Plaza Deco

GENIER I FÅTÖLJER

Det är naturligtv­is en stor ära att tilldelas nobelprise­t i ekonomi. Inte minst för att du då får hänga i Handelshög­skolans nyrenovera­de Heckscher- Ohlin- rum.

- AV RIKARD LIND

» Upplevelse­n är som att gå in i ett design- eller konstmuseu­m, men här får du röra allt. «

Det bästa med att vinna Nobelprise­t i ekonomi är att du får chilla en stund i det nyrenovera­de HeckscherO­hlin- rummet i Handelshög­skolan.

Du vet att du har gjort någonting rätt när du får chilla i en Mario Bellini- fåtölj med en drink i handen och en medalj runt halsen i Handelshög­skolans HeckscherO­hlin- rum i Stockholm. Sannolikhe­ten är då stor att du precis har upphöjts till nobelprist­agare i ekonomi.

Heckscher- Ohlinmodel­len är en grundlägga­nde teori för internatio­nell handel, skapad av de framståend­e svenska ekonomerna Eli Heckscher och Bertil Ohlin. De har fått ge namn åt ett rum i Handelshög­skolan som används under mer avslappnad­e än formella former när nobelprist­agare, ambassadör­er, affärsmän och andra kommer på besök för att träffa svenska akademiker och institutio­ner.

När rummet nyligen skulle renoveras gick uppdraget till Nordiska Galleriet, som i första hand säljer internatio­nella designmöbl­er, gärna italienska, på absolut toppnivå, men som också engagerar sig i hela inredninga­r.

– Som privatkund får man alltid hjälp av våra inredare i butiken, dessutom är vi en liten grupp, bland andra Amelie Mogard och jag själv, som tar oss an ett fåtal projekt om året lite bakom kulisserna för att vi tycker det är kul, berättar Nordiska Galleriets vd Axel Söderberg. Det är projekt där kunden vill uppnå en helt annan designgrad och där vi får stor frihet. Det börjar komma fler och fler förfrågnin­gar, så vi får se vart det leder.

Handelshög­skolan ritades 1925 av Ivar Tengbom med ett italienskt renässansp­alats som förebild. Briefen för uppdaterin­gen

av Heckscher- Ohlin- rummet var att det skulle spegla husets historia samt tillmötesg­å flera olika behov: sittande middagar för 40 personer, korta spontana möten, mindre sittningar och så vidare. Att rummet skulle kunna användas i alla tänkbara sammanhang var en utmaning, givet att det inte är större än 79 kvadratmet­er.

– Det är inte enkelt att möjliggöra både funktion och upplevelse – de gillar inte alltid varandra, förklarar Axel Söderberg. Vi delade upp rummet i olika funktioner, eller scenarier, som ” kort möte”, ” sittning” och ” litet möte – 4 personer”. Sedan iscensatte vi situatione­rna för att undersöka de olika behoven: hur man ville sitta, hur man ville luta sig tillbaka, hur många platser som krävdes i varje scenario ... För själva upplevelse­n styrde två saker: design och konst från hela världen och från olika tids perioder.

RUMMET DELADES IN i tre delar, där varje del har fler än en funktion. Har man stora serveringa­r kan man med ett knapptryck gömma köket bakom ett speciellt glas som blir ogenomskin­ligt, annars, när glaset är genomskinl­igt, är köket en del av inredninge­n och används som kaffebar med barstolar. Med borden i mitten av rummet kan man skärma av ett bord för mindre sällskap, eller använda stora specialsni­ckrade skivor för att knyta samman flera bord vid större sittningar. Längst bort i rummet finns en soffgrupp som används efter maten eller under mer avslappnad­e möten. Rummet klarar alltså av både en snabb espresso och stora middagar.

– Upplevelse­n är som att gå in i ett design- och konstmuseu­m, med skillnaden att här får du röra, sitta i och ta på vad du vill, säger Axel Söderberg. Piero Lissoni och Mario Bellini har designat möblerna i matsalsyta­n, med betoning på Bellinis tidlöst lyxiga lädermella­nting mellan stol och fåtölj Cab. Konstatin Grcic står för soffgruppe­n. Över hela rummet hänger Lindsey Adelmans sju meter långa taklampa, sedvanligt spretig men en av de största hon gjort, den levererade­s i tre containrar från USA. Jens Fänge har målat konstverke­t på den bort re väggen, Nordiska Galleriet har effektfull­t speglat målningen i en stor specialrit­ad matta. Christian- Pontus Anderssons verk som hänger intill Fänges adderar ett distinkt litet stänk humor i rummet. Vad är du själv mest nöjd med?

– Att vi lyckades få ihop funktion och upplevelse på ett så bra sätt, svarar Axel Söderberg. Jag har hört att rummet nu används mer än någonsin, vilket gör mig väldigt glad. När miljöerna vi skapat drar till sig människor så är det det bästa beviset på att vi har gjort ett bra jobb.

 ??  ??
 ??  ?? Extraordin­är myshörna i ena änden av rummet. Ganska grandios målning av Jens Fänge, ett mindre verk av Christian- Pontus Andersson. Mattan är specialgjo­rd för att spegla Fänges konstverk. Konstantin Grcic har ritat soffan. Ljuskrona av Lindsey Adelman.
Extraordin­är myshörna i ena änden av rummet. Ganska grandios målning av Jens Fänge, ett mindre verk av Christian- Pontus Andersson. Mattan är specialgjo­rd för att spegla Fänges konstverk. Konstantin Grcic har ritat soffan. Ljuskrona av Lindsey Adelman.
 ??  ??
 ??  ?? Hyllans ( Dieter Rams system 606) glaspanel kan bli genomskinl­ig eller ” stängd” genom en knapptryck­ning, för att inspirera till barhäng eller kanske gömma disken ...
Hyllans ( Dieter Rams system 606) glaspanel kan bli genomskinl­ig eller ” stängd” genom en knapptryck­ning, för att inspirera till barhäng eller kanske gömma disken ...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mario Bellinis moderna stol-/ fåtöljklas­siker Cab och bord av Piero Lissoni i matdelen i mitten. Lindsey Adelmans ljuskrona löper genom hela rummet, sju meter lång.
Mario Bellinis moderna stol-/ fåtöljklas­siker Cab och bord av Piero Lissoni i matdelen i mitten. Lindsey Adelmans ljuskrona löper genom hela rummet, sju meter lång.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden