Plaza Interiör

JAG HAR TäNKT MIG DEN BÅDE SOM EN VäLKOMSTFI­GUR OCH SOM NÅGOT SLAGS BESKYDDARE. EN MAMMA.”

-

grävling, hermeliner och sorkar. Och djuren blev snabbt en viktig del i Fridas skapande.

– Jag har haft någon idé om att jag ska göra bara nordiska djur. Jag tänker också att jag inte vill göra svanar eller de där snygga djuren. Jag gillar ju grävlingar och ugglor och sånt. Jag gillar att lyfta fram dem bara genom att skapa dem.

Inför att Frida tar sig an ett nytt djur läser hon på mycket; såväl fakta som hur vi människor ser på djuret och hur det avbildats genom tiderna.

– Jag blev vän med en konservato­r på Naturhisto­riska riksmuseet. Jag fick komma in och titta på både bra och dåligt uppstoppad­e djur. Jag fick också gå igenom frysarna där de förvarar djur som folk lämnat in men som de inte kan ta hand om. Där kunde jag bland annat studera en hornugglas anatomi i detalj. Jag tejpade upp den för att se hur den egentligen var skapt och reagerade bland annat på hur mycket fluff det faktiskt är på en uggla, de är jättesmå egentligen.

Fridas första egna utställnin­g visades redan 2001 på Blås & knåda i Stockholm, endast tre år efter att hon slutade på Konstfack.

– Den bestod av en jättestor isig pöl som jag tillverkat i utskuret planglas med vit färg undertill. I islandskap­et på pölen sprang det lämlar i keramik bland buskar i glas. Över pölen flög en fjälluggla lågt och det satt även ugglor på hyllor med istappar på väggarna. Allt var helt vitt förutom lämlarna. Det var min kommentar till det skandinavi­skt blonda som jag tyckte kändes snävt och exkluderan­de. Även när jag ser tillbaka på det så här 17 år senare kan jag tycka att det var ett bra grepp. Jag tog mig an hela rummet och skapade dramatik.

Vattenpöle­n har fortsatt vara ett vanligt förekomman­de inslag i Fridas skapande.

– Den blev ganska tidigt en spelyta för mig, ett sätt att rama in men samtidigt kunna vara lite anti fyrkanten. Just fyrkanter har jag nästan aldrig jobbat med. Det kanske är dags för det.

De senaste två åren har Frida Fjellmans glas visats på prestigefy­llda platser som konstmässo­rna Art Basel, i Basel och Miami Beach, samt i en separatuts­tällning på galleriet Hostler Burrows i New York. På mässorna visades hennes färgstarka kristaller i olika loungemilj­öer och på galleriet som fristående verk. I USA skriver pressen gärna om Frida som en kreatör som inte valt den skandinavi­skt rena stilen men ändå formmässig­t har en tydlig koppling till sitt ursprung.

Under åren har Frida skapat utsmycknin­g till många offentliga miljöer, bland annat sjukhus, idrottsanl­äggningar och badhus. Då är ofta uppdragsbe­skrivninga­rna mycket specifika: ett exakt fysiskt område med restriktio­ner, målgrupp, budget och vad beställare­n tycker är viktigt.

– Det är en kontrast jag tycker jättemycke­t om. Snäva

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden