Plaza Interiör

VäLKOMMEN

-

Chefredakt­ören har ordet.

Det är första dagen på redaktione­n efter semestern och vi är alla lite sådär småmosiga i sinnet och surrar kollektivt kring samtalstrå­dar som mest går ut på vad som har varit roligt, rätt mycket mindre bra och vad vill vi inte göra igen, nästa sommar? Det är en sådan där kort tid då luckorna bakåt och framåt är öppna samtidigt, en bra tid för reflektion, fast ändå i skön vetskap om att vi om bara några veckor har glömt rätt mycket av allt det där vi tänker måste förändras.

Själv har jag haft en semester i lugnare mood än filmjölksl­unk. Ibland lite larvigt lågt tempo, förutom springrund­orna i skogen, antar att det för mig blev följden av att allt jag äger ligger nedpackat i kartonger inför en flytt som äger rum om exakt två dagar. Det var som att när alla prylar försvann ut ur mitt synfält blev just synen – tom. Förstå mig rätt, när det är ett medvetet val att för en stund inte ha några materiella ting att ty sig till eller ta hand om, så blir det lättare att oförskämt länge göra absolut ingenting, och detta på ett annat sätt än att ligga och vila i den egna soffan. I sommar jag har ätit frukost ur en lånad skål och sovit i en snäll persons säng. Jag har läst den bok som råkat ligga någonstans och inte tänkt en enda lång tanke (i mitt fall är detta skönt). Mystisk är vår hjärna ibland, att min kreativite­t och längtan efter att få utföra saker väcks och växer av zen-läge, total nollställn­ing, det visste jag sedan tidigare. Men inte att steget till riktig vila gick via att vara helt bortkoppla­d från allt det egna. Och härligt är det jämt när något nytt, positivt, dimper in i den egna referenshö­gen.

I det här numret av Plaza Interiör har vi utsett vinnarna i Årets design, vilket alltid är ett så roligt och inspireran­de arbete och också väldigt förbluffan­de magnifikt, dock föga förvånande, att detta land rymmer så många kunniga och nytänkande designers och skickliga formperson­er. En kort sammanfatt­ning av den design vi detta år korat som vinnare får bli: En stilfull blandning med en kreativ och personlig känsla. En matta vacker som en hemlig trädgård, ett bord som går att fälla upp och ihop på olika vis och konstentre­prenörer som hyllar det unika och det drömska. En stol inspirerad av en stubbe och ett designmärk­e döpt efter jämtländsk­a hjortron. Jag tänker att i kontexten av en värld som är förvirrad i sin strävan efter att hitta en hållbar framtid söker vi oss mer just till fantasin, till kreativite­t som en problemlös­ning och till naturen som vår viktigaste hållpunkt. Och med det vill jag utbringa ett stort grattis till alla vinnare blandat med ett tack för att ni fortsätter vidga våra tankar. Trevlig läsning!

 ??  ??
 ??  ?? Vardagsliv­et i skolsalen, på sidan 52. Vackra mönster och nya nyanser, på sidan 98.
Stilfullt och retro, på sidan 76.
Vardagsliv­et i skolsalen, på sidan 52. Vackra mönster och nya nyanser, på sidan 98. Stilfullt och retro, på sidan 76.
 ??  ?? Kök med plats för alla, på sidan 64.
Kök med plats för alla, på sidan 64.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden