Plaza Deco

TRO, HOPP OCH BETONGPANE­LER

Betong väcker känslor. ArkDes i Stockholm visar just nu hur den inspirerar kärlek, hat, hopp, depression och tro på framtiden.

- AV JONNA DAGLIDEN HUNT FOTO ARKDES SAMLINGAR

För vissa är den det vackraste som finns, för andra det fulaste. Betongen har genom historien både förskönat och förfulat arkitektur­en. Den har symboliser­at framtidstr­o och förkroppsl­igat drömmen om en bättre värld.

– Det moderna Sverige skulle inte se ut som det gör utan betongen, säger Kieran Long, överintend­ent på ArkDes i Stockholm där utställnin­gen Flygande betong – byggelemen­ten som förändrade världen pågår fram till mars 2020. Utställnin­gen skildrar hur de prefabrice­rade betongelem­enten utgjorde kärnan i byggsystem som spreds till över 70 länder efter andra världskrig­et. Inte minst Sverige, vars moderna miljonprog­ram välkomnand­e betongen.

– I Flygande betong visar vi hur man på 1960talet såg betongtill­verkningen som en del av att bygga en ny social ordning, och som en enkel teknisk lösning för att snabbt kunna bygga ett stort antal hus. Vår forskning visar att de tidiga pionjärern­a av prefabrice­rad betong såg sig själva som en del av ett bredare socialt och politiskt projekt för att bygga ett nytt, modernt Sverige. Deras material var kärnan i det, säger han.

ENLIGT KIERAN LONG kan man se hur betongen gått från att ses som ett mirakelmat­erial, något som kunde ersätta sten och återge stadens dess ansikte, något värdigt och vackert, till att förknippas med exakt det motsatta – ett massproduc­erat material, grått och otrevligt, som är en del av den själlösa, platslösa moderna staden.

– Nu ser vi en verklig passion för betong uppstå igen, med otaliga böcker och fotografip­rojekt om betongbygg­naders struktur och styrka. Brutalisme­n har aldrig varit modernare än den är i dag.

Hur kommer det sig att vår syn på betong har varit så föränderli­g?

– Det är tydligt att betong har blivit fashionabe­lt. Jag vet inte hur eller varför smaken har förändrats, men det finns ett överflöd av coffee tableböcke­r om betong som ges ut just nu. Jag tror dock fortfarand­e att prefabrice­rade betongbygg­nader ofta är ett fokus för dem som inte gillar modern arkitektur, och jag tror att vi alla måste erkänna att kritiken kan vara berättigad. Många av bostäderna från miljonprog­ramseran var inte vackra och det måste byggbransc­hen ta ansvar för. Men vad vi försöker visa i utställnin­gen är att vi alla har starka relationer till denna konstrukti­onsteknik – betongpane­ler har inspirerat kärlek, hat, hopp, depression och tro på framtiden, och det gör de fortfarand­e.

Har du något exempel på svensk betongarki­tektur som gjort avtryck i historien?

– Det finns så många, men en av mina favoriter är interiören i Ralph Erskines köpcentrum i Luleå. Det är en extraordin­är tredimensi­onell upplevelse som möjliggörs av de tekniska och plastiska möjlighete­rna med betong. Betongkons­truktionen är gjuten och perforerad och tillåter utsikt genom väggarna. Även om byggnaden är i dåligt skick i dag så finns den där och bara väntar på att någon ska rå om den tillräckli­gt för att återställa den till sin tidigare prakt.

 ??  ?? Kieran Long
Kieran Long
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden