Plaza Interiör

Hallå där!

Maxida Märak, nu tillbaka med debutskiva­n Utopi fylld av omvärldsan­alys, om den globala men samtidigt trånga värld vi lever i, och, som alltid, en stor dos Sápmi.

-

I våras släppte du en ny EP, Ärr. Men den här gången handlar låtarna lite mindre om dig själv och lite mer om världen vi lever i. Varför då?

– Jag har sagt det jag behövt säga nu som är inom mig. Såklart har jag tusen lager kvar att skriva om, men allt har sin tid och sin plats. Det går inte att blunda för det kaos vi lever i, för det som händer runtomkrin­g oss, eller för hur det påverkar vår samtid, våra barn, världen, allt! Det gör det också, för mig, oundviklig­t att skriva om det. Musiken är mitt första språk. Jag uttrycker min reflektion. EP:n sägs vara ett smakprov på hur din debutskiva, som släpps i september, kommer att låta. Hur skulle du beskriva soundet? Poppigare, säger en del.

– Jag skulle kalla soundet episkt. Det är på något sätt ännu lite råare, kanske djupare till och med, men samtidigt snuddar det vid det kommersiel­la. Men ja, det finns mer inslag av sång, vilket jag tycker är jättekul!

Varför får din råa rap sällskap av mer sång just nu, och inte tidigare?

– Ingen särskild anledning mer än att det låg i tiden och i de här låtarna. Finns ingen strategi bakom, bara känsla.

Vad vill du säga med skivan?

– Det är en spegling av vår samtid, och mitt eget liv och hur jag formats de senaste åren. Det tog ett tag för mig att få perspektiv och börja skapa musik utifrån det. Men nu var det dags. Det är mitt känsligast­e skapande hittills.

Det är bra att du fortsätter vara ett baseball trä i debatten, trots att du fått många slag emot dig. Hur mäktar du med?

– För att jag, på riktigt, tror på rättvisan och att den måste segra. Jag har ryggen fri … och känner att jag vill göra gott. Den känslan går över alla troll. Samt att jag har en dotter som jag måste leva som jag lär för, för att hon ska växa upp och bli en bra människa med framtidstr­o som vet att hon kan förändra om hon håller ryggen rak och kämpar.

Du satsar på att nå ut till fler, bli mer kommersiel­l nu.

– Självklart, varför hålla sin genre smal? Jag vill ju att alla ska lyssna på mig, så om man hittar det där magiska med att kombinera sin egen musik utan att formas till något annat, men ändå når ut till fler, så är det väl hur fett som helst. Det finns inget dåligt eller ocoolt med att kunna göra sin musik bredare, det är snarare skillat.

Vilken låt betyder lite extra mycket för dig, och desto viktigare: varför?

– Oj, alla är extremt personliga. Men Lova

ingenting är verkligen en kärleksför­klaring till mitt barns pappa. Vi har gått igenom så otroligt mycket, allt från det vackraste vackra till det mörkaste. I dag är vi tightare än någonsin. Letar lite ljus här är en annan favorit, den speglar hela min själ. Äh, vet du alla låtar är favoriter just nu, så fråga mig om ett tag igen, ha ha!

Om du bara fick spela en låt på repeat, som inte är din egen, vilken skulle det vara?

– Jag gillar livet just nu, så Signs med Drake. Den är feelgood rakt igenom. Och jag vill bara få feel good.

Var ser vi dig spela i höst?

– Lite överallt, både i Sverige och i Norge, och mer blir det! ♦

”JAG HAR RYGGEN FRI OCH KäNNER ATT JAG VILL GöRA GOTT. DEN KäNSLAN GåR öVER ALLA TROLL.”

 ??  ?? Maxida Märak, aktuell med debutalbum­et
Maxida Märak, aktuell med debutalbum­et
 ??  ?? UTOPI / PLAYGROUND MUSIC
UTOPI / PLAYGROUND MUSIC

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden