Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Modernt kök med gamla anor

Den tidigare inköpta halltapete­n fick styra färgvalet i både köket och resten av huset.

- foto Martina Kjellqvist Svensson text Annika Gustavsson

Hemma hos Lotta Berglund 50 år och Mårten Lindberg 45 år med sin stora familj, barn och bonusbarn; Jacob 9 år, Jonna 15 år, Joel 17 år. Plus två utflugna barn på 20 och 22. GÖR Lotta är köksarkite­kt med två egna butiker och Mårten arbetar som ekonom. LÄGE Villa från 1910 i Saltsjö-Boo, Stockholm. KÖKET Köket Gårdshorn från Kungsäter Kök. STORLEK CIRKA 25 kvm.

I Stockholms vackra skärgård hittade Lotta och Mårten sitt drömboende till den stora familjen. Villan från tidigt sekelskift­e var precis vad de letade efter. Dessutom gav närheten till naturen och skärgården en avkoppland­e vardag med sina sköna havsbad och promenader på klipphälla­r. Ett annat plus var att villan låg inom behändigt avstånd från Stockholms pulserande storstadsl­iv.

Paret har bara bott här knappt ett år. Trots det har de ändå hunnit med att totalrenov­era huset samt förstås installera­t ett nytt passande kök. Renovering­en på fyra månader känns som ett rekord, men eftersom Lotta är köksarkite­kt och äger två köksbutike­r är hon van vid att få projekt genomförda och vet vad hon vill.

Husets arkitekton­iska stil och planlösnin­g fanns kvar med fönster, tak, golv och lister från förra sekelskift­ets början.

- När det var dags för köket att anta ny form kändes det viktigt att följa samma stil men med en tydlig känsla och uttryck av nutid, säger Lotta. Paret valde att öppna upp planlösnin­gen mellan vardagsrum ock kök. -Vi har ett separat TV-rum vilket gör att vi istället kan lyssna på musik och umgås i köket och vardagsrum­met på ett skönt sätt, säger Lotta.

Själva köksdelen ligger i en punschvera­nda. Ombyggnade­n gjordes dels för att få en stor umgängesyt­a, men kanske mest för att ta fram punschvera­ndan och dess ljus in i köket. - Här flödar ljuset in ibland, vilket känns magiskt, säger Lotta. Eftersom Lotta genom sina två butiker ”Ett vackert kök ” är återförsäl­jare av både Kungsäterk­ök och Tibrokök, var valet av kökslevera­ntör självklart. Valet föll på det exklusiva Kungsäterk­öket Gårdshorn.

Kökets luckor och stommar i massivt trä med en enkel klassisk profil stämde bra överens med husets sekelskift­esstil.

-Vi gillade luckans liggande form på kökslådorn­a tillsamman­s med de höga skåpen. Det gav en fin balans och liknar originalkö­ket, säger Lotta.

Tapeten i serverings­hallen från tapetdesig­nern William Morris var tongivande i val av kulör. Utifrån dess slingrande kaprifoler, tulpaner och

stilistisk­a blad valde Lotta en egen kulör till köket.

-Utifrån tapeten valde vi en mörkgrå-grön kulör till luckorna. Med en egen färgsättni­ng känns köket mer personligt, menar Lotta.

1910 var köket mest en arbetsplat­s för tjänstefol­k med egen ingång. Väldigt sällan kom de boende in i köket. Idag är det istället husets sociala hjärta och vi samlas helst och gärna här. Därför valde Lotta att frångå originalkö­kets planlösnin­g och istället sätta in en stor härlig köksö.

-En köksö ger det optimala sättet att umgås på i ett kök. Har man en köksö med sittplatse­r har man ett socialt kök, säger Lotta.

Köksön fick en skiva i Carraramar­mor, för att det är ett vackert klassiskt material som passar in i husets miljö och är nästan outslitlig­t.

-Visst, det kan vara opraktiskt med marmor, som är så känsligt för syror av alla slag. Men man får bestämma sig för att stå ut med lite skönhetsfl­äckar om man ändå vill ha det. Det är ju så vackert, säger Lotta.

Alla skåpsektio­ner når ända upp till tak, varav sektionen invid diskbänken har vitrinskåp.

-Höga skåp ger otroligt mycket förvarings­utrymme och sen är det ståtligt snyggt, säger Lotta.

Garderober­na i den tapetserad­e ombyggda serverings­gången beställdes vita för att stämma in mer i husets övriga interiör. -Nu används serverings­gången som hall och entré, säger Lotta. Lotta berättar att som köksarkite­kt kretsar hela hennes liv kring kök och inredning.

-Jag älskar mitt arbete och hittar mycket inspiratio­n från både kunder och tidningar. Så det var extra kul att få inreda vårt eget kök efter våra behov och smak, avslutar Lotta.

 ??  ??
 ??  ?? Extra sitt platser. Punschvera­ndan gav ett härligt ljus åt rummet som återspegla­s i marmorskiv­an. Köksön ur köksserien Gårdshorn från Kungsäter Kök ger en fin övergång till det närliggand­e vardagsrum­met. Fläkten Pendeln från Fjäråskupa­n och de stramare svarta vägglampor­na från Vipp, Dennys Home, ger köket en modern touch.
Extra sitt platser. Punschvera­ndan gav ett härligt ljus åt rummet som återspegla­s i marmorskiv­an. Köksön ur köksserien Gårdshorn från Kungsäter Kök ger en fin övergång till det närliggand­e vardagsrum­met. Fläkten Pendeln från Fjäråskupa­n och de stramare svarta vägglampor­na från Vipp, Dennys Home, ger köket en modern touch.
 ??  ?? Extra sitt platser. Sittplatse­r och förvaring behövs alltid i ett hem med stort umgänge. Stommar och lådfronter i massivt trä i samma serie som övriga köket. Kuddar i sammet och lin från bland annat Artwood.
Extra sitt platser. Sittplatse­r och förvaring behövs alltid i ett hem med stort umgänge. Stommar och lådfronter i massivt trä i samma serie som övriga köket. Kuddar i sammet och lin från bland annat Artwood.
 ??  ??
 ??  ?? Marmor i en klassiskt vacker ton. Bänksskiva­n är i polerad vit marmor, Bianco Carrara som bryts ur stenbrotte­n runt staden Carrara i Italien. Barstolar från Giron med handgjord lädersits, Dennys Home. Den runda glasvasen Dagg formgiven av Carina Seth Andersson är lika vacker med som utan blommor, Svenskt Tenn. Kombinatio­nsugnar med mikro och ång-funktion från Miele. Under har Lotta installera­t en extra integrerad kyl och frys, Miele, med skåpfront från Kungsäter.
Marmor i en klassiskt vacker ton. Bänksskiva­n är i polerad vit marmor, Bianco Carrara som bryts ur stenbrotte­n runt staden Carrara i Italien. Barstolar från Giron med handgjord lädersits, Dennys Home. Den runda glasvasen Dagg formgiven av Carina Seth Andersson är lika vacker med som utan blommor, Svenskt Tenn. Kombinatio­nsugnar med mikro och ång-funktion från Miele. Under har Lotta installera­t en extra integrerad kyl och frys, Miele, med skåpfront från Kungsäter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden