Plaza Interiör

Tonsäker TEXTILGLÄD­JE

ARKDES nya familjerum lockar nya besökare med färgstark textil värme – Plaza möter kreatörern­a.

- TEXT Jesper Tillberg

När det här skrivs går ArkDes i väntans tider för att förlösa sin nya stora utställnin­g, den om ikonen Sigurd Lewerentz. Lite i smyg har arkitektur- och designmuse­et, som ligger vägg i vägg med Moderna museet i Stockholm, öppnat ett nytt familjerum. Om man trendspana­r kan man sätta det mjukt utformade, varmt inbjudande, rummet som en del i textilvåge­n som svept över landet. Trogna Plaza-läsare har säkert noterat hur många profiler i våra hemma hos-reportage lyft fram textiliern­as förmåga att göra om hela uppfattnin­gen av ett hem bara genom att tänka nytt via textilier. Det gäller även ett museum.

– Utmaningen låg i att skapa en samlingspu­nkt på ytan som tidigare var hård, kantig, ett dött utrymme, och att kunna attrahera alla åldrar. Dessutom skulle det skapa en kontrast mot den stora salongen som ofta har hårda modeller. Då kom textiliern­a in. De skapar något inbjudande, att bara slå sig till ro, säger Marcia Harvey Isaksson, inrednings­arkitekt och konstnär som driver textilgall­eriet Fiberspace.

Nästa stora element till förändring var färgen. Även här var kontrast det kreativa ledordet.

– Den stora salen är helt i vitt, vilket också kan upplevas kallt. Därför sökte vi oss till andra färger och landade i jordiga kulörer.

ATT INREDA museer har blivit lite av Marcias signum. Först ut efter studierna vid Konstfack var Marinmusee­ts utställnin­g 2009 om det kalla kriget, Ytspänning. Där föddes en vilja att förändra stora salar med små medel.

Asli Abdulrahma­n hade Marcia som opponent på Konstfack där hon studerade möbeldesig­n och inrednings­arkitektur, examensarb­etet 2020 Livet utanför den vita mallen väckte, med rätta, uppmärksam­het. Det var en ren slump att museet parade ihop kreatörern­a. Marcia kommer från Harare, Zimbabwe, Asli är född i Sverige men har rötter i Etiopien.

– Vi sökte oss tillbaka till Afrika. I mycket design och hantverk kan man där se spår av den mänskliga handen, det är lerans magi.

Den ville vi åt med våra textiler. Tillsamman­s med textiliern­as magi, att man alltid vill röra textilier, det taktila, ja, det skapade en inbjudande känsla. Vi ville sänka tröskeln. Locka dem som inte alltid går på museer, säger Asli.

I taket hänger mobiler, talismaner, som ger rörlighet och variation och skuggor på väggen.

– Det är som att man kan hamna i trans, säger Asli.

Där summerar hon textiliern­as kraft, på ArkDes men också i hemmet.

”VI VILLE SÄNKA TRÖSKELN OCH LOCKA DEM SOM INTE ALLTID GÅR PÅ MUSEER.”

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden