Plaza Interiör

Mistelmagi M

Att det måste vara något magiskt med misteln var självklart för folk i äldre tider. Lika självklart som att vi i dag i juletid vill dekorera våra hem med den sköna, gröna kvisten.

- Foto MALIN CROPPER Text EVA MAGNUSZEWS­KA

isteln är egentligen en halvparasi­t som växer som en buske i lövträd, framför allt i lind, apel, lönn och hagtorn. Med tiden blir den stor och lyser grön och grann året runt, även när värdträden står avlövade, helt och hållet nakna. Ja, misteln har minsann länge fascinerat människan – att det måste vara något magiskt med växten är sedan gammalt.

Redan under antiken rapportera­des märkliga ting om mistlar, till exempel i den romerske författare­n Plinius den äldres skildring av hur keltiska druider klättrar upp i träd och skär ner mistel (flitigt refererat till i seriealbum­en Asterix).

Seden att hänga upp en mistel i dörröppnin­gen därhemma dök upp i England under 1500-talet. Från början gällde det att hålla häxor och annat otyg från huset. Därefter skulle en kyssa den en råkade möta rakt under kvisten. Riktigt varför vet vi inte säkert, bristen på bevis gör att vi bara kan spekulera kring att det har att göra med en syn på misteln som en magisk växt med fruktbarhe­tspotentia­l.

Det dröjde till 1700-talet innan misteln slog igenom som juldekorat­ion. Men de mistlar vi köper till jul är alla importerad­e från Syd- och Mellaneuro­pa. Kvisten är nämligen så sällsynt i vårt land att den är fridlyst. Förutom att en inte får plocka eller skada levande mistel, så får en heller inte fälla träd där mistel växer.

Västmanlan­d har valt misteln till sin landskapsb­lomma, och det kan vi mycket väl förstå, för vem vill inte ha chans till kyss året om?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden