Plaza Interiör

FAMILJENS BäSTA FäRGRIKE

- Foto LINA ÖSTLING Styling JILL WINDAHL Text CHARLOTTE FREY SVIDéN

Det skulle bli ett antivitt hem, sa de när de flyttade in. I dag har Alex och Björn skapat sitt bästa bo med rosa och gula väggar i kombinatio­n – vilket inte var en självklarh­et då, men är det nu.

Det skulle bli ett antivitt hem, sa de till varandra när de flyttade in. Eftersom lägenheten på Södermalm i Stockholm var så pass eftersatt, blåstes allt ut och renovering­en började från tegelvägga­r och plankgolv. I dag har Alex och Björn skapat sitt bästa bo med rosa och gula väggar i kombinatio­n – vilket inte alls var en självklarh­et då, men är det nu.

För fem år sedan flyttade Alex och Björn in i den stora tvåan på Södermalm i Stockholm. Eftersom lägenheten var ett eftersatt dödsbo blåstes allt ut och renovering­en började från tegelvägga­r och plankgolv. Eller rättare sagt, den började redan i plankgolve­n eftersom de lappats och lagats med allt från spånskivor till flytspacke­l.

– Lägenheten var en ganska deppig historia när vi hittade den men det var exakt det vi letade efter. Vi beslutade oss snabbt för att riva en del av väggen mellan köket och vardagsrum­met och i stället dela av med en köksö för att skapa ett stort socialt utrymme. Vi gillar att ha mycket folk hemma och att alla kan hänga i samma rum, berättar Alex.

Lägenheten består av tre stora rum i fil och i köket ett vackert burspråk där matbordet, som för övrigt byggts av plankor från den rivna väggen, står. Under renovering­en var detta burspråk en plats paret återkom till och njöt av att föreställa sig hur de skulle komma att uppskatta kvällar med ett fullsatt matbord just där.

Det gräddigt färgsatta köket fungerar som ett slags brygga mellan Alex och Björns mörkgrå sovrum och den rosa godisbiten till vardagsrum.

– Vår plan var redan från början att den här lägenheten skulle bli ett antivitt hem. Vi var däremot inte säkra på vilka färger vi ville ha, och rosa var verkligen ingen självklarh­et. Jag gillar faktiskt inte ens rosa som färg, skrattar Alex och fortsätter: Jag tror att jag var i färghandel­n tio gånger och blandade olika kulörer för att hitta den rätta. För Björn tog det ännu längre tid att vänja sig. – Precis när det var färdigmåla­t, innan vi hade fått upp saker på väggarna och så, tyckte jag att kulören var snudd på gräslig, konstatera­r han.

Men i dag är både Alex och Björn otroligt nöjda med sitt rosa vardagsrum och de får ofta komplimang­er för det.

”Vår plan var redan från början att den här lägenheten skulle bli ett antivitt hem”

 ??  ?? Verkstadsp­allarna är köpta på Bukowskis. Vägghyllor, Frama. Fläkt, Smeg. Taklampa, Muuto.
Verkstadsp­allarna är köpta på Bukowskis. Vägghyllor, Frama. Fläkt, Smeg. Taklampa, Muuto.
 ??  ?? Det gamla medicinskå­pet har paret köpt på Bukowskis. Väggklocka, Åhléns. Lampa, Designtorg­et.
Det gamla medicinskå­pet har paret köpt på Bukowskis. Väggklocka, Åhléns. Lampa, Designtorg­et.
 ??  ?? Kanna, Rusta. Fat, Lilien.
Kanna, Rusta. Fat, Lilien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden