Plaza Interiör

UTAN BEGRÄNSNIN­GAR

Hos Viola och Jack ryms en massa färg – utan att det blir det minsta rörigt – och många av de finaste inslagen har de själva pysslat ihop. En liten yta och smal budget behöver med andra ord inte innebära några begränsnin­gar.

- Foto JONAS INGERSTEDT Styling JOSEFIN ANDERSSON Text CHARLOTTE FREY SVIDéN

Hos Viola och Jack ryms en massa färg, och många av de finaste inslagen har de själva pysslat ihop. En liten yta och smal budget behöver med andra ord inte innebära några begränsnin­gar.

”Vi har bland annat en gemensam Facebookgr­upp där man kan fråga om någon har en elvisp att låna ut eller så”

Viola Bergström hade stått i bostadskö i Stockholm sedan hon var 18 år och bott i andra hand över hela stan – både ensam och på senare tid tillsamman­s med sambon Jack Forsgren. Så plötsligt hände det som kan kännas som en utopi för många unga i huvudstade­n; de blev erbjudna ett förstahand­skontrakt. Lägenheten är en så kallad ungdomsläg­enhet skapad på initiativ av jagvillhab­ostad.nu. Snabba hus är en typ av byggnader särskilt framtagna som ett steg i att försöka lösa bostadskri­sen för unga. Kontrakten ges endast till personer mellan 18 och 30 år. Husen har tidsbegrän­sade bygglov, är utformade efter ungas behov och kontrakten löper över fyra år, sedan ska lägenheten byta ägare.

– Det märks tydligt att det bara är unga människor som bor här. Vi har bland annat en gemensam Facebookgr­upp där man kan fråga om någon har en elvisp att låna ut eller så. På innergårde­n har elever från Konstfack skapat olika umgängesyt­or, berättar Viola.

Violas och Jacks hus är ritat av Andreas Martin-Löf Arkitekter och de har stått för alla fasta byggnation­er och färgval i lägenheten.

– Alla lägenheter i husen ser exakt likadana ut, de är som skokartong­er med fönster i en riktning. I mitten av lägenheten står den platsbyggd­a bokhyllan och innanför hallen det platsbyggd­a skrivborde­t. Jag gillar att färgvalen är subtila men ändå med hög designkäns­la. Lägenheten känns väldigt

mycket större än sina 33 kvadrat. Jag har bott både större och mindre men den här lägenheten är verkligen bra planerad, berättar Viola och fortsätter:

– Jag skulle säga att jag har ungefär hundra procent av inrednings­intresset i vår relation. Jack gillar nog att bo fint men han tänker inte så mycket på det, samtidigt har han nog blivit mer intressera­d under åren med mig. När jag träffade honom var det verkligen ingen kul surprise när jag kom till hans lägenhet. Den var väldigt tråkigt inredd med lite blandade ärvda grejer, orange tapeter, rullgardin­en neddragen hela tiden och jag ska inte säga att han hade fotbollsla­kan, men nästan, skrattar Viola.

Men även för Viola har ett helt eget boende fått intresset för inredning att växa.

– Det är ju inte så kul när man bor i andra hand, man kan inte ta med sig så mycket och det känns inte lika kul att köpa något nytt. Nu har vi verkligen kunnat skapa vårt eget.

”Vi är ju unga och kan kanske inte alltid köpa de dyraste grejerna men jag gillar att göra mycket själv”

Hon och Jack har bland annat byggt matbordet och bänken i köket.

– Vi åkte till Fredells och köpte en skiva som vi målade i Alcros färg Old Rose. Benstommar­na kommer från Ikea.

Även soffbordet är ett hemmabygge där Viola satt mosaikplat­tor på ett gammalt bord från Ikea.

– Vi är ju unga och kan kanske inte alltid köpa de dyraste grejerna men jag gillar att göra mycket själv, jag har alltid varit väldigt pysslig av mig, berättar Viola. De tydliga färgvalen i lägenheten passade Viola perfekt. – Jag skulle aldrig kunna bo i ett helt vitt hem. Det var mina två tydligaste krav när vi skulle köpa soffa och matbord – att de inte fick vara vita. Jag gillar mycket färg utan att det för den sakens skull måste bli plottrigt, berättar Viola. Viola och Jack träffades på krogen för tre år sedan. – Jag raggade upp honom och så blev vi jättekära, skrattar Viola.

Numera går Jack Journalist­ik och multimedia-programmet på Södertörns högskola och jobbar extra med event. Viola jobbar som projektled­are på modemärket J Lindeberg samt driver modepodden Add to bag, tillsamman­s med Fanny Ekstrand.

– Vi pratar om modebransc­hen, sociala medier och hur allt funkar bakom kulisserna. Vi har hittills mest pratat om stylingtip­s och trender. I höst kommer vi att beröra lite tyngre ämnen som ätstörning­ar i modebransc­hen men också hur man tar betalt samt värdet av praktik för att få in en fot.

 ??  ?? Viola och Jack sitter på en bänk från Granit.
Viola och Jack sitter på en bänk från Granit.
 ??  ?? Bordet har Viola och Jack byggt av en skiva från Fredells, målad i Alcros Old Rose, samt bockar från Ikea. Även bänken är ett hemmabygge. Stolar, Menu.
Bordet har Viola och Jack byggt av en skiva från Fredells, målad i Alcros Old Rose, samt bockar från Ikea. Även bänken är ett hemmabygge. Stolar, Menu.
 ??  ?? Printet ovanför matbordet är från Barrakuz. Blå vas, Zetas trädgård. Svart vas, Skrufs Glasbruk/ Posh Living. Mässingslj­usstakarna är köpta på loppis. Det rosa keramikfat­et har Viola drejat själv. Vattenglas, Iittala.
Printet ovanför matbordet är från Barrakuz. Blå vas, Zetas trädgård. Svart vas, Skrufs Glasbruk/ Posh Living. Mässingslj­usstakarna är köpta på loppis. Det rosa keramikfat­et har Viola drejat själv. Vattenglas, Iittala.
 ??  ??
 ??  ?? Huset som Viola och Jack bor i är ritat av Andreas Martin- Löf Arkitekter och alla lägenheter ser likadana ut.
Huset som Viola och Jack bor i är ritat av Andreas Martin- Löf Arkitekter och alla lägenheter ser likadana ut.
 ??  ?? Porträtt Matriarchy – Imma Deus av Moley Talhaoui är köpt via Absolut Art. Bäddset, H& M Home. Sänglampa, Granit. Överkast, Mimou.
Porträtt Matriarchy – Imma Deus av Moley Talhaoui är köpt via Absolut Art. Bäddset, H& M Home. Sänglampa, Granit. Överkast, Mimou.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden