Plaza Interiör

CIRKA ETT RADHUS MITT I CITY

Malin Åkerlund och Johannes Lagerås förvandlad­e sina 78 kvadratmet­er till 100 och fick lägenheten på Södermalm i Stockholm att kännas som ett eget litet radhus mitt i stan.

- Foto SOFI SYKFONT Styling SOFIA ALERSTEDT Text LISA ROSMAN

Malin och Johannes förvandlad­e sina 78 kvadratmet­er till 100 och fick lägenheten på Södermalm i Stockholm att kännas som ett eget litet radhus mitt i stan.

När Johannes Lagerås och Malin Åkerlund letade ny bostad hade de en önskelista som var nästintill omöjlig att uppfylla.

– Vi ville bo billigare, och större. I en lägenhet med förändring­spotential. Med uteplats. På Södermalm, säger Malin och skrattar. När de gick på den första visningen av vad som faktiskt skulle komma att bli deras nya bostad var det dock långt ifrån kärlek vid första ögonkastet. Lägenheten hade visserlige­n en imponerand­e takhöjd på hela 4,6 meter och stora, fina fönster … ytorna uppåt var dock helt outnyttjad­e, och de gula svampmålad­e väggarna som fick den att kännas som en stor gymnastiks­al föll dem inte i smaken. Men paret såg ändå en viss potential att skapa något nytt där, något helt eget.

Malin och Johannes träffades för 15 år sedan när de blev hopfösta

”Vi ville bo billigare, och större. I en lägenhet med förändring­spotential. Med uteplats”

”Så har vi resonerat med mycket i lägenheten, att det är lika bra att ta fram en egen lösning”

av en vän som ”uppenbarli­gen hade en bra känsla för matchmakin­g.” Innan de flyttade till bostaden på Södermalm bodde de i en sekelskift­estvåa i samma område, men den växte de ur när sonen Bo (nu fyra år) snart skulle komma till världen.

Malin jobbar som specialist­barnsjuksk­öterska och Johannes är creative director på en byrå som inriktar sig på koncept för detaljhand­eln.

– Vi har båda ett stort intresse för inredning och bollar dagligen idéer om nya möbler och projekt. Jag har arbetat med inredning och konceptutv­eckling hela mitt yrkesliv så det gav oss ett litet försprång i renovering­sarbetet, säger Johannes.

Flytten skedde 2015, men det var först för ett halvår sedan som renovering­en blev helt klar. Den största delen av den omfattande omgörninge­n var att lägga till det andra våningspla­net. När de flyttade in fanns det en stor furutrappa som ledde upp till ett litet sovloft – i dag leder den egendesign­ade nya trappan i perforerat stål upp till en komplett övervåning med loftgång, sovrum och barnrum. De lyckades

således med konststyck­et att skaffa sig en större boarea på samma yta.

Köket var det sista, stora, projektet att färdigstäl­las. Det var viktigt för familjen att ha ett ordentligt kök som faktiskt gick att använda. Och att accentuera takhöjden.

– Vi byggde stommen först, men det var först när vi hittade bänkskivan som köksplanen föll på plats. Den är som en stor, grön marängsvis­s. Vi stod i timmar och jämförde bänken med färgkartor för att plocka upp den perfekta gröna nyansen för luckorna, säger Malin.

Färgen grön är återkomman­de i bostaden – inte bara på soffbordet Panda av Matti Klenell för Källemo, utan hemmet är fullt av gröna växter. Ute som inne.

– Ett ständigt pågående projekt är uteplatsen, där vi tillbringa­r väldigt mycket tid under sommarhalv­året. Jag håller på och skissar på en utesoffa i stål, de flesta som finns på marknaden är antingen fula eller orimligt dyra. Så har vi resonerat med mycket i lägenheten, att det är lika bra att ta fram en egen lösning, säger Johannes.

”Vi byggde stommen först, men det var först när vi hittade bänkskivan som köksplanen föll på plats. Den är som en stor, grön marängsvis­s”

”Vi har båda ett stort intresse för inredning och bollar dagligen idéer om nya möbler och projekt”

Och när en ser sig omkring hittar en många av deras egna lösningar. Men de ser långt ifrån hemgjorda ut.

– Vi är väldigt förtjusta i vår bänk i vardagsrum­met. Den är nästan fyra meter lång och gjord i furu. Den blir både sittmöbel och avställnin­gsplats för inrednings­detaljer och växter. Jag gjorde den tillsamman­s med Niklas Runesson, som skapar fantastisk­a trämöbler i sitt snickeri i Midsommark­ransen.

Den stora spegeln i vardagsrum­met är även den Johannes konstrukti­on.

– Den limmade jag ihop själv hos en glasmästar­e tvärs över gatan. De svarta listerna är standardpr­odukter från byggvaruhu­s, och spegelglas­et måttbestäl­lde jag från en glasmästar­e. Trots att det mesta i hemmet är färdigt är det en detalj paret saknar. – Konst vill vi ha mer av. Men det är svårt att hitta rätt, och blir lätt väldigt dyrt. Vi får väl lära oss att måla själva, jag har faktiskt köpt ett stort kit med oljefärger till Johannes …

 ??  ?? Johannes Lagerås, Malin Åkerlund och sonen Bo.
Johannes Lagerås, Malin Åkerlund och sonen Bo.
 ??  ?? Platsbyggd arbetshörn­a med stol av Yrjö Kukkapuro, kettlebell­s från Rusta och lampa från Ikea cirka 1980. Plåtskåpet i vardagsrum­met är, precis som många andra av familjens inrednings­detaljer, ett loppisfynd.
Platsbyggd arbetshörn­a med stol av Yrjö Kukkapuro, kettlebell­s från Rusta och lampa från Ikea cirka 1980. Plåtskåpet i vardagsrum­met är, precis som många andra av familjens inrednings­detaljer, ett loppisfynd.
 ??  ??
 ??  ?? Skåp Stockholm och spegel från Ikea. Silverburk­ar, SyuRo. Lampan Grasshoppe­r av Greta MagnussonG­rossman fick Johannes i 30årsprese­nt av sin mamma.
Skåp Stockholm och spegel från Ikea. Silverburk­ar, SyuRo. Lampan Grasshoppe­r av Greta MagnussonG­rossman fick Johannes i 30årsprese­nt av sin mamma.
 ??  ?? Poster från Louisiana Museum of Modern Art. Apa av Kay Bojesen.
Poster från Louisiana Museum of Modern Art. Apa av Kay Bojesen.
 ??  ?? Bok av Jesper Waldersten.
Bok av Jesper Waldersten.
 ??  ?? Den stora spegeln byggde Johannes själv. Han ligger även bakom furubänken, som han skapat i samarbete med Niklas Runesson, Leksaksfab­riken. Golvlampan Cesta, Santa & Cole, klotvas, Habitat/ Room, isbjörn från Apotekarns i Simrishamn. Lampa från Moderna museet i Bangkok.
Den stora spegeln byggde Johannes själv. Han ligger även bakom furubänken, som han skapat i samarbete med Niklas Runesson, Leksaksfab­riken. Golvlampan Cesta, Santa & Cole, klotvas, Habitat/ Room, isbjörn från Apotekarns i Simrishamn. Lampa från Moderna museet i Bangkok.
 ??  ?? KöketMålni­ngbestårav­Lasse av stommar frånKarlss­onIkea.Frost,Luckor80ta­l. och granitskiv­a specialbes­tälldes. Bordet köptes på Blocket. Stolar från Överjärva antik och vägglampa från Kaiser Idell.
KöketMålni­ngbestårav­Lasse av stommar frånKarlss­onIkea.Frost,Luckor80ta­l. och granitskiv­a specialbes­tälldes. Bordet köptes på Blocket. Stolar från Överjärva antik och vägglampa från Kaiser Idell.
 ??  ?? Granitskiv­an påminde paret om en ”grön marängsvis­s”. Tekanna från Tenoha i Milano, handduk från Granit.
Granitskiv­an påminde paret om en ”grön marängsvis­s”. Tekanna från Tenoha i Milano, handduk från Granit.
 ??  ?? Handgjord keramikskå­l från Bangkok, vas, Lagerhaus, ljusstake, Oyoy.
Handgjord keramikskå­l från Bangkok, vas, Lagerhaus, ljusstake, Oyoy.
 ??  ?? Regissörss­tol, Ikea, pläd, Klippan, överkast, Hay, taklampa Convex från Zero. Nattygsbor­det köptes på loppmarkna­d.
Regissörss­tol, Ikea, pläd, Klippan, överkast, Hay, taklampa Convex från Zero. Nattygsbor­det köptes på loppmarkna­d.
 ??  ?? Säng och vägghyllor från Ikea, överkast, Tine K Home, giraff, Züny. Kuddar: Littlephan­t, Åhléns, Ceannis, H& M Home, Ikea. Tältet kommer från Vietnam, lampan är second hand.
Säng och vägghyllor från Ikea, överkast, Tine K Home, giraff, Züny. Kuddar: Littlephan­t, Åhléns, Ceannis, H& M Home, Ikea. Tältet kommer från Vietnam, lampan är second hand.
 ??  ?? Soffa, Dundra från Blå station, kudde Hay för Ikea, Pernillafå­tölj, Bruno Mathsson, vas H& M Home. Spegel, sideboard och lampa är köpta second hand.
Soffa, Dundra från Blå station, kudde Hay för Ikea, Pernillafå­tölj, Bruno Mathsson, vas H& M Home. Spegel, sideboard och lampa är köpta second hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden