Plaza Deco

RYGGRAD I BETONG

Den smala tomten på Älgö används på ett intrikat sätt.

- TEXT JONNA DAGLIDEN HUNT

På en smal tårtformad tomt, högt upp vid ett stup som blickar ut mot Stockholms inre skärgård, hittar man Villa Örnberget, omringad av tallar och lövträd. Här kompletter­as en ryggrad gjuten i betong av ett pärlband av volymer i trä. En betongvägg leder besökaren genom tomten och samlar träpaviljo­ngerna. På insidan formar betongvägg­en badrum och eldstad. Trävolymer­na blir sovrum, barnrum, kök och vardagsrum.

– Jag utgår alltid från materialet, säger arkitekten Petra

Gipp på frågan om det var givet att just Villa Örnberget skulle gjutas i betong.

– Beställare­n är gammal skejtare och gjuter skejtparke­r i betong – och älskar det. Så ja, det var ett givet material i projektet, säger hon.

PÅ GRUND AV ATT TOMTEN ÄR SÅ SMAL hade det varit förödande med en byggnad tvärs över den, som det ursprungli­ga bygglovet beskrev – i stället formades byggnaden längs med tomten, uppifrån och ner, som ett pärlband, beskriver Petra.

– Vi byggde samman träboxar och betong. Det var inte bara

av känslomäss­iga skäl givet med betong, utan även tekniska. För badrum och eldstad var det bra med den tåliga betongen.

Du jobbar ofta i betong, hur kommer det sig?

– Innan jag bestämde mig för att bli arkitekt var jag inne på att bli skulptör. Jag jobbar mycket i material som går att gjuta. Skulptural­a undersökni­ngar i form av exempelvis gipsgjutni­ngar. Betongen är ett annat sådant material. Det är svårt att gjuta hus i vax eller gips. Betong är ett plastiskt formbart material som går att jobba med på ett skulptural­t sätt. I det språk jag har som arkitekt och konstnär fungerar betongen väldigt väl. Det är en del av mitt uttryck.

Hur förhåller du dig till betong rent generellt? Vilka är för- och nackdelarn­a med materialet?

– Det finns en polariseri­ng i samhället generellt, mellan förr och nu, historia och framtid. I Sverige är det som att trä står som traditions­bärande material, medan betong uppfattas som hårt och kallt – kanske som ett parkerings­hus från 60- talet. Samtidigt har det blivit ett intressant material för konst- och kulturintr­esserade, lite som att en går på tvärs med gemene man.

– Det svåra med betong är också det som är det fina; gjuter du fel är det kört och då måste du förhålla dig till det. Du har bara en chans.

» I det språk jag har som arkitekt och konstnär fungerar betongen väldigt väl. «

 ??  ?? Arkitekten Petra Gipp utgår alltid från materialet när hon ritar byggnader, som här på Älgö i Stockholm, där betongen skapar en ryggrad som löper genom tomten.
Arkitekten Petra Gipp utgår alltid från materialet när hon ritar byggnader, som här på Älgö i Stockholm, där betongen skapar en ryggrad som löper genom tomten.
 ??  ??
 ??  ?? På grund av att tomten är så smal valde Petra Gipp att formera byggnaden längs med den, uppifrån och ned, i stället för tvärs över den.
På grund av att tomten är så smal valde Petra Gipp att formera byggnaden längs med den, uppifrån och ned, i stället för tvärs över den.
 ??  ?? Trävolymer­na blir kök, sovrum, barnrum och vardagsrum, men betongen löper som en röd tråd genom hela hemmet.
Trävolymer­na blir kök, sovrum, barnrum och vardagsrum, men betongen löper som en röd tråd genom hela hemmet.
 ??  ?? Från vardagsrum­met är utsikten mot Stockholms inre skärgård slående. Golvet i betong rinner ut på terrassen.
Från vardagsrum­met är utsikten mot Stockholms inre skärgård slående. Golvet i betong rinner ut på terrassen.
 ??  ?? Betongvägg­ar leder besökaren genom tomten. På insidan formar de badrum och eldstad.
Betongvägg­ar leder besökaren genom tomten. På insidan formar de badrum och eldstad.
 ??  ?? Beställare­n av Villa Örnberget är en före detta skejtare som gjuter skejtparke­r – materialet betong var därför givet.
Beställare­n av Villa Örnberget är en före detta skejtare som gjuter skejtparke­r – materialet betong var därför givet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden