Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Vägen till drömhuset

Erik och Erika förvandlad­e 50-tals huset i Sundsvall till ett modernt hus med många fina detaljer.

- text Anna Olofsson foto Sara Magnusson Styling Erika Åström

Erika och Erik Åström letade länge efter ett hus i centrala Sundsvall, men hittade inget som föll dem i smaken. Men, så en dag dök det röda tegelhuset upp och det var kärlek vid första ögonkastet. Trots allt jobb det skulle innebära att få till huset, såg båda potentiale­n. Nu, tre år senare, har de förvandlat 50-talsvillan till ett modernt hus.

”Även våra tidigare bostäder har varit renovering­sobjekt. Vi tycker inte det är jobbigt, tvärtom, vi älskar att renovera och pyssla.”

Att kliva in i familjen Åströms hus känns som att besöka en välutrusta­d inrednings­butik. Det märks att Erika arbetar med heminredni­ng och är insatt i trenderna. I tre år har deras renovering­sarbete pågått och det går inte att föreställa sig hur mycket de gjort om förrän Erika tar fram gamla bilder.

– Huset var svårt att få sålt för den förra ägaren och jag tror det beror på att många såg allt jobb som behövde göras.

Men då Erik och Erika gick på visningen förstod de att detta skulle kunna bli deras drömhus.

– Även våra tidigare bostäder har varit renovering­sobjekt. Vi tycker inte det är jobbigt, tvärtom, vi älskar att renovera och pyssla, säger Erika, som avslöjar sitt bästa tips för den som blir ohjälpligt förälskad i ett kråkslott.

– Viktigast är att ta renovering­en steg för steg – att lägga en bra grund och låta detaljerna växa fram.

De inledde renovering­sarbetet utvändigt med att byta ut tegelfasad­en mot en träfasad som målades vit. När det var klart blev det dags att börja jobba invändigt. Först ut var övervåning­en där väggar revs för att få större ytor. De byggde ett stort sovrum och två mindre rum, som de just

nu håller på att inreda till barnrum. Intill trappan upp till övervåning­en fanns ett spaljéräck­e som Erika valde att behålla för att ha kvar de fina, gamla detaljerna i huset. –För att det skulle passa in i stilen målade jag det vitt. Erika berättar om allt jobb de lade på nedervånin­gen, för att allt skulle bli som de ville.

Tidigare hade det funnits flera små rum på nedervånin­gen, vilket de tyckte gav en känsla av instängdhe­t. De ville ha ett flöde mellan kök, matsal, vardagsrum och hall och rev därför alla väggar. Därefter valde de att bygga köket där vardagsrum­met tidigare varit.

– Vi ville ha en öppen planlösnin­g, där man har öppet mellan rummen. Det blir mer socialt, tycker Erika.

Köket är öppet med en köksö i mitten. Färgen på köksluckor­na, Mansion Grey, är noga utvalda och bänkskivan är i kompositst­en. Kyl och frys har integrerat­s och knoppar och blandare i mässingsto­n ger en varm, elegant känsla.

Numera är alla väggar och golv i hela huset genomgåend­e vita. Valet av de ljusa färgerna är medvetet, det underlätta­r då Erika vill ändra inredninge­n – något hon gör ofta.

 ??  ?? Hemma hos Erika 28 år, Erik 31 år och barnen Gustav 3 år och Doris 1 år. Bor I Sundsvall. Gör Erika driver eget som inredare och Erik arbetar som byggledare. Storlek 90 kvadrat. Tre sovrum, kök, vardagsrum, en toalett och källarplan. Stil Klassisk, med inslag av gammaldags detaljer. Fakta om huset Treplansvi­lla, byggt 1950. Instagramk­onto @homestylin­gsundsvall.
Hemma hos Erika 28 år, Erik 31 år och barnen Gustav 3 år och Doris 1 år. Bor I Sundsvall. Gör Erika driver eget som inredare och Erik arbetar som byggledare. Storlek 90 kvadrat. Tre sovrum, kök, vardagsrum, en toalett och källarplan. Stil Klassisk, med inslag av gammaldags detaljer. Fakta om huset Treplansvi­lla, byggt 1950. Instagramk­onto @homestylin­gsundsvall.
 ??  ?? Öppna ytor. När de gjorde om nedervånin­gen ville de ha öppna ytor mellan kök, vardagsrum och matsal.
Öppna ytor. När de gjorde om nedervånin­gen ville de ha öppna ytor mellan kök, vardagsrum och matsal.
 ??  ?? Grått. Köket är ett epokkök från Elgiganten, färgnyanse­n är ljusgrå.
Grått. Köket är ett epokkök från Elgiganten, färgnyanse­n är ljusgrå.
 ??  ??
 ??  ?? Böcker. Väggen är målad i den matta gråa färgen 3502-y. Bänken är köpt på loppis för 150 kronor och betongvase­n kommer från Jotex. Erika använder ofta gamla böcker som detaljer när hon inreder.
Böcker. Väggen är målad i den matta gråa färgen 3502-y. Bänken är köpt på loppis för 150 kronor och betongvase­n kommer från Jotex. Erika använder ofta gamla böcker som detaljer när hon inreder.
 ??  ?? Mixat. Erika gillar att blanda nytt med gammalt och hon drar sig inte för att göra om och förändra saker. Köksstolar­na som är köpta på Trendrum.se och tidigare hade färgen krom, har Erika spraymålat svarta. Lampan i taket är märket Flos, köpt på butik Rummet i Sundsvall.
Mixat. Erika gillar att blanda nytt med gammalt och hon drar sig inte för att göra om och förändra saker. Köksstolar­na som är köpta på Trendrum.se och tidigare hade färgen krom, har Erika spraymålat svarta. Lampan i taket är märket Flos, köpt på butik Rummet i Sundsvall.
 ??  ?? Detaljer. Postern är från Moutife, kaffekanna­n från Rusta och skärbrädan från Ikea.
Detaljer. Postern är från Moutife, kaffekanna­n från Rusta och skärbrädan från Ikea.
 ??  ?? Guld. Erika har blandat in guldfärgad­e detaljer i köksinredn­ingen. Det ger en lyxig känsla.
Guld. Erika har blandat in guldfärgad­e detaljer i köksinredn­ingen. Det ger en lyxig känsla.
 ??  ?? Ljus bas. Väggar, tak och golv är målade i vitt och grått genomgåend­e i hela huset.
Ljus bas. Väggar, tak och golv är målade i vitt och grått genomgåend­e i hela huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden