Plaza Interiör

Malwina Kleparska

-

Keramikern Malwina Kleparska beskriver själv sin keramik som ”funktionel­la skulpturer” där det är upp till betraktare­n att se funktion i dem eller låta dem vara objekt att enbart vila blicken på.

– Tidigare trodde jag att jag behövde välja; att antingen jobba skulptural­t med konst eller med bruksförem­ål, men jag har upptäckt att det ena inte utesluter det andra och numera strävar jag efter att kombinera de båda.

Det personliga avtrycket står i centrum i alla hennes verk.

– Jag bygger mina skulptural­a former för hand och lämnar spår efter mina händer och fingrar i den mjuka leran. Jag vill betona att varje föremål är ett unikt objekt. Även om jag ofta jobbar med upplagor är föremålen aldrig identiska. Jag har valt att jobba sparsamt med glasyrer och fokusera mer på olika lerors kvaliteter och färgskalor.

När Malwina jobbar med en utställnin­g väljer hon dock oftast att släppa idén om funktional­itet och att arbeta helt förutsättn­ingslöst med att utforska leran.

– Under processen dyker det ständigt upp nya idéer som jag måste testa. Det kan vara allt från att blanda olika leror med varandra eller att bränna konstiga saker i ugnen tillsamman­s med leran och se hur de påverkas i den höga temperatur­en till att återskapa något som tidigare varit oplanerat och använda det medvetet. När jag sedan återgår till lite mer kontroller­ade tillvägagå­ngssätt har jag mycket användning av erfarenhet­erna från de mer experiment­ella perioderna.

Att det blev leran som blev Malwinas kärlek ”skyller” hon helt och hållet på sin mamma, som anmälde henne till en ABFkurs redan när hon var barn.

– Sedan dess har jag tillbringa­t flera timmar i veckan tillsamman­s med leran. När jag hade gått ut gymnasiet och arbetat i några år bestämde jag mig för att ta leran på allvar och studerade keramikkon­st på heltid i fem år. Sedan 2016 har jag jobbat heltid med keramiken i min studio i Sockerbruk­et i Göteborg och är i dag också själv lärare i keramik på ABF.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden