Plaza Deco

ETT MED ELEMENTEN

På Torö reser sig en villa till synes ur berget.

- TEXT JONNA DAGLIDEN HUNT

Iett med den karga naturen i södra skärgården ligger Villa Torö, ritad av Trigueiros Architectu­re, under ledning av äkta paret Vasco Trigueiros och Maria Sigeman Trigueiros. Byggnaden är formad och influerad för att smälta in i platsens material, dess berghällar, mineraler, tallskog och havets vindar.

– Vår filosofi är att alltid lyssna på materialet.

Hur kan det bli en del av konceptet? På Torö reser sig betongen nerifrån marken, och samma yta är helt synlig rakt igenom huset, det är formen som håller uppe trälådan likt en Barbapappa som sväller ut. Man ser betongen, som får exponera sin tyngd och sin kraft, säger Vasco Trigueiros.

Sommarbost­aden är placerad på en naturlig bergsrygg med utsikt över trädkronor och skärgårdsl­andskap. Trots sin generösa byggnadsvo­lym skapas en terränganp­assad småskaligh­et. Olika huskroppar länkas samman i sin utbredning och sina noggranna materialva­l.

Volymerna rymmer varierade kvaliteter så som närhet till berget, rumslighet­er bland trädtoppar­na och små undangömda nischer. I centrum: ett generöst och soligt atrium i skydd från väder och vind.

Hur förhåller du dig till betong rent generellt?

– Jag har en förkärlek för betong. Samtidigt har samhället blivit betongbuli­miker, som äter för mycket av det. Nu när det är fokus på miljön visar det sig också vara ett stort problem. För betongens skull måste man visa upp den från dess bästa sida, och bearbeta materialet genom att exponera det mer utåt, mer än bara som en stomme, som så ofta sker i dag. Det gör betongen en otjänst, och det är mycket därför den fått så dåligt renommé.

– Det är kanske dags att vi bygger fler trästommar med exponerad betong? Det skulle vara ett sätt att arbeta fram den. Då tror jag man skulle se på betong på ett annat sätt.

» Vår filosofi är att alltid lyssna på materialet. Hur kan det bli en del av konceptet? På Torö reser sig betongen från marken. «

 ??  ??
 ??  ?? Trigueiros Architectu­re har skapat ett hus med betongstom­me som harmoniera­r med omgivninga­rna på Torö i Stockholms skärgård.
Trigueiros Architectu­re har skapat ett hus med betongstom­me som harmoniera­r med omgivninga­rna på Torö i Stockholms skärgård.
 ??  ?? Tar man sig upp till toppen av huset förstår man vidden av det omringande landskapet och det maffiga materialva­let.
Tar man sig upp till toppen av huset förstår man vidden av det omringande landskapet och det maffiga materialva­let.
 ??  ?? Betongen reser sig nedifrån berget upp genom hela huset, för att exponeras på toppen.
Betongen reser sig nedifrån berget upp genom hela huset, för att exponeras på toppen.
 ??  ?? Olika huskroppar har länkats samman och resultatet är små nischer och vrår, samtidigt som det ger ett otroligt ljus och rymd.
Olika huskroppar har länkats samman och resultatet är små nischer och vrår, samtidigt som det ger ett otroligt ljus och rymd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden