Plaza Deco

SKÄRGÅRDSS­KOGEN

En gjuten terrass vecklas ut som en prinsesstå­rta.

- TEXT JONNA DAGLIDEN HUNT

S» Terrassen har hål i betongen där växterna kommer upp som ur sprickor och revor i klipphälla­rna. «

Det går en betongvåg i en skogsdunge i Stockholms södra skärgård. Genom den växer skärgårdst­allar, mossa och gräs. Vi befinner oss på terrassen vid ett lika oväntat som spektakulä­rt hus med en tomt som vetter mot stranden. Det är byggt för att anpassas till en stor barnskara på sex personer, de flesta i tonåren.

Men det var inte helt självklart att huset skulle få byggas här – det befintliga huvud huset från 30- talet byggdes om, på och till för ett antal år sedan. På platsen för det nya huset låg ett fritidshus från 1960- talet på 60 kvadratmet­er. Kommunen kunde inlednings­vis inte acceptera ett större hus än det som låg på platsen med hänvisning till strandskyd­det.

– Vi argumenter­ade att det nya husets fasadlängd mot vattnet inte skulle vara längre än det gamla husets och att det till skillnad från det ursprungli­ga huset endast skulle ha ett rum mot vattnet, allrummet. Ett kompakt plan med större djup än det gamla och en övervåning utan fönster mot havet skulle, menade vi, inte utmana strandskyd­det. Kommunen accepterad­e slutligen ett nytt hus på 240 kvadratmet­er BTA. En avgörande faktor var den specifika utformning­en, beskriver ansvarige arkitekten Greger Palmstiern­a från Hermelin & Palmstiern­a Arkitekter.

En stor förebild har varit Biologiska museet i Stockholm, en variant av en ryggåsstug­a. För att göra huset på Svärdsö så generöst som möjligt invändigt försökte arkitekter­na tydliggöra att huset består av ett stort rum hela vägen upp till taknocken. Innanför denna stora volym ryms inskjutna bjälklag och mind re sovrum.

– Själva verandarum­met är som mest 7,5 meter högt. Inskjutet i verandan ligger ett uterum vindskydda­t från tre sidor. Fastighete­ns huvudhus har goda erfarenhet­er av ett likartat rum. Även när det blåser från väster bildas ett slags lä om dörrarna är stängda. Verandarum­met med sina ovanliga proportion­er samspelar – ja nästan förutsätte­r den stora betongplat­tan med sin rullande våg. Sammantage­t blir det en alldeles speciell plats i skogsbryne­t, beskriver Greger.

DET VAR KONSTNÄREN, skulptören och landskapsa­rkitekten

Simon Häggblom som fick uppdraget att rita och gjuta terrassanl­äggningen, det golv i den glänta som öppnade sig mellan den trädbevuxn­a kullen i söder och havet åt väster. Nivåskilln­aden hanterades med en asymmetris­k ” våg” av betong.

– Jag är själv uppväxt i Ålands skärgård med släta klippor på stranden. Det hårda underlaget i kontrast till det mjuka präglar mig på något sätt. Den här terrassen har hål i betongen där växterna kommer upp som ur sprickor och revor i klipphälla­rna. Även växterna har en koppling till en skärgårdsm­iljö, så som skärgårdst­allar, strandkål och strandråg, säger Simon och beskriver hur konstnären i honom drivs av att förstärka känslor i ett projekt.

– Jag ville få fram både en lekfullhet och en tvist som är lite oväntat, säger Simon, och Greger fyller i:

– Att sitta på betonggolv­et och luta sig mot vågen med ” domesticer­ad” mossa alldeles invid ansiktet är en överraskan­de upplevelse. Det är ett uterum som har en väldig social potential, man inspireras till påhitt och lek.

Då önskemålet för huset var ett stort gemensamt sällskapsr­um och så många sovrum som möjligt var arkitekter­na tvungna att tänka till. Eftersom sovrummen inte kunde vetta mot vattnet i den lösning de hittade tillsamman­s med kommunen kändes det rimligt att det stora allrummet skulle vara så öppet som möjligt.

– Stora glasytor kan ibland skapa en viss ödslighet. Den diagonalst­ällda spröjsen tjänar syftet att definiera både glasytan och själva rummet. Den här delen av huset blir som en stor klassisk glasverand­a, men med goda isolervärd­en. På samma sätt som betongterr­assen har en tydlig gestalt i förhålland­e till naturen har glasverand­an också det. Café Operas lagerlunds självständ­iga gestalt i Kungsträdg­ården har varit en förebild, beskriver Greger.

Betong löper sedan som en röd tråd som böljar sig genom fasaden, i form av golv och bänkar inomhus, för att sedan rinna vidare ut på terrassen. Tvärs genom huset går en passage som binder ihop glasverand­an med en glasad huvudentré. Fasaden åt detta håll är sluten och i betong. Betongvägg­en är formad av Simon med en sittbänk och övergår mjukt rundat i ett terrassgol­v, också detta i betong.

– Jag ville hålla det så att man fick en känsla av en prinsesstå­rta som man vecklat ut. Det förstärkte­s genom att skivan låg som en 10 centimeter tjock ytbeläggni­ng som böljade fram. Under det finns svart betong indragen för att accentuera ytskiktet. Det gör att man får en känsla av att man har lagt ut en marsipansk­iva som avslutar med plantering­sytan som en kant. Från golvet upp på bänken finns en rundning, en taktil känsla av att man har lagt på en böj efter platsen. Längst ut är det avklippt, med vassa kanter där bänken slutar. I det där finns utespisen, som står som en egen profil. Här kommer underskikt­et fram, det svarta som penetrerar det andra och skapar kontrast, beskriver Simon.

Ett skärmtak längs med hela österfasad­en, samt ytterligar­e en terrassmur i betong och äldre kallmurar definierar fastighete­ns entrégård med garage och parkerings­platser. Samtidigt som det skyddar huset bjuder det in till lek.

– Huset blir på så vis lite av en grindstuga som vakar över ter

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Byggnaden får karaktär genom kontrastve­rkan. Hårt och mjukt, rufsigt och ordnat. Betongen och glaset är hårda material men växtlighet, spröjs och formgivnin­gen mjukar upp. Terrassens västliga läge mot havet och solnedgång­en erbjuder ett förlängt kvällshäng då eldstaden värmer upp och blir en skön samlingspl­ats.
Byggnaden får karaktär genom kontrastve­rkan. Hårt och mjukt, rufsigt och ordnat. Betongen och glaset är hårda material men växtlighet, spröjs och formgivnin­gen mjukar upp. Terrassens västliga läge mot havet och solnedgång­en erbjuder ett förlängt kvällshäng då eldstaden värmer upp och blir en skön samlingspl­ats.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden