Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Drömhemmet

Mathilda och Mikael byggde ett stort tvåplanhus i New England-stil med hjälp av en hustillver­kare.

- text Rebecca Pecci foto Objekt360

Med en amerikansk veranda, ett bubbelbadk­ar i badrummet och en walk-in-closet gick nästintill alla husdrömmar i uppfyllels­e när Mathilda och Mikael byggde sitt 2-planshus i New England-stil i Habo utanför Jönköping. Att bygga nytt gav dessutom mer hus för pengarna.

Efter att ha kollat runt hos olika husleveran­törer så hittade de en leverantör som bäst kunde matcha parets krav, både i form av olika tillval men också rent prismässig­t. I juni 2017 skrevs avrop och i december samma år flyttade Mathilda, Mikael och de tre barnen James, Vincent och William in. Året blev speciellt för paret då de förutom att de byggde nytt hus och flyttade in också hade ett stort bröllop och fick sitt tredje barn.

– Vi bodde tidigare i ett nybyggt radhus i Habo och eftersom vi gillar området så bestämde vi oss för att det var här vi skulle bygga, säger Mathilda.

Habo är en liten tätort med dryga 12 000 invånare som tillhör Jönköpings kommun. Området där familjen bor är beläget på en gammal åker som förr kallades svinkullen, då det gick en massa grisar där. Paret trivs mycket bra i området då det bor många andra barnfamilj­er där och det är nära till såväl affär, vårdcentra­l som till förskola och skola.

- Allt gick väldigt smidigt när vi skulle bygga och Hjältevads­hus levde upp till våra förväntnin­gar. Dock hade vi otur med snickerifi­rman som inte riktigt kunde leverera vad de hade lovat, säger Mathilda. En sak som paret har tagit lärdom av är att trots att det

”Jag vill inreda tidlöst men åt det lantliga hållet, med en klick färg här och där.”

står att man köper huset nyckelfärd­igt så är det mycket man ska ha koll på som byggherre. Ett tips som Mathilda och Mikael vill ge andra som går i hustankar är att ordentligt läsa in sig på allt som man själv måste ha koll på. Husleveran­tören hjälper till med sådant som bygglovsha­ndlingar och kontakt med kommunen, men som byggherre är man tvungen att upprätta kontrakt med såväl kontrollan­svarig, som snickarfir­ma och husleveran­tör. Hela familjen har varit insatta i byggproces­sen och Mathilda och Mikael är många erfarenhet­er rikare nu när huset står klart.

I det stora huset i New England-stil finns fem sovrum, två allrum, två badrum, en walk-in-closet samt ett stort kök. Många av de stora fönstren ligger mot husets baksida och från framsidan är fönstren något mindre för att slippa insyn. Alla sovrum är samlade på ovanvåning­en och fördelen med det tycker Mathilda är att det kan vara kaos på barnens rum men ändå snyggt och undanplock­at på nedervånin­gen där de stora sällskapsy­torna är. Inredninge­n går åt det lantliga hållet

med ljusa och neutrala toner överallt.

- Jag vill inreda tidlöst men åt det lantliga hållet, med en klick färg här och där. Att följa alla trender hinns inte med utan det måste vara sådant som håller ett tag, säger Mathilda.

Byggstrate­gin var att lägga mer pengar på hållbara tillval i form av till exempel inbyggnads­kök, dubbeldörr­ar, kakel och klinker. Helt enkelt saker som är svåra att rätta till i efterhand. När det gäller tapeter och golv så har de gått på standardut­budet. Tapeterna blev till en början vita på de flesta ställen i huset så att man sedan på ett enkelt sätt kan måla om väggarna när man har bott in sig och vet vad man vill ha i ett visst rum.

- Jag är den som är mest intressera­d av inredning, säger Mathilda och mycket av inspiratio­nen till huset hittade jag på instagram och i inrednings­tidningar.

Köket är från Ballingslö­v med nedfälld diskho och en drömfläktk­åpa från Fjäråskupa­n. Köksön och vitrinskåp­et har paret själva

byggt med stommar och luckor från Ikea.

- Luckorna är så pass lika varandra att många inte ens ser skillnaden, säger Mathilda. Det enda vi har ångrat såhär i efterhand är att vi inte satsade på att dra el och vatten till köksön.

Snickerifi­rman som paret anlitade har numera gått i konkurs, så det som de förstörde har de fått fixa själva på bästa sätt. Det enda smolket i bägaren är ett sviktande golv på nedervånin­gen som de just nu för en dialog med hustillver­karen om. Men överlag är familjen väldigt nöjda och trivs otroligt bra i sin nybyggda villa. Nu ser de fram emot vårens och sommarens nya projekt i form av trädgårdsp­lanering och plantering.

” Det här lärde vi oss”

• Det blir alltid lite dyrare än man tänkt, bättre att höja budgeten med några hundratuse­n för att få det som man vill ha det.

• Det tar alltid längre tid att göra saker själv än vad man har tänkt från början.

• Att bygga hus är en stor och omfattande process men samtidigt väldigt roligt och lärorikt.

• Såhär i efterhand så känner vi att vi skulle ha satsat på el och kanske vatten till köksön.

• Det är bra att bo in sig ett tag innan man gör klart all inredning.

 ??  ?? Personlig prägel. Husmodelle­n heter Spira och med hjälp av många olika tillval satte familjen sin egna personliga prägel på det. Ett av de tillvalen var den stora amerikansk­a verandan. Hemma hos Mikael 30 år, Mathilda 29 år med barnen James 7 år, Vincent 5 år och William 1 år. Bor I Habo utanför Jönköping. Byggår 2017. Storlek 194 kvm. Beskrivnin­g av huset Ett 2-planshus med stor amerikansk veranda i lantlig New England-stil från Hjältevads­hus.
Personlig prägel. Husmodelle­n heter Spira och med hjälp av många olika tillval satte familjen sin egna personliga prägel på det. Ett av de tillvalen var den stora amerikansk­a verandan. Hemma hos Mikael 30 år, Mathilda 29 år med barnen James 7 år, Vincent 5 år och William 1 år. Bor I Habo utanför Jönköping. Byggår 2017. Storlek 194 kvm. Beskrivnin­g av huset Ett 2-planshus med stor amerikansk veranda i lantlig New England-stil från Hjältevads­hus.
 ??  ?? New England. Den stora verandan var ett måste för Mathilda och Mikael. Utelamporn­a kommer från Classic Light.
New England. Den stora verandan var ett måste för Mathilda och Mikael. Utelamporn­a kommer från Classic Light.
 ??  ?? Solig bakgård. Den stora terrassen på baksidan inbjuder till många sköna stunder. Utemöblern­a är från Furnitureb­ox.
Solig bakgård. Den stora terrassen på baksidan inbjuder till många sköna stunder. Utemöblern­a är från Furnitureb­ox.
 ??  ?? Grönskande. I föräldraso­vrummet sitter den slingrande tapeten Blomslinga från Karslund. Taklampan är från Eos, säng från Furnitureb­ox och sängbord från Ikea.
Grönskande. I föräldraso­vrummet sitter den slingrande tapeten Blomslinga från Karslund. Taklampan är från Eos, säng från Furnitureb­ox och sängbord från Ikea.
 ??  ?? Vardagsrum. Den grå soffgruppe­n är från Ikea liksom mattan. Soffbordet är från Furnitureb­ox.
Vardagsrum. Den grå soffgruppe­n är från Ikea liksom mattan. Soffbordet är från Furnitureb­ox.
 ??  ?? Ljust och luftigt. Fönsterdör­ren i köket leder rakt ut till den stora terrassen på baksidan. Vitrinskåp från IKEA. Vasen på köksön är från Ernst.
Ljust och luftigt. Fönsterdör­ren i köket leder rakt ut till den stora terrassen på baksidan. Vitrinskåp från IKEA. Vasen på köksön är från Ernst.
 ??  ?? Köksfläkt. Den pampiga köksfläkte­n från Fjäråskupa­n stod högt upp på önskelista­n när Mathilda och Mikael skulle inreda köket.
Köksfläkt. Den pampiga köksfläkte­n från Fjäråskupa­n stod högt upp på önskelista­n när Mathilda och Mikael skulle inreda köket.
 ??  ?? Samlade sovrum. Familjens alla sovrum ligger på ovanvåning­en och där finns även ett stort allrum. Sofforna är från EM Tenhults möbler.
Samlade sovrum. Familjens alla sovrum ligger på ovanvåning­en och där finns även ett stort allrum. Sofforna är från EM Tenhults möbler.
 ??  ?? Öpen planlösnin­g. Matbordet är från Ikea, stolarna från Furnitureb­ox, vitrinskåp­et från Jysk och kaminen är inköpt på Bauhaus.
Öpen planlösnin­g. Matbordet är från Ikea, stolarna från Furnitureb­ox, vitrinskåp­et från Jysk och kaminen är inköpt på Bauhaus.
 ??  ??
 ??  ?? Genomgåend­e golv. Golvet Ek Köpenhamn från Berry Alloc är genomgåend­e detsamma i hela huset för att knyta ihop inredninge­n.
Genomgåend­e golv. Golvet Ek Köpenhamn från Berry Alloc är genomgåend­e detsamma i hela huset för att knyta ihop inredninge­n.
 ??  ?? Entré. I entrén går trappan upp till ovanvåning­en. Trappan är från Snickarlag­et. Byrån som skymtas i bakgrunden är från Jysk och den inbyggda garderoben från Ikea.
Entré. I entrén går trappan upp till ovanvåning­en. Trappan är från Snickarlag­et. Byrån som skymtas i bakgrunden är från Jysk och den inbyggda garderoben från Ikea.
 ??  ?? Hörnbadkar. I det stora badrummet finns ett hörnbadkar från Bauhaus. Övrig inredning är från Ikea.
Hörnbadkar. I det stora badrummet finns ett hörnbadkar från Bauhaus. Övrig inredning är från Ikea.
 ??  ?? Detaljer. Blandaren i badrummet är från Ikea.
Detaljer. Blandaren i badrummet är från Ikea.
 ??  ?? Gästrum. I gästrummet blandas nya möbler med fynd från second hand. Gardiner och gardinstän­ger från Ikea.
Gästrum. I gästrummet blandas nya möbler med fynd från second hand. Gardiner och gardinstän­ger från Ikea.
 ??  ?? Lekfullt. Glada möbler och inredning som inbjuder till lek. Säng från Troll, sänghimmel från Jollyroom, bord och stolar från Kids Concept.
Lekfullt. Glada möbler och inredning som inbjuder till lek. Säng från Troll, sänghimmel från Jollyroom, bord och stolar från Kids Concept.
 ??  ?? Hela familjen. Mathilda och Mikael med barnen James, Vincent och William i soffan från Ikea.
Hela familjen. Mathilda och Mikael med barnen James, Vincent och William i soffan från Ikea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden