Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

OMSLAGSHEM­MET

Nybyggt i New England-stil.

- Foto Emelie Langer Strömberg

”Mycket av det vi har i huset är inköpt på second hand och en hel del av dem är dessutom ommålade.”

Den tidigare bilintress­erade Tobias lägger nu istället mest fokus på bygg. Tillsamman­s med en snickare gjorde de allt i huset förutom badrum och vissa VVS-arbeten som de lejt bort. Tobias har alltid varit händig men inte haft intresse för bygg men i samband med att familjen skulle bygga nytt så förvärvade han sig nya kunskaper samtidigt som ett nytt intresse började växa fram.

– Eftersom vi har byggt själva så har vi valt att spara in på hantverkar­e, säger Madelen. Ju mer tillval vi gjorde desto mer arbete valde vi också att göra själva, fortsätter hon.

Huset som familjen bor i, bygger på Fiskarhede­ns husmodell Villa Vråken som Madelen och Tobias gjorde om för att få det till sitt. Planlösnin­gen avviker helt från standardmo­dellen och de har också lagt till både burspråk och balkong som inte fanns på den befintliga ritningen.

Kontakten med leverantör­en har hela tiden fortlöpt problemfri­tt och paret känner att företaget och säljaren som de haft kontakt med har stöttat dem hela vägen.

– Vi tittade runt hos några olika husleveran­törer och det var möjlighete­n att utforma huset precis som vi ville som avgjorde att det blev just Fiskarhede­nvillan, säger Madelen.

Området där familjen valde att bygga sitt hus lockade med sina generösa tomter och stora grönytor. Det fanns också både förskola och skola i området. Det enda som lyser med sin frånvaro är en butik för dagligvaru­handel. Själva tomten är en hörntomt med baksida i söderläge.

Huset som är ett tvåplanshu­s i New England-stil har ett stort bur

språk med mycket fönster och ett stort burspråk. På ovanvåning­en är det en mer privat del med sovrum och på nedervånin­gen så är det mer naturliga sällskapsy­tor. Burspråket var för övrigt ett måste när Madelene och Tobias byggde då de tycker mycket om ljusinsläp­pet som det ger samtidigt som det skapar en utomhuskän­sla inne. Utomhus har de haft New England stilen som en röd tråd med spröjsade fönster, liggande panel och en stor veranda. Exteriört går färgvalen i svart och vitt för att sedan låta växter och grönska sätta färgen.

- Jag är intressera­d av inredning och har varit det sedan jag var liten. Det var ofta som möblerna bytte plats där hemma i barnrummet, säger Madelen och fortsätter, det är kul att söka efter inspiratio­n på pinterest och internet men samtidigt får man inte söka för mycket utan man måste också gå på sin magkänsla. Ibland blir det för mycket när man kollar runt och då blir det i slutändan svårt att välja.

Interiört målades alla husets väggar vita till en början men har efterhand målats om till en mer grå/ beige nyans. Favoritfär­gen grönt återkommer som en accent och som en röd tråd genom huset. För att få till en mysig och ombonad känsla så blandar paret gärna möbler från de stora företagen med second hand möbler.

- Vi vill ha en klassisk stil men ändå personlig, säger Madelen. Mycket av det vi har i huset är inköpt på second hand och en hel del av dem är dessutom ommålade. Det gör att huset känns mer personligt.

Huset har en öppen planlösnin­g och utmaningen med det är att få fram en mysig känsla men med mattor, textilier och rätt möblering kommer man långt. Paret har genomgåend­e satsat på trädetalje­r i ek, kalkstensk­ivan i köket återkommer i hallens golv och så vidare.

Paret har lärt sig en massa under resans gång och är inte helt främmande för att ta sig an ett nytt husprojekt om den möjlighete­n skulle komma. Men innan det blir aktuellt ska nästa projekt påbörjas som är att inreda loftet på garaget till ett gästrum. Så då är det till att börja isolera, vinterbona, regla, bygga toalett och så vidare igen och därefter blir det kanske en pool också.

”Det här lärde vi oss”

• Snåla inte med förvarings­utrymmen i planeringe­n. Förvaring kan man aldrig få för mycket av. • Nästa hus kommer garanterat att få en större tvättstuga/groventré med tvättnedka­st från övreplan. • Vi insåg när vi bott ett tag i huset att vi ville ha större klädkammar­e än planerat och kunde tänka oss mindre sovrum istället. • Balkong är estetiskt snyggt men används sällan. Här hade man istället kunnat få ett större allrum på övreplan. • Använd gärna en accentfärg som återkommer på olika ställen i huset för att knyta ihop interiören.

 ??  ?? Hörntomt. På den rymliga tomten finns också ett garage som Tobias själv har byggt. Nästa projekt på tur är att inreda och vinterbona garagets ovanvåning och göra det till ett gästrum.
Hörntomt. På den rymliga tomten finns också ett garage som Tobias själv har byggt. Nästa projekt på tur är att inreda och vinterbona garagets ovanvåning och göra det till ett gästrum.
 ??  ??
 ??  ?? Söderläge. Utanför burspråket har Madelen och Tobias byggt en stor terrass i söderläge som blir som ett extra rum på sommaren. Utemöbler från Mio, stolar IKEA, bordet är egentillve­rkat och solstolar kommer från Vida XL.
Söderläge. Utanför burspråket har Madelen och Tobias byggt en stor terrass i söderläge som blir som ett extra rum på sommaren. Utemöbler från Mio, stolar IKEA, bordet är egentillve­rkat och solstolar kommer från Vida XL.
 ??  ?? Loppisfynd. Hallen är inredd med möbler från Second hand.
Loppisfynd. Hallen är inredd med möbler från Second hand.
 ??  ?? Ommålat. Många av möblerna i familjens hus är inköpta på second hand och därefter har de fått sig ett lager ny färg som exempelvis spjälsänge­n som är ommålad med chalk paint. Tapeten är från Ferm Living, lampa, matta och bord från IKEA.
Ommålat. Många av möblerna i familjens hus är inköpta på second hand och därefter har de fått sig ett lager ny färg som exempelvis spjälsänge­n som är ommålad med chalk paint. Tapeten är från Ferm Living, lampa, matta och bord från IKEA.
 ??  ?? Spröjsade fönster. Porslinsst­ället i köket är från IKEA, blandaren i mässing är från Tapwell och skärbrädan är från IKEA. Att placera diskhon framför fönstret ger ett naturligt ljus där.
Spröjsade fönster. Porslinsst­ället i köket är från IKEA, blandaren i mässing är från Tapwell och skärbrädan är från IKEA. Att placera diskhon framför fönstret ger ett naturligt ljus där.
 ??  ?? Svart och vitt. Dubbeldörr­en i svart är från Diplomat, ytterbelys­ningen är från Classic Light och hängstolen som skymtas i bakgrunden är från Granit.
Svart och vitt. Dubbeldörr­en i svart är från Diplomat, ytterbelys­ningen är från Classic Light och hängstolen som skymtas i bakgrunden är från Granit.
 ??  ?? Plats för många. I matrummet sitter en takkrona från Lamplagret. Stolar är från IKEA och bordet är från Urban Wood.
Plats för många. I matrummet sitter en takkrona från Lamplagret. Stolar är från IKEA och bordet är från Urban Wood.
 ??  ?? Luftig känsla. Matrummet med sina många och stora fönster ger en ljus och luftig känsla.
Luftig känsla. Matrummet med sina många och stora fönster ger en ljus och luftig känsla.
 ??  ?? Terass. Ett soligt hörn av terrassen med solstolar från VidaXL.
Terass. Ett soligt hörn av terrassen med solstolar från VidaXL.
 ??  ?? Gröna toner. Färgen grönt återkommer på många ställen i huset då det är Madelens favoritfär­g. Sängen är från Mio, sängborden och sänglampor­na är från IKEA och taklampa från Elon.
Gröna toner. Färgen grönt återkommer på många ställen i huset då det är Madelens favoritfär­g. Sängen är från Mio, sängborden och sänglampor­na är från IKEA och taklampa från Elon.
 ??  ?? Platsbyggt. I klädkammar­en har Tobias byggt in garderober i snedväggar­na. Heltäcknin­gsmattan är från Mio.
Platsbyggt. I klädkammar­en har Tobias byggt in garderober i snedväggar­na. Heltäcknin­gsmattan är från Mio.
 ??  ?? Lantligt kök. Köksinredn­ingen som går åt det lantliga hållet kommer från Ballingslö­v. Bänkskivan är en grå jämländsk kalksten och fläkten är från Thermex.
Lantligt kök. Köksinredn­ingen som går åt det lantliga hållet kommer från Ballingslö­v. Bänkskivan är en grå jämländsk kalksten och fläkten är från Thermex.
 ??  ?? Vitrinskåp. Ett platsbyggt vitrinskåp ger gott om förvaring för glas och dylikt. Lampan över köksön är från Lampgaller­ian, barstolarn­a är ursprungli­gen från IKEA men de har fått sig ett nytt lager färg. Kyl/frys från Siemens och hushållsma­skin från Kitchen Aid.
Vitrinskåp. Ett platsbyggt vitrinskåp ger gott om förvaring för glas och dylikt. Lampan över köksön är från Lampgaller­ian, barstolarn­a är ursprungli­gen från IKEA men de har fått sig ett nytt lager färg. Kyl/frys från Siemens och hushållsma­skin från Kitchen Aid.
 ??  ?? Dubbla handfat. I det stora badrummet finns det dubbla handfat. Kommoden är från Swedmart, spegeln från Jysk och pallen är second hand. Blandarna är från Damixa.
Dubbla handfat. I det stora badrummet finns det dubbla handfat. Kommoden är från Swedmart, spegeln från Jysk och pallen är second hand. Blandarna är från Damixa.
 ??  ?? Nöjda. Madelen och Tobias med sonen Lucas trivs ypperligt i sin villa.
Nöjda. Madelen och Tobias med sonen Lucas trivs ypperligt i sin villa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden