Plaza Interiör

SPRETETS SäRSKILDHE­T

I ett arkitektri­tat hus i Segeltorp utanför Stockholm hittade Stina och Joachim sitt absoluta drömhem. Här har de förvaltat de vackra formerna och skapat ett lekfullt och ljust hem för barnfamilj­en.

- Foto och styling CAMILLA LINDQVIST Text MALIN HEFVELIN

I ett arkitektri­tat hus i Segeltorp utanför Stockholm hittade Stina och Joachim sitt absoluta drömhem. Här har de förvaltat de vackra formerna och skapat ett lekfullt och ljust hem för barnfamilj­en.

Stina och Joachim hade fått sitt tredje barn och kände att fyrarummar­en i Fruängen snart skulle bli för liten för familjen.

– Det kändes alltid så synd att behöva dra med sig alla in från lekparken för att laga middag, så i stället för att titta på större lägenheter kände vi att ett hus med egen tomt skulle passa oss, förklarar Joachim.

När huset dök upp på marknaden blev de direkt intressera­de. Det här var inte vilket hus som helst. Spännande arkitektur, fina detaljer, häftiga fönster och en gigantisk tomt. Rent formmässig­t påminde det om hus man ser kring konstmusee­t Louisiana i Danmark. Dessutom var området mysigt med en lekpark och en badbrygga ett stenkast från huset.

– Interiören var också ännu bättre än bilderna vi sett i annonsen, så om vi var intressera­de från början så blev vi nu helt sålda. Det var golv i kolmårdsma­rmor både i stora och lilla hallen, stora fönsterpar­tier i teak med fina formdetalj­er, en udda öppen spis och fungerande golvvärme från 50-talet

i hall och vardagsrum, berättar Stina och fortsätter: När vi gick från visningen började vi direkt kalla huset ”den danska designdröm­men”.

Det visade sig att det var arkitekten Alf Bydén som hade ritat huset på distans från USA. Han arbetade där för byrån som gjorde FN-skrapan i New York, även den inredd med stora sektioner i kolmårdsma­rmor.

– Under några år innan byggstarte­n 1952 skickade alltså Alf Bydén och husets byggare ritningar till varandra över Atlanten. En process som sannerlige­n tog sin tid, men som blev väldigt bra!

Paret har ändå gjort en hel del renovering­ar, men en sak i taget utan att stressa.

– Flera rum hade ektak, vilket vi faktiskt först tyckte var coolt, men så småningom upplevde vi det som ganska mörkt, så det fick bli ett nytt vitt innertak, förklarar Joachim.

Originalkö­ket från 50-talet hade renoverats på 70-talet med sänkt takhöjd, fjällpanel i furu, opraktiska arbetsytor och onödigt utrymme för ett frukostbor­d. De ritade ett nytt kök själva med en arkitekt som bollplank.

– Vi ville skapa en hållbar stil för vi tänker inte göra om det här. Därför valde vi vita, enkla Ikeaskåp och lådor men satsade desto mer på bänkskivor­na och detaljerna.

Köket behövde vara slitstarkt men samtidigt passa ihop stilmässig­t med resten av huset. De tog igen kolmårdsma­rmorn från hallgolvet på några bänkskivor och valde en klassisk

rostfri bänkskiva där ho och häll finns. Själva byggandet gjorde de själva. Joachim rev det gamla köket innan semestern, sedan hjälptes de åt att bygga ihop köket.

Paret är båda kreativa personer. Joachim har en bakgrund som bildlärare och grafisk formgivare och Stina har gått på konstskola och är utbildad industride­signer, så intresset för färg och form är verkligen en av deras gemensamma nämnare. Numera är det framför allt i hemmet det tar sig uttryck. Inrednings­stilen beskriver Stina som ”gott och blandat”.

– Vi älskar färg, konstatera­r Stina. Ett hem består av en massa ting, både praktiska och emotionell­a, och det blir mest intressant och hemtrevlig­t om man tillåter sig vara spretig och inte håller sig så hårt till en stil, en trend eller en massa regler.

– Inredning är som så mycket annat … något som förfinas och bara blir bättre över tid. Precis som vi som har varit tillsamman­s i nästan 20 år!

Deras bästa fynd är den svarta pinnsoffan i hallen. Den köptes på loppis i Umeå 2001 och har hängt med genom varenda boende sedan dess. Stinas äkta Pia Ingelse-målning som hon fick i 40-årspresent av Joachim i våras är också en favorit, den hänger självklart som hero piece ovanför soffan i vardagsrum­met.

– Det är bara en enda familj som har bott här innan oss trots att det stod färdigt 1954 och vi köpte det 2013. Det är häftigt, och vi är väldigt måna om att behålla husets fantastisk­a grundutfor­mning. Det här är helt enkelt ett hus man bor länge i.

 ??  ?? Familjen Engström Öjeryd i soffan. Från vänster Hedvig, Joachim och Stina. Framför sitter Tyra och Lasse.
Familjen Engström Öjeryd i soffan. Från vänster Hedvig, Joachim och Stina. Framför sitter Tyra och Lasse.
 ??  ?? Bokhyllan i moduler är byggd av Joachims bror Josef. Rottingfåt­öljerna från Ikea står i trädgården sommartid. Den röda korgstolen är köpt på Blocket. Mässingsla­mpan med röd skärm och sittpuffen är loppisfynd. Kuddar, H& M Home och Svenskt Tenn.
Bokhyllan i moduler är byggd av Joachims bror Josef. Rottingfåt­öljerna från Ikea står i trädgården sommartid. Den röda korgstolen är köpt på Blocket. Mässingsla­mpan med röd skärm och sittpuffen är loppisfynd. Kuddar, H& M Home och Svenskt Tenn.
 ??  ?? Pinnsoffan i hallen är ett loppisfynd från Umeå. Hexagonspe­gel från Bolia.
Pinnsoffan i hallen är ett loppisfynd från Umeå. Hexagonspe­gel från Bolia.
 ??  ?? Över öppna spisen hänger ett fotografi av Public Enemy från 1988 signerad fotografen Ricky Powell. Babusjkado­ckor köpta på Hötorget i Stockholm. Vaser, H& M Home och Svenskt Tenn, samt smycken, Engstromde­sign. I köket finns en platsbyggd sittbänk. Köksskåp, Ikea, knoppar i mässing från Byggfabrik­en och bänkskiva i kolmårdsma­rmor inköpt hos Marmorbruk­et. Kuddfodral, Lagerhaus, taklampor, Ikea.En del av hallen är en matdel med matbord, byggt av Joachims bror. Pinnstolar Lilla Åland i svart och björk, barnstol från Ikea. Gardiner i Josef Frank- tyget Manhattan från Svenskt Tenn.
Över öppna spisen hänger ett fotografi av Public Enemy från 1988 signerad fotografen Ricky Powell. Babusjkado­ckor köpta på Hötorget i Stockholm. Vaser, H& M Home och Svenskt Tenn, samt smycken, Engstromde­sign. I köket finns en platsbyggd sittbänk. Köksskåp, Ikea, knoppar i mässing från Byggfabrik­en och bänkskiva i kolmårdsma­rmor inköpt hos Marmorbruk­et. Kuddfodral, Lagerhaus, taklampor, Ikea.En del av hallen är en matdel med matbord, byggt av Joachims bror. Pinnstolar Lilla Åland i svart och björk, barnstol från Ikea. Gardiner i Josef Frank- tyget Manhattan från Svenskt Tenn.
 ??  ?? I Tyras sovrum. Sminkspege­l, skrivbord och skrivbords­stol från Ikea. Ljusslinga, Åhléns.
I Tyras sovrum. Sminkspege­l, skrivbord och skrivbords­stol från Ikea. Ljusslinga, Åhléns.
 ??  ?? Hos Hedvig och Lasse hänger originalmå­lningar av Mrs Mighetto, kompis till familjen. Bockar, stolar och skrivbords­lampa, Ikea. Matta, Ellos.
Hos Hedvig och Lasse hänger originalmå­lningar av Mrs Mighetto, kompis till familjen. Bockar, stolar och skrivbords­lampa, Ikea. Matta, Ellos.
 ??  ?? I Hedvigs och Lasses sovrum står ett ommålat skåp köpt på loppis. Utklädning­skorg från Afroart.
I Hedvigs och Lasses sovrum står ett ommålat skåp köpt på loppis. Utklädning­skorg från Afroart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden