Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Med gröna nyanser

I den rymliga lägenheten från 1920 har köket byggts ut i omgångar och numera är köksytan på hela 45 kvadratmet­er. I det stora köket finns plats för många gäster och att ägarna har ett öga för både inredning och matlagning syns tydligt.

- text Rebecca Pecci foto Mikael Pilstrand

hemm a hos Anne och Johan. STI L PÅ KÖKET Funktionel­lt proffskök i New York-stil. LÄGE Göteborg. STOR LEK PÅ KÖKET 45 kvm. MEST UTMÄR KAN DE PÅ KÖKET Den klargröna färgen och bistrokäns­lan som köket andas. MEST NÖJDA MED Att det finns tre tydliga avdelninga­r i köket.

”Högst upp på önskelista­n stod ett kök som var både mysigt och vackert kombinerat med hög funktional­itet. ”

Det klargröna köket på stålskodda ben har blivit navet i den rymliga lägenheten i Göteborg. Här bor Anne och Johan som har ett extremt intresse för mat och som ofta och gärna har gäster vid bordet.

Köket är hemtrevlig­t och mysigt samtidigt som det innehar en mängd olika finesser som för tankarna till ett restaurang­kök. Inte minst de mycket praktiska specialbyg­gda facken till skärbrädor­na som finns vid spisen och som har avrinnings­brunn.

Då gröna nyanser alltid har legat paret varmt om hjärtat blev färgen på köket självklar för dem. Köket är byggt i helmassivt trä som sedan har platsmålat­s i den klargröna nyansen. I köket blandas både mässing och rostfritt för att skapa känslan av ett restaurang­kök.

Detta förstärks också av de öppna hyllorna i rostfritt och att köksskåpen står på rostfria stålskodda ben. En detalj som både är dekorativ och som bidrar till att göra köket lättstädat.

Då paret har flyttat en hel del och även bott i Schweiz och Kalifornie­n har de erfarenhet av kök och visste således exakt vad de ville ha när de skulle göra om köket.

Högst upp på önskelista­n stod ett kök som var både mysigt och vackert kombinerat med hög funktional­itet. Ett kök för skönt häng och kvalitativ matlagning helt enkelt.

Mycket av inspiratio­nen till köket hämtades från den franska inrednings­tidningen Côté Sud, men även från diverse restaurang­er och böcker. Valet av kökslevera­ntör föll på Himlekök som levererar kök som är skräddarsy­dda helt enligt kundens önskemål.

Under hela processen hade paret kontakt både med den snickare som byggde deras kök, vilket gjorde bygget väldigt personligt, men också en projektled­are. Grundritni­ngen till köket gjorde de själva, men i ett senare

stadie fick de hjälp av en vän som är arkitekt samt arkitekten på Himlekök.

Köket är indelat i olika stationer som är tydligt avdelade, en matlagning­sstation, en disk- och dukstation, en kaffestati­on med automatisk­t kylt bubbelvatt­en med separat ho och vask och en matdel. Viktigt vid planering var att få till stationern­a så att diskstatio­nen och dukstation­en inte skulle störa matlagning­en.

All förvaring i köket ryms i stora lådor och paret har helt valt bort stora skåp. Det enda skåp som finns i köket är det specialbyg­gda, gammaldags vitrinskåp­et som byggdes för att plocka upp lite av den tidsera som lägenheten är från. Vitrinskåp­et som är platsbyggd och vitt på utsidan har gröna hyllor invändigt för att plocka upp färgen från köksluckor­na. I vitrinskåp­et är det ljus inuti sidolisten vilket ger en mysig belysning vid middagar.

Även belysning är något som har planerats mycket noga och i köket finns det massor av lampor, såväl helbelysni­ng som punktbelys­ning och mysbelysni­ng. Paret önskade ett kök som kombinerad­e funktional­itet med vacker estetik och de är mycket nöjda med slutresult­atet - ett välkomnade kök som alla vill vara i.

 ??  ?? Hyllplan. Ett kök utan överskåp skapar extra rymd. Hyllplanen i rostfritt kommer från Himlekök. Morteln är inköpt i Frankrike.
Hyllplan. Ett kök utan överskåp skapar extra rymd. Hyllplanen i rostfritt kommer från Himlekök. Morteln är inköpt i Frankrike.
 ??  ??
 ??  ?? Smart lö sning. Idéen till skärbrädsf­örvaringen fick paret från ett tidigare kök som de hade i Kalifornie­n. Skärbärdor­na kommer från Himlekök och från Kalifornie­n.
Smart lö sning. Idéen till skärbrädsf­örvaringen fick paret från ett tidigare kök som de hade i Kalifornie­n. Skärbärdor­na kommer från Himlekök och från Kalifornie­n.
 ??  ?? Platsmålat. Den klargröna färgen är platsmålad. Beslagen i mässing kommer från Byggfabrik­en.
Platsmålat. Den klargröna färgen är platsmålad. Beslagen i mässing kommer från Byggfabrik­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden