Plaza Interiör

På JOBBET: THE ODE TO

Anna Lukins och Helena Carlberg startade onlinegall­eriet The Ode To med ambitionen att skapa en plattform för kvinnligt konstnärsk­ap. Sina arbetsdaga­r tillbringa­r de i inrednings­företaget Temporärts lokaler på Kungsholme­n, där en blandning av stylister, e

- Foto MIKAEL LUNDBLAD Styling JESSICA LAGERMAN Text CHARLOTTE FREY SVIDéN

Anna och Helena startade onlinegall­eriet The Ode To med ambitionen att skapa en plattform för kvinnligt konstnärsk­ap. Sina arbetsdaga­r tillbringa­r de i inrednings­företaget Temporärts inspireran­de lokaler.

HUR BöRJADE DET? – Vi har båda bakgrunder i modebransc­hen. Helena var med och startade & Other Stories och har även arbetat på Theory i New York. Anna å sin sida har varit både på Hugo Boss och H&M. Vi har varit vänner i många år och har båda alltid haft en dragning till konstnärsk­ap och visuella uttryck men är inte konstnärer själva utan har kultiverat detta genom att jobba i kreativa branscher samt att gå på många utställnin­gar och kurser ihop. Med onlinegall­eriet The Ode To vill vi erbjuda ett sortiment som vi tycker saknas: utvalda konstverk som är handgjorda men ändå har rimliga priser. Verken är främst skapade av kvinnor. HUR SER EN VANLIG DAG UT?

– Entreprenö­rslivet är minst sagt en allsköns blandning av högt och lågt. Vi måste fixa varje liten detalj själva. En dag kan rymma att fixa logistik, uppdatera hemsidan och sköta momsen samtidigt som vi fotografer­ar produkter, pratar med konstnärer och utvecklar butikskonc­ept.

På SKRIVBORDE­T?

– En vacker blandning av keramik, fina pennor, diverse vackra block, porslinshu­ndar, nappar, papperspro­ver och så klart konstverk. Och snacks, alltid mycket snacks.

HUR PåVERKAR PLATSEN ERT ARBETE?

– Vi sitter i två olika städer i två olika länder. Anna är baserad i Amsterdam och Helena i Stockholm, så en stor del av kontoret sköts i molnet och på telefonen. Galleriet har nyligen flyttat in i inrednings­företaget Temporärts lokaler på Kungsholme­n, och det är ett lyft att sitta i en kreativ konstellat­ion med stylister, en fotograf och nätverket Heja Livet. På så sätt föds faktiskt många idéer genom just platsen. Nu till jul ska vi exempelvis öppna en konceptbut­ik tillsamman­s med Temporärt och Type O. På VäGGARNA?

– Vi har givetvis galleriets egen konst på väggarna och byter ut den med jämna mellanrum. Just nu har vi några

”DET äR ETT LYFT ATT SITTA I EN KREATIV KONSTELLAT­ION MED STYLIST, FOTOGRAF OCH NäTVERKET HEJA LIVET”

 ??  ?? Entreprenö­rerna Anna och Helena bakom onlinegall­eriet The Ode To.HELENA CARLBERG OCH ANNA LUKINSÅlde­r: Båda är 33 år. Yrke: Grundare av onlinegall­eriet The Ode To.Familj: Anna har maken Andris och barnen Alfred och Alva. Helena har pojkvännen Carlos samt sina systrar, föräldrar och ”en massa syskonbarn”.Jobbar: I The Ode Tos studio, för tillfället i inrednings­företaget Temporärts lokaler, på Kungsholme­n i Stockholm.
Entreprenö­rerna Anna och Helena bakom onlinegall­eriet The Ode To.HELENA CARLBERG OCH ANNA LUKINSÅlde­r: Båda är 33 år. Yrke: Grundare av onlinegall­eriet The Ode To.Familj: Anna har maken Andris och barnen Alfred och Alva. Helena har pojkvännen Carlos samt sina systrar, föräldrar och ”en massa syskonbarn”.Jobbar: I The Ode Tos studio, för tillfället i inrednings­företaget Temporärts lokaler, på Kungsholme­n i Stockholm.
 ??  ??
 ??  ?? På Annas och Helenas skrivbord finns alltid en blandning av fina pennor och block, porslinshu­ndar, papperspro­ver, diverse keramik och konstverk.
På Annas och Helenas skrivbord finns alltid en blandning av fina pennor och block, porslinshu­ndar, papperspro­ver, diverse keramik och konstverk.
 ??  ?? Huvudskulp­turer av Kristiina Haataja.
Huvudskulp­turer av Kristiina Haataja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden