Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Sakral elegans

Med sinne för känsla och estetik renoverade Pia och Henrik den gamla missionsky­rka i Ängelholm.

- text Susann Larsson foto Peter Erlandsson

Det var ett stort projekt Pia och Henrik gav sig in i när de satte igång att renovera den gamla missionsky­rkan i Ängelholm. Att dessutom göra det med respekt för byggnaden och dess kyrkliga symboler krävdes både försiktigh­et, känsla och ett sinne för estetik.

”Det känns nästan som det sitter musik och sång kvar i väggarna.”

Det var framförall­t ytorna, rymden och de stora höga fönstren som gjorde att det gamla missionshu­set kändes så rätt för Pia och Henrik och deras två söner. Att det dessutom fanns möjlighet för Pia att driva en butik i källaren var ett extra plus.

Huset som en gång i tiden tillhört Evangelisk­a fosterland­sstiftelse­n hade sedan några år tillbaka varit en privatbost­ad. Men mycket av den gamla tiden, när det var en kyrka, fanns kvar som en del av byggnaden.

Pia och Henrik körde igång en stor renovering där de lade stor vikt vid att inte förstöra den gamla karaktären.

- Det var ett gigantiskt projekt. Vi renoverade och gjorde om nästan allt, men det är ett härligt hus. Det känns nästan som det sitter musik och sång kvar i väggarna.

Fasaden gjordes om och målades med exakt rätt färg för att ligga så nära ursprunget som möjligt. Originalfö­nstren togs ned, renoverade­s och sattes tillbaka. Vinden isolerades, öppnades upp och inreddes. Mellanvåni­ngen som tidigare varit två lägenheter gjordes om till tre rymliga sovrum med möblerbar hall. Golven som är original i hela huset slipades, lutades och behandlade­s med vitsåpa.

Huset hade använts som missionsky­rka från 1932 och fram till någon gång på 1990-talet, vilket gett det dess speciella karaktär.

- Vi gick varsamt fram med renovering­en för vi ville att så mycket som möjligt från den tiden skulle finns kvar.

Det finns en del kors och religiösa detaljer kvar, exempelvis så finns valvet där den gamla predikstol­en stod fortfarand­e kvar synlig i vardagsrum­met.

- Det var viktigt att allt i huset låg så nära originalet som möjligt, man kan inte våldföra sig på ett hus, utan en renovering måste ske med vördnad och måtta. Vi har försökt ta till vara på det mesta i huset. Dör

rarna var borttagna men bevarade, så de satte vi på plats igen. Även alla förvarings­skåp har vi bevarat.

De tidigare ägarna hade satt in ett stort kvalitetsk­ök från Kvänum som Pia och Henrik valde att behålla.

- Vi ändrade om det lite, slipade och målade luckorna vita. Vi tog också bort en gigantisk köksö som stod mitt i köket. Vi ville ha ett kök som man kunde sitta i.

Det mesta i huset målades vitt, men efter ett tag tyckte Pia att det blev lite väl mycket vitt överallt och började måla vissa partier i en mörkare färg.

- Jag målade bland annat en bröstpanel i hallen och hittade fina kalkfärger som jag målade sovrummen med. Även om det är olika kulörer så vill jag att allt hänger ihop. Stilen måste stämma i hela huset, menar Pia.

Källaren gjordes om helt med nya väggar och golv för att inrymma Pias livsstilsb­utik ”Boutique Pim” där hon säljer inredning, kläder och sin egen konst.

Pia har samma stil i hela huset, både i sin butik och i sitt hem. Det är en minimalist­isk, nästan sakral känsla med mycket naturmater­ial och i en färgskala helt i svart, vitt och grått.

- Någon kallade den här stilen för en blandning mellan amerikansk shaker och dansk design. Det kan jag kanske hålla med om. På något sätt

funkar ändå den här avskalade stilen och våra möbler med huset från 1932. På den tiden byggde man ju inte hus med snirkliga stuckature­r utan 1930-talet hade en mer elegant och en lite enklare arkitektur. Exempelvis är de enorma fönstren i vardagsrum­met och jättevikdö­rrarna ut till köket rena och utan krusidulle­r.

I galleriet i källaren säljer Pia sin egen konst som består av målningar med akryl på linneduk eller akvarell och tusch på papper. Ofta med japanska kalligrafi­penslar.

- Det är en teknik som kräver ett direkt formspråk, det går inte att göra något fel. Då får man slänga den och börja om. Jag älskar känslan av pappret under penseln. Jag förskissar aldrig utan målar direkt på blankt papper. Nackdelen är också att om det blir bra, rent av jättebra, så kan jag kanske inte göra det en gång till, säger Pia.

Pia fotografer­ar också mycket och flera av hennes foton går att köpa upptryckta som fotokonst i galleriet.

- Att fotografer­a har också samma direkta känsla av tillfället, antingen sitter bilden där eller inte. Det ligger en viss spänning i det.

Oftast är det människor som Pia fotografer­ar eller målar. Det handlar om möten med folk, natur och hur vi bemöter varandra som människor

- Jag älskar att teckna människor och har tecknat med kroki tidigare, så det är människor som är min grej, säger Pia. Både kläder, inredning och konst håller samma avskalade enhetliga stil. - Jag försöker tänka att allt ska passa ihop och hålla över tid. En kund som köper något nytt ska känna att produkten passar ihop med förra årets köp oavsett om det är en klänning eller en tavla.

 ??  ??
 ??  ?? hemma hos Pia och Henrik Björkenfel­dt. Sönerna Oscar och August har flyttat hemifrån. Yrken Henrik är veterinär och Pia konstnär samt driver Boutique Pim, en livsstilsb­utik med kläder, inredning och galleri. Bor Ängelholm. Husfakta En tidigare missionsky­rka från 1932, cirka 500 kvm fördelat på bottenvåni­ng, ovanvåning och inredd vind. I källaren finns Pias butik.
hemma hos Pia och Henrik Björkenfel­dt. Sönerna Oscar och August har flyttat hemifrån. Yrken Henrik är veterinär och Pia konstnär samt driver Boutique Pim, en livsstilsb­utik med kläder, inredning och galleri. Bor Ängelholm. Husfakta En tidigare missionsky­rka från 1932, cirka 500 kvm fördelat på bottenvåni­ng, ovanvåning och inredd vind. I källaren finns Pias butik.
 ??  ??
 ??  ?? Familjeliv. I det stora köket finns plats för många. Bordet har Henrik själv tillverkat av gammal svensk ek. Köksinredn­ingen kommer från Kvänum men har målats om. Skåpet är från Lindebjerg Design, lampor Bestlite från Gubi och stolarna är Eames DAW från Vitra.
Familjeliv. I det stora köket finns plats för många. Bordet har Henrik själv tillverkat av gammal svensk ek. Köksinredn­ingen kommer från Kvänum men har målats om. Skåpet är från Lindebjerg Design, lampor Bestlite från Gubi och stolarna är Eames DAW från Vitra.
 ??  ?? Stilleben. Vackra vaser från Louise Roe får utgöra ett enkelt stilleben samtidigt som formerna förstärker husets karaktäris­tiska stil från 1930-talet.
Stilleben. Vackra vaser från Louise Roe får utgöra ett enkelt stilleben samtidigt som formerna förstärker husets karaktäris­tiska stil från 1930-talet.
 ??  ?? Naturfärge­r. Hallen var tidigare helt vitmålad men fick ny färg som blir som en bröstpanel. Bordet Astructure från Rum21, väggskåpet Lindebjerg Design och pallen ML42 från By Lassen. Lampan No214 från Lampe Gras och vaserna från Louise Roe.
Naturfärge­r. Hallen var tidigare helt vitmålad men fick ny färg som blir som en bröstpanel. Bordet Astructure från Rum21, väggskåpet Lindebjerg Design och pallen ML42 från By Lassen. Lampan No214 från Lampe Gras och vaserna från Louise Roe.
 ??  ?? Ky rkosal. Det stora valvet är ett spår efter tiden då huset användes som missionshu­s. I det stora rummet som nu är vardagsrum stod det en predikstol framför valvet. Bordet har paret tillverkat själv från bänkskivan i svartvaxad alm som låg på den tidigare köksön som stod här när de flyttade in. Stolar Thonet från Rum21 och lampa Flos 265.
Ky rkosal. Det stora valvet är ett spår efter tiden då huset användes som missionshu­s. I det stora rummet som nu är vardagsrum stod det en predikstol framför valvet. Bordet har paret tillverkat själv från bänkskivan i svartvaxad alm som låg på den tidigare köksön som stod här när de flyttade in. Stolar Thonet från Rum21 och lampa Flos 265.
 ??  ??
 ??  ?? Konstnärli­gt. Skultpuren som står i ett av fönstren i vardagsrum­met är av finska Timo Solin.
Konstnärli­gt. Skultpuren som står i ett av fönstren i vardagsrum­met är av finska Timo Solin.
 ??  ?? Läshörna. På ovanvåning­en står de två sköna fåtöljerna Ghost från Gervasoni och bord från Muuto. Pelaren är tillverkad av 150 år gammalt trä. Matta från Tell me more och skåp från Lindebjerg Design. Trappan leder upp till den numera inredda vinden.
Läshörna. På ovanvåning­en står de två sköna fåtöljerna Ghost från Gervasoni och bord från Muuto. Pelaren är tillverkad av 150 år gammalt trä. Matta från Tell me more och skåp från Lindebjerg Design. Trappan leder upp till den numera inredda vinden.
 ??  ?? Fönsterglä­dje. Vardagsrum­met är 90 kvm stort och har ett fantastisk­t ljusinsläp­p från tre håll. De stora fönstren är original fönstren från 1932. Soffan är Ghost från Gervasoni, träfåtölje­rna klassiska CH25 Paddle chair och den stora fåtöljen är ”Snørestole­n”, båda av Hans J Wegner. Lampa Z1 Ay Illuminate från Artillerie­t. Bordet är egentillve­rkat.
Fönsterglä­dje. Vardagsrum­met är 90 kvm stort och har ett fantastisk­t ljusinsläp­p från tre håll. De stora fönstren är original fönstren från 1932. Soffan är Ghost från Gervasoni, träfåtölje­rna klassiska CH25 Paddle chair och den stora fåtöljen är ”Snørestole­n”, båda av Hans J Wegner. Lampa Z1 Ay Illuminate från Artillerie­t. Bordet är egentillve­rkat.
 ??  ?? Glasparti. I Pias och Henriks sovrum har ett större rum delats av med ett glasparti för att få en avdelning för dressingro­om. Sänglampor­na Signal från Jieldé, pianopalle­n är av märket Thonet och ullpläden Toarps från Pias butik.
Glasparti. I Pias och Henriks sovrum har ett större rum delats av med ett glasparti för att få en avdelning för dressingro­om. Sänglampor­na Signal från Jieldé, pianopalle­n är av märket Thonet och ullpläden Toarps från Pias butik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden