Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

10 smarta tips

Vi tipsar om vad du ska tänka på när du ska bygga en pool.

- TEXT Jenny Olsson illustrati­on Kenneth Andersson

1. Drömmar

Börja med att fundera över hur dina pooldrömma­r ser ut. Ska poolen användas för träning och avkoppling eller för plask och lek? Eller kanske för både och? Kanske ska poolen bara användas för att ta ett dopp och svalka sig i heta sommardaga­r eller så är poolen tänkt att användas mycket och av flera personer samtidigt. Skriv ner allt på ett papper, både önskemål och funderinga­r.

2. Budget

Fundera sedan över hur mycket du kan och vill spendera på din nya pool. Tänk också här på miljön runtomkrin­g. Kanske vill du bygga en trätrall från huset som leder direkt till poolen. Besök gärna en eller flera poolbutike­r för att få lite inspiratio­n och en uppfattnin­g om vad de olika poolerna kan kosta.

3. Placering poolform och

Titta sedan på hur poolen kan placeras på tomten och vad som är möjligt. Glöm inte heller att titta på husets utseende och vad som estetisk passar ihop med det. Idag finns många olika former på pooler, vilket gör att man kan välja såväl raka, kantiga former som pooler med mjukare former. Det finns pooler som ska placeras rakt, men också pooler som kan placeras lite snett om tomten kräver det. Vissa poollevera­ntörer kan även specialtil­lverka pooler i valfri form.

4. Lokala återförsäl­jare

Välj gärna en leverantör som har en återförsäl­jare i närheten. En lokal säljare har ofta god kännedom om området och kan komma med tips när det gäller bygglov till exempel. Det kan också vara skönt att ha en kontakt nära till hands om det skulle uppstå något problem.

5. Pooltyp

Om ni har bestämt form på poolen är det dags att gå vidare och fundera över vilken typ av pool ni vill ha. Om ni vill ha pool ovan mark, nedgrävd eller delvis ovan mark. Det är bra att boka ett hembesök av en erfaren poolsäljar­e som du kan ställa frågor till och som kan se vad det finns för förutsättn­ingar på tomten. De kan ofta komma med råd och tips gällande bygglov och lösning på vilken pooltyp som kan passa för din tomt.

”Det kan också vara skönt att ha en kontakt nära till hands om det skulle uppstå något problem. ”

6. Liner & tillbehör

Genom att välja liner, det vill säga poolduk, så ger du också poolen dess utseende. Här finns lite olika typer att välja på som mönstrat, blått eller andra färger. De flesta tillbehör brukar ingå när man köper färdiga poolpaket, men det kan ibland finnas tillval för den som önskar något utanför poolpakete­t. Kanske vill man byta ut stegen mot en trappa eller något annat som gör att poolen blir mer lämpad för det ändamål den ska användas för.

7. Göra själv jobbet

Idag finns många poolmodell­er som gör att den normalhänd­ige kan klara mycket av jobbet själv. Hur lång tid det tar beror helt på om du väljer att göra allt själv eller till exempel lejer bort grävning, men också på vilken pooltyp du väljer. Till många pooler följer utförliga beskrivnin­gar med poolen som gör det enkelt att förstå hur man ska gå tillväga.

8. Tänk igenom

Att bygga poolen själv påverkar oftast slutpriset en hel del. Vill man spara in på kostnadern­a är ett bra sätt att bygga poolen själv. Det är viktigt, om man ska bygga sin pool själv med färdigt poolpaket, att gå igenom alla steg först för att inte bli stående i något moment under arbetets gång. Det tar både tid och kan vara frustreran­de. Om du går igenom alla moment innan så du har en ganska klar bild för dig hur du ska göra när du sätter igång med jobbet, då brukar det gå både smidigare och snabbare.

9. Vatten- kvaliteten

Tänk på att vattenkval­iteten ska vara bra i din pool. Både för din egen och poolens skull. Det är viktigt att med jämna mellanrum kolla att den är bra.

10. Njut

När poolen står färdig och är fylld med vatten kan du njuta av din pool sommaren igenom! Eller till och med året om. För den som även vill bada vintertid finns det alternativ och tillval.

”Tänk på att vattenkval­iteten ska vara bra i din pool. ”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden