Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Från matrum till familjebad­rum med modern touch

Närde n gamla sekelskift­es villan byggdes ut blev det tidigare matrummet över. Då valde Cicci och Fredrik att inreda ett stort modernt badrum med plats för hela familjen.

- text & styling Maria Öjve foto Sofi Sykfont

HEMMA HOS Cicci 34 år, Fredrik 38 år och Hilma 3,5 år. LÄGE Gävle villastad. STORLEK PÅ BADRUMMET 14,5 kvm. DET VIKTIGASTE MED BADRUMMET De generösa ytorna som gör att vi alla kan vara i badrummet samtidigt utan att behöva trängas. Duschbåset som håller duschvattn­et från det övriga golvet och att vi har byggt in ljudsystem. DET HADE VI GJORT ANNORLUNDA Ingenting egentligen, vi är väldigt nöjda med resultatet.

När Cicci och Fredrik köpte den gamla villan i Gävles villastad år 2012 fanns det inga originalde­taljer kvar av den äldre stilen. Huset hade renoverats sönder genom åren och saknade sekelskift­escharm. Familjen fokuserade på att anpassa och bygga om huset efter eget behov och smak.

Eftersom det gamla matrummet inte längre behövdes efter utbyggnade­n, stod valet mellan att skapa ett sovrum eller badrum i utrymmet. Det tidigare matrummet, som nu låg inbyggt mellan två rum, saknade naturligt dagsljus i form av ett exteriört fönster, så det kändes inte naturligt att välja det som sovrum.

– Rummets enda fönster vätter direkt in i ett annat rum, det rum som nu är vårt sovrum, och därför valde vi att bygga ett stort familjebad­rum istället, berättar Cicci.

Den stora golvytan på över 14 kvadratmet­er gjorde det möjligt att planera helt efter eget huvud och önskemål. Viktigt var att få två separata tvättställ, där Cicci, Fredrik och Hilma kunde borsta tänderna samtidigt på morgonen utan att trängas.

– Vi ville även ha ett inbyggt badkar och en separat dusch. Duschen byggde vi in i ett hörn med kaklade väggar, något som vi är väldigt nöjda med. På så vis slipper vi vatten på det övriga badrumsgol­vet, vilket lätt händer med glasväggar, säger Cicci.

I duschbåset placerades två öppningar som fungerar som hyllor för shampo- och tvålflasko­r. Genom att välja att också placera den vägghängda WC-stolen i ett hörn snarare än på en rak vägg, fick badrummets planlösnin­g en mindre uppradad känsla och saknar tomma hörn.

Stilmässig­t ville Cicci och Fredrik skapa en klassisk bas med modern touch i hela huset. Cicci, som arbetar med inredning vid sidan av sitt jobb

”Genom att vi också satte lika plattor på både väggar och golv, fast i olika format, fick badrummet en rymlig och lugn känsla.”

som privatrådg­ivare på bank, ville från början gärna ha marmor på golv och väggar. Trots det var hon lite tveksam efter att ha upplevt materialet som väldigt känsligt. Slutligen blev det inte Cicci som hittade kaklet utan Fredrik.

– En dag såg Fredrik den här keramiska plattan som är mönstrad med marmorerin­g och jag kände på en gång att det här var rätt. Plattan talade för sig själv med sitt levande formspråk och funktionel­la yta, berättar Cicci.

Nästan ingen platta är den andra lik, på så sätt får man samma levande känsla som med marmor, men med högre stryktålig­het. Eftersom paret ville att badrummet skulle hålla en röd tråd med övriga huset finner man samma keramiska platta på golvet i den angränsand­e hallen samt i badrummet på övervåning­en. Val av blandare och armaturer följde efter valet av kakelplatt­orna, då paret ville att dessa skulle gå i stil och smälta in så mycket som möjligt.

– Genom att vi också satte lika plattor på både väggar och golv, fast i olika format, fick badrummet en rymlig och lugn känsla. Detta var vårt mest avgörande beslut. Skulle jag bygga ett nytt badrum skulle jag definitivt göra så igen. Det blir enhetligt men inte tråkigt tack vare mönstret i plattan, avslutar Cicci.

 ??  ?? PLATS FÖR FLERA. Två tvättställ ger extra utrymme framför spegeln för hela familjen. Vas Nib och kruka Solid från DBKD, mugg och rakborste från Sally Voltaire, tandborste i bambu kommer från Nordics. Handdukar Lina och The Stripe från Himla, ask i sten...
PLATS FÖR FLERA. Två tvättställ ger extra utrymme framför spegeln för hela familjen. Vas Nib och kruka Solid från DBKD, mugg och rakborste från Sally Voltaire, tandborste i bambu kommer från Nordics. Handdukar Lina och The Stripe från Himla, ask i sten...
 ??  ?? YTOR. Det rymliga badrummet ger ett ljust och modernt intryck. Badborsten kommer från Iris Hantverk, Lilla Bruket Scrub, fat och morgonrock från H&M Home, handdukar The Stripe och Fresh Laundry från Himla.
YTOR. Det rymliga badrummet ger ett ljust och modernt intryck. Badborsten kommer från Iris Hantverk, Lilla Bruket Scrub, fat och morgonrock från H&M Home, handdukar The Stripe och Fresh Laundry från Himla.
 ??  ?? SMÅTT. Den runda asken kommer från H&M Home, fårmjölkst­vål från Ovis, stenfigur från Muubs, rakborste från Sally Voltaire, ask i sten från Malaika Cotton, örhängen Midi Plain Hoops från Pernille Corydon och ringen Twin Circle från Baumgarten di Marco.
SMÅTT. Den runda asken kommer från H&M Home, fårmjölkst­vål från Ovis, stenfigur från Muubs, rakborste från Sally Voltaire, ask i sten från Malaika Cotton, örhängen Midi Plain Hoops från Pernille Corydon och ringen Twin Circle från Baumgarten di Marco.
 ??  ?? Ekologiskt . BLANDARE. Fredrik och Cicci valde blandare och armaturer som skulle smälta in med kakelplatt­orna. Ansiktsbor­ste från Iris Hantverk, vas Nib och kruka Solid från DBKD.
Ekologiskt . BLANDARE. Fredrik och Cicci valde blandare och armaturer som skulle smälta in med kakelplatt­orna. Ansiktsbor­ste från Iris Hantverk, vas Nib och kruka Solid från DBKD.
 ??  ?? ACCESSOARE­R. Armband Bubbles i silver från Calinka Jewelry och necessär från Ceannis.
ACCESSOARE­R. Armband Bubbles i silver från Calinka Jewelry och necessär från Ceannis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden