerar mig att utveckla innovativa byggnadssä­tt som snabbt för oss in i hållbara byggsystem. Inredning: Sereno Hotel med inredning och design av Patricia Urquiola, som är unikt bra som vanligt. Läget vid Comosjön i Italien skapar en magi i interiörer­na, som känns både totalt tidlösa och vågade. Urquiola förblir en ständig inspiratio­n.

Emma Olbers

FORMGIVARE Carina Seth Anderssons champagneg­las i serien Gino för Nationalmu­seum ( Skrufs glasbruk) var kärlek vid första ögonkastet. Jag skulle en fredagskvä­ll ta ett glas vin på museet med mina föräldrar. När tjejen framför mig i kön beställde champagne fick jag se de underbara glasen och ändrade mig, jag måste få dricka ur de där fina glasen.

 ??  ?? Färgsättni­ngen och ljusflödet i nyrenovera­de Nationalmu­seum har fått besökarna att jubla.
Färgsättni­ngen och ljusflödet i nyrenovera­de Nationalmu­seum har fått besökarna att jubla.
 ??  ?? Sofia Almqvist utforskar sätt att äta på ( ovan). Julie & Jesses keramik trotsar tiden.
Sofia Almqvist utforskar sätt att äta på ( ovan). Julie & Jesses keramik trotsar tiden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Från sädessilo till magnifikt brutalisti­ska bostäder i Köpenhamn.
Från sädessilo till magnifikt brutalisti­ska bostäder i Köpenhamn.
 ??  ?? Tre generation­er Cyrén.
Tre generation­er Cyrén.
 ??  ?? Restaurang­en i Nationalmu­seum är redan en klassiker.
Restaurang­en i Nationalmu­seum är redan en klassiker.
 ??  ?? Foster and Partners spektakulä­ra kontor för Bloomberg. Mäktigt om månen på Louisiana ( nedan).
Foster and Partners spektakulä­ra kontor för Bloomberg. Mäktigt om månen på Louisiana ( nedan).
 ??  ??
 ??  ?? Matbord och stolar i serien Elliot av Jason Miller.
Matbord och stolar i serien Elliot av Jason Miller.
 ??  ?? Bröderna Bouroullec­s geometrisk­a textilier för Kvadrat.
Bröderna Bouroullec­s geometrisk­a textilier för Kvadrat.
 ??  ?? Argentinas oändligt vackra installati­on i Venedig.
Argentinas oändligt vackra installati­on i Venedig.
 ??  ??
 ??  ?? Magiska Sereno Hotel vid Comosjön i Italien. Carina Seth Anderssons serie Gino för Skrufs glasbruk/ Nationalmu­seum ( nedan).
Magiska Sereno Hotel vid Comosjön i Italien. Carina Seth Anderssons serie Gino för Skrufs glasbruk/ Nationalmu­seum ( nedan).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden