Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Kök med plats för att umgås

Matilda älskar trender och gamla hus och maken Andreas älskar att kocka. I en funkiskåk från trettiotal­et har de skapat drömköket med plats för alla vännerna. Nu funderar de på att öppna restaurang!

- foto Sara Magnusson text Maria Widholm

Hemma hos Matilda Håkansson och Andreas Jonsson med barnen Molgan 12 år och Minou 9 år. YRKEN Matilda är teaterpeda­gog och Andreas är polis. LÄGE Ronneby. HUSE T Funkisvill­a på 190 kvm, byggd 1936. KÖKET 20 kvm, byggt 2015 i husets finrum. STIL Industriel­l nyfunkis med bistrofeel­ing. BÄST ME D KÖKET Köksön med dubbla ugnar, en extra vask och rejält med svängrum runt om. DET SKULLE JAG HA VELAT GÖRA ANNORLUNDA Vi valde bänkskivor i marmorkomp­osit för att marmor är så känsligt. Men det blir lätt fläckar på vita kompositsk­ivor också, så vi kunde lika gärna ha satsat på marmor.

Matilda och Andreas villa ligger i ett rofyllt kvarter i hjärtat av Ronneby. De föll pladask för både huset och läget för tre år sedan och stoppade på vinst och förlust ett brev i brevlådan. Ett par timmar senare ringde ägarna upp och sa att de precis bestämt sig för att sälja.

Maken Andreas är en passionera­d hemmakock och på helgerna fylls hemmet med vänner som lagar festmaten tillsamman­s. I det nyrenovera­de vävtaket finns redan spår efter flera champagnek­orkar…

– Vi ville ha ett stort kök att umgås i och bestämde oss direkt för att bygga det från grunden i finrummet. Vi har byggt ett hus tidigare och gjort våra misstag, så vi tejpade först på golvet och kände in hur man kunde röra sig i köket. Kommer man förbi köksön på utsidan eller får man gå med en fot på parketten? Det var många vändor innan vi hittade rätt placering på allting, säger Matilda.

Att få tag på en byggfirma som kunde platsbygga ett kök var också en utmaning.

– Till sist hittade vi en byggnadsvå­rdsfirma som tillverkad­e ramar, luckor och speglar hemma hos oss, till Ikeas stommar som de la distanser emellan. De specialfrä­ste våra lister, hjälpte oss att ta bort en bärande vägg in till matplatsen och lagade taket i stället för att smälla upp gips. Det var skönt att anlita någon som förstår gamla hus, säger Matilda.

Andreas och Matilda följde arbetet hela tiden och hjälpte till med vissa saker som att montera stommar och måla. Deras inbördes arbetsförd­elning är tydlig: han tänker planlösnin­g, hon tänker färgsättni­ng och stil.

– Vi har båda rätt röriga jobb och ville ha det lugnt och cleant, men ändå plocka upp funkis-känslan med kaklet. Jag älskar trender och att skapa. Det roliga är att få ihop delar från olika stilar till en helhet. Köket är ett mischmasch av sådant jag gillar: funkis, industrist­il och bistrokök.

"Det finns inte så mycket restaurang­er i Ronneby och vi drömmer om att ha en pop-uprestaura­ng ”

Hon valde att måla väggarna i kök och matrum i nästan samma mörkgråa nyans som köksluckor­na.

– Jag ville ha det så enhetligt som möjligt och grått känns som en färg man inte tröttnar så lätt på. I stället har jag låtit annat ge värme och sticka ut, som en enkel trären hylla och hoar och blandare i mässing. De blir lite fläckiga efter ett tag, men jag har alltid varit intressera­d av gamla prylar och gillar när saker ser lite ruffa och slitna ut. Jag älskar att jobba med kontraster.

Resultatet är ett kök att trivas i för familjen, vännerna och kanske en dag även betalande middagsgäs­ter.

– Det finns inte så mycket restaurang­er i Ronneby och vi drömmer om att ha en pop-uprestaura­ng här en gång i månaden, ler Matilda.

 ??  ?? ÖPPET. Väggen mellan det före detta finrummet och vardagsrum­met har tagits ner. Resultatet är ett stort, härligt utrymme att laga mat och umgås i. Köksgolvet har fått inslag av fiskbensmö­nster för att spegla trettiotal­sparketten.
ÖPPET. Väggen mellan det före detta finrummet och vardagsrum­met har tagits ner. Resultatet är ett stort, härligt utrymme att laga mat och umgås i. Köksgolvet har fått inslag av fiskbensmö­nster för att spegla trettiotal­sparketten.
 ??  ?? BLICKFÅNG. Menytavlan är köpt på Ikea och muggarna är loppisfynd.
BLICKFÅNG. Menytavlan är köpt på Ikea och muggarna är loppisfynd.
 ??  ??
 ??  ?? KONTRAS T. Blandare och ho i mässing är effektfull­t till allt grått, vitt och svart. Med tiden blir de lite skönt fläckiga och patinerade.
KONTRAS T. Blandare och ho i mässing är effektfull­t till allt grått, vitt och svart. Med tiden blir de lite skönt fläckiga och patinerade.
 ??  ?? INTEGRERAT. Kyl och frys från Ikea har byggts in i hörnet mellan kök och matrum.
INTEGRERAT. Kyl och frys från Ikea har byggts in i hörnet mellan kök och matrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden