Plaza Interiör

Skaldjurss­oppa

-

En rykande skål soppa är en välbehövd rätt att ha i sin receptarse­nal inför kyliga vinterkväl­lar. Denna variant på skaldjurss­oppa är dessutom full av nya smaker som röd curry, morot och kokos!

INGREDIENS­ER

4 portioner

½ gul lök, skalad och skivad ½ morot, skalad och skivad 4 vitlökskly­ftor, skalade och skivade 2 msk röd currypasta 10 g färsk ingefära, skivad 1 citrongräs, krossat 2 limeblad 1 dl matolja 5 dl skaldjursb­uljong 400 g kokosgrädd­e 1 lime, finrivet skal och pressad juice salt

TILL SERVERING

1 stor morot, skalad och i 2 cm tjocka skivor 25 g färsk ingefära, skalad och fintärnad svarta sesamfrön matolja till stekning salt

GÖR SÅ HÄR

Stek lök, morot, vitlök, currypasta, ingefära, citrongräs och limeblad i 1 dl matolja i en kastrull på medelvärme 3– 4 minuter. Tillsätt buljong och kokosgrädd­e och sjud 10 minuter utan att koka. Ta ur citrongräs och limeblad och häll soppan i en blender. Mixa soppan helt slät och passera genom finmaskig sil. Smaka av med limeskal och juice och salt.

Vid servering: Stek moroten hårt i matolja i en stekpanna på högvärme så att den får fin färg. Avsluta med att fräsa med den fintärnade ingefäran som du öser på morötterna, tillsätt lite svarta sesamfrön och krydda med salt. Servera soppan med morötter och ingefära.

 ??  ?? UR SOPPA, POTAGE & BULJONG Av Tommy MyllymäkiN­ATUR & KULTUR
UR SOPPA, POTAGE & BULJONG Av Tommy MyllymäkiN­ATUR & KULTUR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden