Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

10 smarta tips

Vi tipsar om vad du ska tänka på när du ska fixa utsidan av ditt hus

- text Jenny Olsson illustrati­on Kenneth Andersson

1. Efter husköpet

Att köpa hus innefattar oftast fler drömmar än själva huset. Om det är första gången man köper ett nytt hus så innebär det ofta mer tid utomhus och en stor frihet när det finns en tomt att nyttja. Tomten ger dig möjlighet att även förverklig­a en dröm utanför huset. Ett första steg är att fundera hur tomten på bästa sätt skulle kunna nyttjas och vara till störst glädje för dig och din familj. Kanske drömmer ni om en stor prunkande trädgård med massor av perenna växter? Eller så kanske ni hellre vill hålla det lite småskaligt med få sorter och sommarblom­mor som pryder uteplatser och rabatter?

2. Planera trädgården för

Trädgården är

viktigt för många som bygger nytt, oavsett om det är en stor och mer krävande trädgård eller om den ska vara liten och lättskött. För den som inte har någon större erfarenhet av att anlägga en trädgård eller varit i så mycket kontakt med trädgårdsl­ivet tidigare kan det ibland vara svårt att föreställa sig hur trädgården kan bygggas upp, se ut och vad den ska innehålla mer än träd, rabatter och buskar. Vill man ha hjälp och tips kan man anlita en trädgårdsa­rkitekt som ritar upp trädgården och kan ge råd och tips om vilka växter som kan passa och hur trädgården kan byggas upp.

3. Användning

Börja med att tänka igenom hur trädgården ska användas. Ska det bara vara en plats för njutning och avkoppling med till exempel många sittplatse­r? Eller ska det vara en spännande plats för barnen där de kan odla sina egna grönsaker och äta bär och frukt direkt från buskar och träd? Kanske vill du göra olika avdelninga­r i trädgården och skapa små rum i form av stora buskar och träd? Om man har små barn ska man alltid tänka på att anpassa växtvalet efter dem. Det bästa är att välja helt giftfria växter och gärna rentav ätliga, då barn gärna testar att smaka på det som har vackra färger och doftar gott.

4. Tänk rum

Inför alla större

Ett bra tips när man ska bygga upp trädgården är att tänka den i olika rum. Tänk väggar, golv och tak, precis som i ett hus. Golvet kan vara en grön gräsmatta, ett område med grus eller en trall. Väggarna kan bestå av spaljéer med klätterväx­ter eller ett staket. Taket kan vara kronan på några höga träd. När man planerar för sin trädgård ska man också ta hänsyn till den omgivande naturen och tänka vad som passar in.

5. Tid

Räkna med att det tar sin lilla tid att bygga upp en trädgård. Hur lång tid det tar beror förstås på vilken slags trädgård man väljer att göra, hur tomten ser ut och om man gör arbetet själv eller lejer bort det. En bra tid för att planera för trädgården är under vintern, då kan man många gånger vara redo att sätta igång när våren kommer och vädret tillåter.

"Om man har små barn ska man alltid tänka på att anpassa växtvalet efter dem.”

"Med perenner i trädgården kan du njuta av härlig blomsterpr­akt år efter år, utan någon större ansträngni­ng.”

6. Effektivis­era

Det krävs ofta en hel del markarbete när man ska bygga upp en trädgård, vilket kan vara både tungt och kostsamt. Försök att förenkla det så långt det går och använd naturligt material som redan finns på tomten, det brukar både bli billigare och gå snabbare, istället för att köra bort och sedan frakta dit nytt material. Ta gärna hjälp av en sakkunnig på området innan du sätter igång då det i vissa fall kan behövas mark- eller bygglov, om du till exempel ska höja upp marken i en del av trädgården eller sätta ett högre plank i en annan del.

7. Lättskött trädgård

Om du vill ha en lättskött trädgård är perenna växter bra att satsa på. Med perenner i trädgården kan du njuta av härlig blomsterpr­akt år efter år utan någon större insats. Det är enkelt och bekvämt att ha perenner som blommar under säsongen, vissnar ned på hösten för att skänka glädje på nytt när våren/ sommaren kommer. Du slipper då jobbet med att plantera nya växter inför varje säsong. Väljer man dessutom perenna växter med olika blomningst­id får man blomning från tidig vår till sen höst och på så sätt njuta av trädgårdss­äsongen så länge som möjligt.

8. Val perenner av

Det finns ett stort utbud bland perenner och det kan vara värt att fundera på vad man vill att de ska ha för egenskaper när det gäller dofter och färger. Även vilken funktion de ska fylla, men framförall­t hur mycket tid och skötsel man kan och vill lägga ner på dem. Vissa perenner är förstås mer tåliga och lättskötta än andra. Det finns också många ätliga perenner som kan bli trevliga inslag i trädgården, då man kan gå ut och plocka sina råvaror direkt från trädgården och använda i köket.

9. Tips perenna växter: på

Liten kärleksört Pioner Stockros Akleja Höstanemon Gräslök Citronmeli­ss Kryddtimja­n Jordgubbe Smultron

10. Tips giftfria på växter: ätliga,

Krasse Viol Pensé Ro s Squash Gurkört Ringblomma

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden