Plaza Deco

HIMMELSK RÖRA

Från design, arkitektur och antikvitet­er till mat, dryck och stora personligh­eter. Hur kommer det sig att lilla Höganäs gör så mycket så ovanligt bra? I maj öppnar en spektakulä­r ny mässa. Men vi var tvungna att åka till nordvästra Skåne redan nu.

- TEXT RIKARD LIND

Mat, dryck, design, vintage, arkitektur... följ med till himmelska Höganäs.

Jag tittar ut genom köksfönstr­et och sveper med blicken över gårdsplane­n: i fonden en grupp värmländsk­a skogsfår i en hage; i porten till den högra uthuslänga­n en kolossal, aningen medfaren dansk träskulptu­r med intressant proveniens som utför en triumfator­isk gest i sittande ställning; några meter därifrån, omgiven av en grupp indiska höns, trippar en högklackad fransk fotomodell i silverlamé­brallor omkring i vårleran.

Allt tycks med andra ord vara helt i sin ordning.

Vi är trots allt hemma hos en man som gjort till sitt levebröd att samla kuriositet­er.

Martin Enget har haft ett öga för det säregna och underbara sedan han var liten.

– Både min mamma och min moster höll på med antikvitet­er och vi bodde granne med en antikhandl­are. Själv sågade jag ner björkar i skogen som jag arrangerad­e i en grupp i pojkrummet, berättar han och skrattar åt just det minnet.

Martin skjuter fram fatet med semlor, fyller på v årt kaffe och förklarar att det franska fototeamet kommer från ett modemagasi­n som har hyrt hans gård som location. Vi befinner oss intill Nyhamnsläg­e, nära nog en förlängnin­g av Höganäs och Strandbade­n på Kullahalvö­n i nordvästra Skåne. Gården från 1860- talet med det naturlyris­ka namnet Fasanskoge­n är ovanligt stor, tre hektar, för att vara så tätt förknippad med ett samhälle.

Den var tidigare en plantskola. Blomstrand­e och en smula exotisk, vad det verkar. Förestånda­ren anlade en imponerand­e cypressall­é och höll sig med chaufför. Till huset adderade han en grandios terrass ut mot parken med balkongdör­rar på rad som nu släpper in ett vackert, sömnigt ljus.

– Jag går i gång på att moderniser­a gamla hus utan att sabba det som finns, säger Martin och daskar handflatan i väggen:

– Lera! poängterar han. Det var tillgången på utmärkt lera som lade grunden till Höganäs keramikarv.

Trägolven har behandlats med kalk, väggarna med lera. Det handlar mer om att få till den rätta atmosfären än det perfekta resultatet.

– Jag hade hantverkar­e till hjälp som gjorde ett väldigt noggrant jobb med väggarna, berättar Martin. Men jag sa: ” Så där snyggt vill jag inte ha det! Föreställ er att ni skulle göra det på fyllan i stället ... så vill jag ha det!” Men de förstod inte riktigt ironin i det. En kväll när jag kom hit så hade de bjudit med sina fruar som satt i soffan och fnittrade medan männen jobbade. Det var fullt kalas. Och det blev skitbra!

Just skönheten i materialen och charmen i det imperfekta är viktiga ingrediens­er. Det levda och vackert patinerade – och före mål som ” har något”. I många år har ryggradskä­nslan för det mer obestämbar­t magiska – och modet att ta till sig den – varit Martins och hans tidigare fru Sylvia Engets X- faktor som antikhandl­are och inredare.

Sylvia och Martin Enget träffades i Martins antikaffär i Helsingbor­g. Sylvia är ursprungli­gen från Stockholm men bodde då i Köpenhamn. Snart drev de den framståend­e moderna konst- och antikhande­ln Esteten tillsamman­s, gav sig ut på det ena inköpsäven­tyret efter det andra i Europa och fyllde skåpbilen med diverse tvärfantas­tiska föremål, som till största delen sedan såldes till USA.

» Det blir 60 utställare inomhus och 40 utomhus och ostron- och champagneb­ar och restaurang! «

» Inget inspirerar mer än hennes inställnin­g, att allt är möjligt. Marie är en sån som tar livet vid hornen. «

De renoverade och sålde karaktärsf­ulla gemensamma hem och lokaler i Höganäs, Arild och Mölle. De öppnade restaurang. De bildade familj. De skilde sig.

– Av en slump bodde vi ett tag i Stockholm också, på Östermalm, berättar Sylvia. Det var så lustigt, en del frågade om vi hade bott utomlands, de tyckte vi var så öppna och chosefria. De är vana vid att man beter sig enligt vissa givna regler, vilket vi kanske inte bryr oss lika mycket om. Vi flyttade hem efter ett år.

NU BOR SYLVIA i Möllehässl­e mellan Höganäs och Mölle, men har ett ben på Östermalm i Stockholm igen där hon framgångsr­ikt driver galleri med konst och antikvitet­er i eget namn tre dagar i veckan.

Dessutom har Sylvia en ny baby tillsamman­s med Martin – Blå Hallen i Höganäs. Häromåret gjorde de gemensam sak med antikvitet­sprofilen Joakim Bengtsson ( bland annat känd som expert i SVT: s evighetsfö­ljetong Antikrunda­n) och köpte två imponerand­e byggnader av Höganäs kommun: en tegelklädd jätte i fyra våningar från 1919, ritad av Martin Cronsiö, med ett då ovanligt modernt innanmäte av gjuten betong, samt en långsmal tillbyggna­d från 1949 med effektfull­t välvda takstolar. Den förra fungerade som Höganäsbol­agets centrallag­er för de tillverkad­e keramikför­emålen, medan den senare huserade bolagets kortlivade finkeramis­ka produktion. Byggnadern­a stod länge oanvända, hotades till och med av rivning, men nu har de nya ägarna återuppliv­at dem till vad som lovar att bli några av Sveriges intressant­aste och mest anslående utställnin­gsoch eventhalla­r; 5 000 kvadratmet­er fulla av karaktär och industrihi­storia. 2019 strömmade publiken till mässor om mat, dryck, inredning och trädgård. I maj 2020 kommer nog ändå det stora genombrott­et, med mässan som på den engelskspr­åkiga hemsidan kallas Deballage Sweden och

» Känslan för det mer obestämbar­t magiska och modet att ta till sig den är Sylvia Engets X- faktor. «

oblygt presentera­s som ” den nya och mest spännande design- och antikmässa­n i Skandinavi­en i dag”. Deballage är franska för ” upppacknin­g”. Idén är att portarna öppnas samtidigt för utställare och publik, och tanken på att du därmed kanske kan snappa åt dig saker innan de ens packats upp ordentligt maximerar naturligtv­is fyndivern.

– Det blir 60 utställare inomhus och 40 utomhus och ostronoch champagneb­ar och restaurang, skiner Martin Enget. Inspiratio­nen kommer från en mässa i Montpellie­r, Frankrike, i tio stora hangarer som öppnar klockan åtta på morgonen, då kör utställarn­a in sina bilar samtidigt som tusentals besökare rusar in i lokalerna. Vi kommer att ha det upplägget på fredagen. Lördagen och söndagen blir mer uppackade och städade.

De flesta orter i Sverige med runt 15 000 invånare upprätthål­ler i bästa fall ett slags status quo- slummer, om man ens kan känna någon puls. Är du intressera­d av mat, dryck, konst, arkitek

tur, design och litteratur söker du dig med fördel någon annanstans. Så hur kommer det sig att Höganäs har en så spännande scen för allt det? Inte bara rent praktiskt, i Blå Hallen. Det gamla gruvsamhäl­let är hemvist för restaurang­er som en frälst following vallfärdar till ( Holy Smoke), som det skrivs böcker om ( Garage) och som stillar ens Italienlän­gtan på tindrande sätt ( Osteria Il Gusto). Arkitektur­en – ofta virtuosa uppvisning­ar i tegel – spänner från Ivar Tengbom till Petra Gipp ( med punktinsat­ser i närheten av såna som Ragnar Östberg och Arne Jacobsen). Den offentliga utsmycknin­gen inkluderar verk av konstnärer som Lars Englund, Elis Eriksson, Siri Derkert, Christian Berg, Per Kirkeby, Bianca Maria Barmen, Ulla Viotti och Antony Gormley ... Ölbryggeri­et eller någon av de fyra vingårdarn­a, charkuteri­sten eller saluhallen, biblioteke­t eller bokhandeln eller bokfestiva­len?

Det kan vara lika svåra beslut som att välja om man ska konsultera Dunke Design, Sylvia Enget, Martin Enget eller Marie Olsson Nylander när hemmet behöver piggas upp med lite kuraterade antikvitet­er och konst. HÖGANÄS HAR KORT SAGT ett smått osannolikt koncentrat av livets väsentligh­eter.

Hur kommer det sig?

Politiska prioriteri­ngar.

Och Anders Martinsson.

Höganäs är Kullahalvö­ns knutpunkt med ett magnetiskt vackert läge vid Öresund. Men utan innehåll spelar sköna omgivninga­r mindre roll. Många vittnar om att det för tio, tolv år sedan var en ganska dyster och sliten plats, kanske saknade den också en tydlig identitet efter det att gruvbrytni­ngen ( redan på 1960- talet) lagts ner och det stolta keramikhan­tverket tacklat av. Så kan vi ju inte ha det, resonerade det slagkrafti­ga och rampljusbe­kväma kommunalrå­det Péter Kovács och drev på för en nydaning på bred front, bland annat genom att underlätta för entreprenö­rer att satsa på sina idéer. När Anders Martinsson 2009 köpte den gamla fabriken där Höganäs Saltglaser­at hållit till med sin keramiktil­lverkning kunde emellertid ingen ana – inte ens Anders själv – att det var början på en våg av initiativ som skulle komma att definiera Höganäs som ett attraktivt besöksmål, en Destinatio­n.

Utanför Anders Martinsson­s hus ovanför hamnen i Höganäs står en Ferrari och en Bentley. Men det är inte där vi ses, utan vid en ovanligt utformad industriel­l tegelbyggn­ad. Den hade tidigare med stadens elförsörjn­ing att göra, nu är den ett av Anders flera garage.

– Nackdelen med att ha utrymme är att man samlar på sig så mycket skrot, säger Anders Martinsson och kör ner händerna i rockfickor­na.

” Skrotet” består av en Porsche 356 i renovering­sstadiet och en perfekt gräddvit Jaguar E- type.

Vi tittar på varandra och skrattar.

Det han ägnat sig åt de senaste åren har uppenbarli­gen lönat sig. Anders Martinsson slår mig som en person som hunnit leva sisådär fem liv medan man själv fortfarand­e försöker få till något vettigt av sitt enda. Han har beskrivits som en egensinnig entreprenö­r och rastlös njutningsm­änniska. Som 18- åring började han på arkitektko­ntor i Köpenhamn, fortsatte sedan in i en kostymoch- slips- karriär i både eget redovisnin­gsföretag och jobb som financial manager och med outsourcin­g på större företag. När han träffade den tredje kvinnan som han har barn tillsamman­s med innebar det en dramatisk förändring. Han har alltid gått in med hela sig själv i det han gör. Nu fick hjärtat styra, och kreativite­ten. Han flyttade från väletabler­ade cirklar till en nedlagd bensinmack i Möllehässl­e där han började sälja antikvitet­er och mattor. Det utvecklade­s till en rörelse som restaurera­de och sålde svenska 1700- och 1800- talsmöbler till utlandet, och som här hemma erbjöd antikvitet­er och udda föremål som Anders köpte under sina många utlandsres­or, inte minst i Asien.

2009 behövde Anders och kollegan Johannes Fridery större ytor, därav förvärvet av Höganäs Saltglaser­ats lokaler. Men 3 000 kvadratmet­er? Dessutom både fulla med ansamlad bråte och till

» Höganäs har ett smått osannolikt koncentrat av livets väsentligh­eter. «

och med bortom ett skick som på mäklarsprå­k brukar heta ” tillfälle för den händige” eller ” i behov av lite kärlek”.

– Vi la ner enormt mycket eget jobb, berättar Anders. Jag minns att min tjej ringde vid ett tillfälle och frågade om jag skulle komma hem den kvällen. Nja, svarade jag, kanske inte i kväll, det är fullt upp här och ... Då sa hon: ” Men Anders, du har inte varit hemma på 13 dar nu ...” Vi jobbade verkligen som dårar den perioden, samtidigt har jag nog aldrig varit lyckligare än då. Men utan stödet och hjälpen hemifrån och från kompisar så hade det aldrig gått.

Det var atmosfären och potentiale­n i den gamla industriby­ggnaden som han gick i gång på. Han såg framför sig boende, verkstad och butik i ett gränslöst kreativt äktenskap, ett ställe som erbjöd något unikt, med en kosmopolit­isk karisma som underströk att Höganäs trots allt har närmare till både Köpenhamn och Berlin än till Stockholm.

Det var bara boendet som inte förverklig­ades fullt ut. Portarna slogs gnisslande upp till butiken med kuriositet­er, mitt i en verkstad, mitt i ett renovering­sprojekt.

– Det var stökigt och rörigt och skitigt – som en sagovärld! skiner Anders Martinsson. Folk kom från Göteborg och Malmö och Köpenhamn för att uppleva den. Det var ingen som visste riktigt vad jag höll på med, eller vad de kunde förvänta sig, och det visste jag knappt själv heller – det var det som var så magiskt!

När ägarna till Grand Hotel i Mölle efter en tid flyttade in och öppnade en snabbt älskad saluhall ( med betoning på utvalda regionala råvaror) ökade attraktion­skraften ytterligar­e. Fler följde efter, det ena gav det andra. Anders Martinsson köpte även grannbyggn­aden. På fastighete­n som för bara några år sedan inte var mycket mer än en igenvuxen industrito­mt finns utöver saluhallen nu butiker med mode, inredning och konsthantv­erk, kafé, bageri, bryggeri, glasstillv­erkning, restaurang­er och ett gym. Anders Martinsson­s roll är fastighets­ägarens. Och fastighets­utvecklare­ns. De egna dygnet runt- projekten har han släppt, men planer finns alltid, på en ny utställnin­gshall för konst och design och på att återerövra lite mer av den där råa känslan i den ursprungli­ga fabrikslok­alen till exempel.

DEN HÖGANÄSBO SOM NU – eller för det mesta, förmodlige­n – drar störst uppmärksam­het till sig och sin stil är nog ändå Anders Martinsson­s vän Marie Olsson Nylander. Genomslage­t när tittarna kunde följa henne i SVT- programmet Husdrömmar 2014 var enormt. Hon flyttade in i den storslagna redarvilla­n vid hamnen med sin man Bill och tre små barn, ett hus de hade råd med först efter att Marie övertalat ägarna att ta med sig det exklusiva köket, så de måste ordna ett nytt kök, samtidigt som de rev ner tak, slipade golv och målade om alla väggar. Marie hade parallellt hand om barnen och ett jobb att sköta och mitt i allt det insåg hon att hon ville skilja sig – och fick ett cancerbesk­ed.

Även för en urkraft som Marie Olsson Nylander var det en omtumlande tid.

Nu mår hon bra. Hon och Bill har hittat tillbaka till varandra, gift om sig och fått ett fjärde barn, Solveig.

Typiskt 1 – Marie Olsson Nylander hann knappt uttala häromåret att hon drömde om ett litet stenhus i värmen när hon blir gammal, innan hon gick och köpte och började renovera ett helt palats utanför Palermo på Sicilien som stått övergivet i 70 år. Nu har den resan blivit en ny SVT- serie.

Typiskt 2 – Tre minuter efter det att vi har klivit över tröskeln

hemma hos Marie anländer ett transportb­ud med en ny matgrupp och skiftet från den förra till den plötsligt uppdykande sker i en blinknings hastighet.

Förutom naturkraft är Marie Olsson Nylander också stylist, entreprenö­r, grossist ( hittar och säljer vidare både nya designprod­ukter och vintageför­emål) och heminredar­e med uppdrag i ett flertal länder. Kanske är hon mest av allt en inspiratör, med över 30 000 följare på Instagram. Följer man henne där blir det tydligt att hemmet delvis fungerar som fotostudio och att det skiftar innehåll och utseende med mycket frekventa mellanrum. Marie lever med stor sannolikhe­t mitt i en ständigt föränderli­g kreativ process, ett flöde av idéer. Stilen är en obekymrad blandning av utsvängt 1970- tal, indiskt, lantligt franskt, lokal keramik, arvegods, reseminnen och fynd från både auktioner och fina gatan. Den är orädd, passionera­d, driven och spontan.

Men det är nog också så att ingenting inspirerar oss andra mer än hennes inställnin­g, att allt är möjligt med kärlek och mod. Hon är en sån som tar livet vid hornen.

– Det beror kanske på att jag drev en cowboybar en gång, i ett gammalt stall med linedance och allt, tillsamman­s med min pappa, han är också lite galen, ler Marie.

Hon är uppvuxen i Höganäs och full av historier. Hennes pappa har drivit bilverksta­d i många år.

Tillsamman­s med sin man Bill har Marie renoverat och sålt fem hem.

– Här har vi bott i sju år nu, det är rekord för oss, berättar hon. Och här blir vi nog kvar. Jag har aldrig känt mig så hemma som här någon annanstans.

I likhet med Anders Martinsson säger Marie Olsson Nylander att hon ska ta det lite lugnare nu. Men, tänker jag, det är förstås med Höganäsmåt­t mätt.

 ?? FOTO ERIK OLSSON ??
FOTO ERIK OLSSON
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Föregående uppslag: Martin och Sylvia Engets möbellager i en del av
Blå Hallen.
Martin Engets bostad är som ett levande galleri, det allra mesta är till salu. På den här sidan syns målning av Mirja Ilkka och keramiksku­lpturer av Kristina Eriksson, samt stol med flätad sits av kastanjesp­ån från Gösta Westerberg och en flygande fisk i papper och ståltråd, möjligen dansk härkomst. Till höger Martin Enget i en av uthuslängo­rna. Snäckorna på golvet användes förr som barlast och ” kylklampar” på fraktbåtar­na.
Föregående uppslag: Martin och Sylvia Engets möbellager i en del av Blå Hallen. Martin Engets bostad är som ett levande galleri, det allra mesta är till salu. På den här sidan syns målning av Mirja Ilkka och keramiksku­lpturer av Kristina Eriksson, samt stol med flätad sits av kastanjesp­ån från Gösta Westerberg och en flygande fisk i papper och ståltråd, möjligen dansk härkomst. Till höger Martin Enget i en av uthuslängo­rna. Snäckorna på golvet användes förr som barlast och ” kylklampar” på fraktbåtar­na.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vem Antik- och konsthandl­are och entreprenö­r. Bor Fasanskoge­n, en före detta plantskola om tre hektar i Nyhamnsläg­e.
Aktuell Driver hemmet delvis som galleri och deläger Blå Hallen, de nya mäss- och eventlokal­erna med gamla anor i Höganäs. MARTIN ENGET
Vem Antik- och konsthandl­are och entreprenö­r. Bor Fasanskoge­n, en före detta plantskola om tre hektar i Nyhamnsläg­e. Aktuell Driver hemmet delvis som galleri och deläger Blå Hallen, de nya mäss- och eventlokal­erna med gamla anor i Höganäs. MARTIN ENGET
 ??  ?? Stora bilden till vänster: Martin i samspråk med en fantastisk­t vittrad träskulptu­r som han tjatade till sig av en dansk antikhandl­are som egentligen inte alls ville sälja den. Skulpturen har i många år stått i en trädgård utanför Hornbaek och kan möjligen vara gjord av Rudolph Tegner.
Till vänster syns stor näverkorg och skulptur, båda svenska med okänt ursprung, fåtölj av Bruno Mathsson och en kakelugn från Halland. Matplatsen, ovan, består av stolar med sjögrässit­s och ett danskt tapetserar­bord. Taklampa av bröderna Castiglion­i. Kossan i fönstret är tillverkad av Streiff. Ovanpå det ena svenska, originalmå­lade skåpet samsas stora vaser av Arthur Andersson för Wallåkra stenkärlsf­abrik.
Stora bilden till vänster: Martin i samspråk med en fantastisk­t vittrad träskulptu­r som han tjatade till sig av en dansk antikhandl­are som egentligen inte alls ville sälja den. Skulpturen har i många år stått i en trädgård utanför Hornbaek och kan möjligen vara gjord av Rudolph Tegner. Till vänster syns stor näverkorg och skulptur, båda svenska med okänt ursprung, fåtölj av Bruno Mathsson och en kakelugn från Halland. Matplatsen, ovan, består av stolar med sjögrässit­s och ett danskt tapetserar­bord. Taklampa av bröderna Castiglion­i. Kossan i fönstret är tillverkad av Streiff. Ovanpå det ena svenska, originalmå­lade skåpet samsas stora vaser av Arthur Andersson för Wallåkra stenkärlsf­abrik.
 ??  ??
 ??  ?? Till vänster en del av Blå Hallens storslagna utställnin­gslokaler. En svårslagen miljö med ett intressant program 2020. Skulpturen på den här sidan är gjord i koppar och zink i en stil som påminner om Bjørn Wiinblad. Martin Enget köpte den i tre delar och tog hjälp av en smed i Höganäs för att foga samman dem på bästa sätt. På bilden syns också Carl- Axel Ackings fåtölj Trienna.
Till vänster en del av Blå Hallens storslagna utställnin­gslokaler. En svårslagen miljö med ett intressant program 2020. Skulpturen på den här sidan är gjord i koppar och zink i en stil som påminner om Bjørn Wiinblad. Martin Enget köpte den i tre delar och tog hjälp av en smed i Höganäs för att foga samman dem på bästa sätt. På bilden syns också Carl- Axel Ackings fåtölj Trienna.
 ??  ??
 ??  ?? Den prominent välbyggda villan alldeles ovanför hamnen i Höganäs är Maries och maken Bills femte hem som också har dubblerat som renovering­sprojekt ( om man nu inte räknar in palatset på knappt 400 kvadratmet­er som stått övergivet utanför Palermo i 70 år, innan Marie kom förbi och drog in det i en ny serie på SVT). Här har de bott i sju år nu och trivs bättre än någon annanstans tidigare. MARIE OLSSON NYLANDER Vem Inredare, inspiratör, TV- personligh­et.
Bor I den pampiga, gula, fint detaljerad­e redarvilla­n vid hamnen i Höganäs. Aktuell Just nu kanske främst i SVT- serien om hennes och familjens införskaff­ade palats utanför Palermo på Sicilien.
Den prominent välbyggda villan alldeles ovanför hamnen i Höganäs är Maries och maken Bills femte hem som också har dubblerat som renovering­sprojekt ( om man nu inte räknar in palatset på knappt 400 kvadratmet­er som stått övergivet utanför Palermo i 70 år, innan Marie kom förbi och drog in det i en ny serie på SVT). Här har de bott i sju år nu och trivs bättre än någon annanstans tidigare. MARIE OLSSON NYLANDER Vem Inredare, inspiratör, TV- personligh­et. Bor I den pampiga, gula, fint detaljerad­e redarvilla­n vid hamnen i Höganäs. Aktuell Just nu kanske främst i SVT- serien om hennes och familjens införskaff­ade palats utanför Palermo på Sicilien.
 ??  ??
 ??  ?? Trapphuset upp mot ovanvåning­en är målat med kalkfärg. Graffitimå­lning på väggen av Ioannis Antonio.
Den här sidan: Dörrar mellan vardagsrum och sovrum från Alexandria. Italienskt skåp, från Martin Enget. Puff och pläd egen tillverkni­ng. Gardiner från Arne Aksel.
Trapphuset upp mot ovanvåning­en är målat med kalkfärg. Graffitimå­lning på väggen av Ioannis Antonio. Den här sidan: Dörrar mellan vardagsrum och sovrum från Alexandria. Italienskt skåp, från Martin Enget. Puff och pläd egen tillverkni­ng. Gardiner från Arne Aksel.
 ??  ??
 ??  ?? Carlo Scarpas ljuskrona Poliedri för Venini pryder det fantastisk­t rosaskimra­nde rummet. Soffbord Eero Saarinen. Matta egen tillverkni­ng, gardiner från Arne Aksel och soffa från danska Sacrecoeur. Tavlan i trapphuset från före detta Helsingbor­gs möblerings­firma.
Carlo Scarpas ljuskrona Poliedri för Venini pryder det fantastisk­t rosaskimra­nde rummet. Soffbord Eero Saarinen. Matta egen tillverkni­ng, gardiner från Arne Aksel och soffa från danska Sacrecoeur. Tavlan i trapphuset från före detta Helsingbor­gs möblerings­firma.
 ??  ??
 ??  ?? Höganäs tentakler sträcker sig ända till en vacker tegelbyggn­ad på Östermalm i Stockholm och Galleri Sylvia Enget.
Höganäs tentakler sträcker sig ända till en vacker tegelbyggn­ad på Östermalm i Stockholm och Galleri Sylvia Enget.
 ??  ?? Se Tareq ” in action” och alla knivserier på vikingsun. se
Se Tareq ” in action” och alla knivserier på vikingsun. se
 ??  ?? Sylvia Engets känsla för hantverket och föremåls kvalitet, material och historia - den samlade skönheten - gör succé i hörnet av Sibyllegat­an och Linnégatan i Stockholm. Allt säljer snabbt.
Sylvia Engets känsla för hantverket och föremåls kvalitet, material och historia - den samlade skönheten - gör succé i hörnet av Sibyllegat­an och Linnégatan i Stockholm. Allt säljer snabbt.
 ??  ?? Anders Martinsson och ” skrotet” i ett av hans garage: en Jaguar E- Type och en Porsche 356.
Anders Martinsson och ” skrotet” i ett av hans garage: en Jaguar E- Type och en Porsche 356.
 ??  ?? Öppenhet, nyfikenhet och ett frekvent resande har resulterat i ett världsvant hem med en internatio­nell stil. Den byggbara glasljusst­aken från Kosta Boda till höger är dock ett fint svenskt vintagefyn­d.
Öppenhet, nyfikenhet och ett frekvent resande har resulterat i ett världsvant hem med en internatio­nell stil. Den byggbara glasljusst­aken från Kosta Boda till höger är dock ett fint svenskt vintagefyn­d.
 ??  ??
 ??  ?? Anders Martinsson köpte huset osett under en resa. Väl hemma har han lagt stor kraft vid att både renovera och modifiera det, för en bättre komfort, öppnare planlösnin­g och mer ljus bland annat. Hans förkärlek till asiatiska antikvitet­er är tydlig.
Anders Martinsson köpte huset osett under en resa. Väl hemma har han lagt stor kraft vid att både renovera och modifiera det, för en bättre komfort, öppnare planlösnin­g och mer ljus bland annat. Hans förkärlek till asiatiska antikvitet­er är tydlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden