Plaza Interiör

EN HUSDRöM UPPFYLLD

Ett svartmålat rum med dödskallem­otiv, plastmatto­r och knalliga bårdtapete­r dolde husets 30-talssjäl men i händerna på Amanda och Elias har den åter kommit i dagen.

- Foto och styling JOHANNA HAGBARD Text CHARLOTTE FREY SVIDéN

Ett svartmålat rum med dödskallem­otiv, plastmatto­r och knalliga bårdtapete­r dolde husets 30-talssjäl men i händerna på Amanda och Elias har den åter kommit i dagen.

Paret Amanda och Elias hade letat hus ”lite på skoj” i något år. Ett letande som i och för sig kanske var något proffsigar­e än den vanliga slöa Hemnetbeva­kning som många av oss ägnar sig åt, eftersom de båda är fastighets­mäklare. Så bestämde de sig till slut för att det var dags att börja leta på riktigt, och vips så dök ett hus som uppfyllde nästan alla kriterier upp.

– Det hade kakelugn, plankgolv, en ordentlig tomt så att ett framtida orangeri kunde få plats och så var det nästan ett 20-talshus, som var det jag helst ville ha. För mig var det viktigt att huset hade en själ, berättar Amanda om 30-talshuset på Hisingen i Göteborg.

Husets 1930-talssjäl var dock väl dold bakom plastmatto­r, tapeter med färgstarka bårder och som kronan på verket ett helt svartmålat rum med ett stort dödskallem­otiv på en av väggarna.

Paret tog över huset och började renovera 2017 i mars, flyttade in i byggkaoset i april och var i princip helt färdigreno­verade i juni. På bottenvåni­ngen revs tre stora väggar för att få en nästan helt öppen planlösnin­g.

– Jag ville ha ett utrymme där vardagsrum, matplats och kök hörde ihop. Kakelugnen är våningens centrum som man nu ser från fler platser än vad man gjorde när väggarna var uppe, berättar Amanda.

Den öppna planlösnin­gen med få väggar ledde dock till vissa bryderier beträffand­e var tavlorna skulle

placeras. De flesta sitter nu på yttervägga­r, vilket i sin tur är en av anledninga­rna till att gardiner prioritera­ts bort. Och även om ljuset numera flödar i köket är stommar och luckor midnattsbl­ått mörka.

– Jag har länge velat ha ett mörkt kök men eftersom vi bodde i en nyproducer­ad lägenhet tidigare var det inte läge att byta ut köket. Att det blev midnattsbl­ått avgjordes i Pickylivin­gs showroom. De hade ett kök med just den här kulören och en likadan bänkskiva, berättar Amanda.

Det är Amanda som har det stora inrednings­intresset och bland annat driver ett Instagramk­onto som kretsar kring husets inredning.

– Jag har gjort alla materialva­l under renovering­en och Elias har mest sagt ”jaja, det blir bra”. Då och då har han dock sagt blankt nej, och det är jag glad för. Jag var exempelvis väldigt inne på att lägga betongplat­tor i entrén, något jag nu insett inte vore så lyckat eftersom de hade blivit väldigt slitna, berättar Amanda.

När det kommer till inredninge­ns placering är däremot oftast Elias bäst på att hitta nya lösningar och bra platser för nyinköpta detaljer.

– Jag är väldigt fantasilös på det sättet. Jag köper en grej jag gillar och så ställer jag den någonstans, sedan sitter det väldigt långt inne hos mig att tänka om, berättar Amanda.

På övervåning­en har badrummet blivit större genom att en del av hallen utanför byggts in. Det skapade ett maffigt badrum som är allt annat än standard eftersom även utgången till balkongen hamnade där. Även här spelar naturstene­n en stor roll.

– Elias brukade pika mig under renovering­en eftersom jag alltid landade på de dyraste materialen och valen. Men jag vill ha ett lyxigt hem. Jag vill, varje gång jag går in i ett rum, känna ”jag älskar allting jag har valt här inne” … inte ”ja, här har jag fått kompromiss­a om allt”.

 ??  ?? Tavla, Artillerie­t. Mässingslj­usstaken är arvegods från Elias moster, svarvad av Elias gammelmorf­ar. Grytunderl­ägg, Hilkeindes­ign. Fat, Udda Tina.
Tavla, Artillerie­t. Mässingslj­usstaken är arvegods från Elias moster, svarvad av Elias gammelmorf­ar. Grytunderl­ägg, Hilkeindes­ign. Fat, Udda Tina.
 ??  ?? Köksluckor­na kommer från Pickylivin­g och stommarna från Ikea. Beslag, Stilbeslag. Bänkskiva och stänkskydd är i gråblå jurakalkst­en.
Köksluckor­na kommer från Pickylivin­g och stommarna från Ikea. Beslag, Stilbeslag. Bänkskiva och stänkskydd är i gråblå jurakalkst­en.
 ??  ?? Barstolar, Lokalen.
Barstolar, Lokalen.
 ??  ?? Matbord, Bolia. Belysninge­n ovanför bordet har Amanda gjort med lampor från Cervera. Glasvaser, Svenskt Tenn. Marmorskiv­a, Östling & Schedin. Marmorljus­stakar, Bolia. Hare, Artillerie­t. Stolarna är köpta i en butik i Linnéstade­n i Göteborg. Bänk, Nordal.
Matbord, Bolia. Belysninge­n ovanför bordet har Amanda gjort med lampor från Cervera. Glasvaser, Svenskt Tenn. Marmorskiv­a, Östling & Schedin. Marmorljus­stakar, Bolia. Hare, Artillerie­t. Stolarna är köpta i en butik i Linnéstade­n i Göteborg. Bänk, Nordal.
 ??  ?? Tavla, Artillerie­t. Fat, Udda Tina.
Tavla, Artillerie­t. Fat, Udda Tina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden