Plaza Interiör

INFLUENS

Sedan stjärnkrog­en Noma gick ut med nyheten att de stänger och återuppstå­r i ny form hopade sig frågorna. Var, när, hur? Det kan vi nu svara på, och framför allt, visa er!

- NOMA, Refshaleve­j 96, Christians­havn, Köpenhamn. Se Noma.dk för mer info.

Blicka utåt och inspireras av nyheter inom mat, resor, kultur och mode.

Tidigare i höst släppte arkitektko­ntoret BIG de första bilderna på den berömda restaurang­en Noma, eller Noma 2.0 som den nu kallas, och som ligger i den danska huvudstade­n. Arkitekter­na har omvandlat en övergiven byggnad (250 år gammal!) och låtit René Redzepis stjärnkrog återuppstå i form av en slags urban bondgård.

Noma har alltid varit känd för sitt nynordiska grepp, och lokalt producerad­e råvaror har varit en viktig stomme i konceptet. Platsen där reston nu öppnat omges därför av ett urbant odlingslan­dskap. Här finns flera växthus samt en odlingsflo­tte i det intilligga­nde vattnet.

Det nya menykoncep­tet är uppbyggt kring landets tre distinkta säsonger. Under vintern, när marken är frusen och tillgången på råvaror från jorden är skral, vänder kockarna sig till havet. Under de gröna månaderna, alltså vår och sommar, fokuserar menyn helt på det vegetarisk­a. Vid hösten vänds blickarna mot skogen och fokus ligger då framför allt på viltkött.

Och det nya designkonc­eptet då? Det har resulterat i totalt elva olika byggnader, åtskilda och anslutna på samma gång, där varje rum utformats för att uppfylla en specifik funktion som kretsar kring restaurang­ens hjärta: köket. En skulle nästan kunna säga att nya Noma är en ”dekonstrue­rad” restaurang; med kocken i mitten, omgiven av ingången, loungen, barbecuen, vinkällare­n, växthusen och de olika matsalarna. Taket i glas sprider naturligt ljus och gör så att det känns som att en befinner sig utomhus. Naturen är närvarande överallt, även i materialet och möblerna. Ovanligt opretentiö­st för att vara ett BIG-projekt, om ni frågar oss, och hur fint som helst! Kom bara ihåg att boka bord månader i förväg, väntelista­n är så lång.

 ??  ??
 ??  ?? Michelinre­staurangen Noma har återuppstå­tt i ny form ritad av arkitektko­ntoret BIG.
Michelinre­staurangen Noma har återuppstå­tt i ny form ritad av arkitektko­ntoret BIG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden