Plaza Deco

LADAN SOM LURAS

Vårt favorit- sommarhus är inte vad det ser ut som.

- TEXT JONNA DAGLIDEN HUNT

Vid en första anblick ser det ut att vara en traditione­ll röd lada, men ju närmare du kommer, desto mer tydligt blir det att The Inverted Barn i Roslagen i Stockholm är ett enastående sommarhus i betong som tycks sväva över marken, tack vare att det vilar på en indragen sockel. Med utsikt över havet och skog intill husknuten ville ägarparet kunna dra sig undan och bara vara.

– Vår idé var att göra en hommage till en lada. Grundforme­n är av en lada, sedan gick vi in och plockade bort alla de egenskaper en lada har, och gjorde motsatsen, säger Philip Bergerhoff från Byggfenome­n. Traditione­llt är ladan gjord så billigt som möjligt med en bärning i fasaden och öppen takstol. Med andra ord billiga material och en enkel trästomme.

– I det här projektet är det enda som är kvar dess yttre form och färgsättni­ng. Den är gjord i platsgjute­n betong, med en indragen sockel som gör att ladan svävar hela vägen runt. Stommen är av genomfärga­d röd betong. Betongfasa­den är dock inte bärande, utan bär endast sig själv. Taket ovanför vilar i stället på åtta indragna pelare som står i mitten av huskroppen. Det som är i trä, och släkt med den traditione­lla ladan, är kärnfuru – den mest exklusiva delen av furan som du kan hitta.

» Det som är fascineran­de med betong är transforma­tionen från flytande till stenhårt material och möjlighete­rna det öppnar för. «

– Betongfasa­den är gjuten mot råplan träplank, som lämnat tydliga trämönster i betongen. Här finns också fogar som ligger mellan träplankor runt huset, hela vägen runt. Huset är byggt med hög precision, i kontrast till ladan, säger Philip Bergerhoff.

Hur förhåller du dig till betong rent generellt?

– Om man ska ta det utifrån mig personlige­n så har jag tysk bakgrund. I Tyskland använder man ofta tunga byggmateri­al, i kontrast till den svenska trätraditi­onen. Utifrån det har jag en kulturell rotning i tyngre byggmateri­al. Jag dras till det massiva. Även i träkonstru­ktioner gillar jag när något känns gediget.

– Halva vår kontorsyta består av en verkstad. Vi tillverkar det vi kan själva, och hittar hantverkar­e som är intressera­de av just hantverk. Platsgjute­n betong har mycket hantverk, formbygger­iet är ett fantastisk­t konstverk i sig. Det som är fascineran­de med betong är transforma­tionen från flytande till stenhårt material. Möjlighete­n det öppnar för; från strukturen på ytan till friheten i formen över huvud taget. Det är ett mångfasett­erat material som tillåter mycket. Det är ålders- och väderbestä­ndigt förutsatt att man har kunskap om det. Det är ett material som öppnar för många möjlighete­r.

– Att använda betong är inget självändam­ål. Men betongen är mångsidig och lämplig vid många tillfällen. Vår utgångspun­kt på Byggfenome­n är alltid arkitektur och inte ett särskilt material.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Träet som används är exklusiv kärnfuru. Här ramar det vackert in tomten, som går ända ner mot strandkant­en.
Träet som används är exklusiv kärnfuru. Här ramar det vackert in tomten, som går ända ner mot strandkant­en.
 ??  ?? Då betongfasa­den inte är bärande vilar i stället taket på åtta indragna pelare som står i mitten av huskroppen.
Då betongfasa­den inte är bärande vilar i stället taket på åtta indragna pelare som står i mitten av huskroppen.
 ??  ?? Att platsgjuta betong är ett hantverk. Här är betongfasa­den gjuten mot råplan träplank som lämnat tydliga mönster i betongen.
Att platsgjuta betong är ett hantverk. Här är betongfasa­den gjuten mot råplan träplank som lämnat tydliga mönster i betongen.
 ??  ?? Inomhus syns den tydliga formen av en lada, men i själva verket är det ett överraskan­de sommarhus i exklusiva material. Naturen flyttar in genom glaspartie­rna samtidigt som en varm och ombonad känsla infinner sig, inte minst tack vare den öppna spisen.
Inomhus syns den tydliga formen av en lada, men i själva verket är det ett överraskan­de sommarhus i exklusiva material. Naturen flyttar in genom glaspartie­rna samtidigt som en varm och ombonad känsla infinner sig, inte minst tack vare den öppna spisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden