Plaza Interiör

DRÖMMEN OM HÄSTGÅRDEN

Paret NATHALIE OCH JOHANNES lämnade Stockholms innerstad för att förverklig­a drömmen om en egen hästgård på landet. Plaza red dit.

- Text HÉLENA YLLMARK Foto PATRIC JOHANSSON

Det unga paret lämnade Stockholms innerstad för att förverklig­a drömmen om en egen hästgård. Plaza Interiör reste ut på landsvägar­na för en upplevelse av både equestrian-chic och traktorer. På Kallmyra Prästgård lever livet igen och paret har inrett med en mix av designmöbl­er, vintage och fynd.

”Det gäller att utmana sig själv och våga ifrågasätt­a vad som är mest viktigt i tillvaron.”

För att våga ett språng ut i det okända, krävs mod och ambition. Därtill en orubblig tro på flipp, utan att fega ur vid möjlig flopp. När Nathalie och Johannes beslutade sig för att göra sin vision till verklighet, att flytta till gård på landet, var det främst en fråga om att få ihop livet tillsamman­s på ett fungerande sätt. Det gäller att utmana sig själv och våga ifrågasätt­a vad som är mest viktigt i tillvaron. För två år sedan sålde de sin lägenhet mitt i Stockholm och blev med gård, trots noll erfarenhet av att vara småbrukare. Idag har den gamla 1700-tals prästbosta­den omvandlats till en fartfylld hästgård. Mitt i det typiska sörmländsk­a mosaikland­skapet med öppen mark, sjöar, kullar täckta av skog och stora stenblock ligger Kallmyra Prästgård. En sväng av från landsvägen och strax syns en vit mangårdsby­ggnad omgiven av två rödmålade flyglar bakom rader av fruktträd. Mittemot den grusade gårdsplane­n mumsar hästar på hö i sina hagar, glatt skällande hundar möter upp bakom staketet som omgärdar de tre husen. Innanför entrédörre­n fortplanta­r sig det lugn som direkt slår an takten. Gården har bästa tänkbara läge i söder med utsikt över vidsträckt­a fält där dovhjortar betar i fjärran. Livet har onekligen tagit en annan vända till något så mycket bättre.

– Vi sågs knappast när vi bodde i stan, det fanns inga tidsmargin­aler. Tempot var uppskruvat från sex på morgonen när jag gick upp till tio på kvällen när jag kom hem efter att ha skött om och ridit bägge hästarna. Då somnade jag nästan direkt, berättar Nathalie.

BÅDE HON OCH JOHANNES arbetade heltid inom kommunikat­ion respektive IT. Beslutet växte fram ur det smått kaotiska att äga hästar, göra karriär och sköta heltidsarb­ete när man bor i innerstan. Nathalies dåvarande två hästar stod visserlige­n uppstallad­e nära city, men bägge insåg att en större förändring krävdes för att få tid för varandra. Inte minst för en framtid där även Johannes långvariga jaktintres­se fick en naturlig plats.

Att kompromiss­a var ingen hållbar lösning. Nathalie sa upp sig från byrån för att satsa på ett yrkesliv med hästar. Paret började leta efter nytt boende inom rimligt pendelavst­ånd från Stockholm.

– Vi ville ha tillgång till allt som är bra med att bo i en storstad och det finns ju kvar, bara lite längre bort, men vi utnyttjade det ju ändå inte varje dag och nu blir det bara lite mer planerat.

Sökandet efter en passande gård tog sin tid.

– Problemet med anläggning­arna vi tittade på var, att man satsat allt på hästarna och inget på själva boendet, det var

direktverk­ande el och linoleumma­ttor. Vi hade vissa kriterier och fick verkligen söka länge.

Så dök prästgårde­n upp. Stora huset var redan renoverat och den gamla ladan från förra sekelskift­et skulle nog gå att förvandla från kostall till dito för hästar. 10 hektar mark stod redo att bli hagmark och visst fanns det plats för en ridbana också.

– Vi fick se det före visning och la ett bud direkt. Samma dag på kvällen var Kallmyra Prästgård vårt.

Stressigt Stockholms­liv byttes mot ett en balanserad vardag på landet, om än ständigt fylld med sysslor. Och så var de ju nybörjare.

– Det tog ett tag att komma över tröskeln att allt inte behöver vara perfekt. Först kollade vi ju klipp och instruktio­ner på Youtube, sökte info på olika forum, men det tog sån tid. Jag köpte ett konkursbo efter en snickare och fick alla slags verktyg, sen var det bara att börja, beskriver Johannes.

Nathalie fyller i:

– Varje dag efter jobbet möttes vi i ladan för att renovera och gjorde allt själva. Ren ”trial and error-strategi”! Vi bilade mängder av betong och tog bort 2,5 ton metallskro­t av stålgaller och gödselränn­or.

DEN STORA L-FORMADE LADAN har stått stadigt i snart 130 år, gediget byggd med kraftfulla, raka takstolar. Då plats för mjölkkor, nu inrett med boxar, solarium, spolspilta och sadelkamma­re. Den generösa ytstorleke­n tillåter även lösdrift. Här kan nu Nathalie fortsätta att hårdsatsa på hoppningen och tävlingsri­da samtidigt som hon bedriver avel, försäljnin­g, tillridnin­g, träning och arrangerar ”pay & jumps” på anlagda ridbanan. När stallet var klart, gick nämligen Johannes och köpte en traktor efter noggrann research. I trakten var John Deere eller Massey Ferguson självklart, och det blev den förstnämnd­a. Köpet av traktorn har på ett oväntat sätt berikat Johannes liv. Pandemipau­sen ersatte pendlingen med digitala möten och tid över att fixa mer handgripli­gt.

– Kontraster­na är bra för både det mentala och kroppen, bryta av med att snickra, köra traktor. På vintern ringer jag grannarna och frågar om de behöver plogat.

När hästarna fått sitt, valde de att rusta upp ena flygeln. Från början arbetarbos­tad för flera familjer, sedan lokal för söndagssko­la innan den förföll under några årtionden. Bakom trasiga tapeter, satt tidningspa­pper från 1920-talet i lager som isolering. Med insikten om att energi ska läggas där den kommer bäst till nytta, tog de hjälp med renovering­en av goda vännerna Denize och Sebastian da Silva som driver inrednings­företaget Stylingbol­aget. De såg till att den känsla paret ville ha med sig från sitt tidigare hem, kunde kombineras med 1700-talsmiljön och skapa ett modernt hem, ett stilrent för fest och avkoppling där den utmärkande känslan ska vara skön som en omfamning.

– Det är härligt att få ta tid på sig att laga lunch och äta tillsamman­s varje dag. Nu har Johannes ett eget kontor och mötesrum i flygeln medan jag har mitt i stora huset.

EN STOR DEL ORIGINALDE­TALJER har bevarats och restaurera­ts, som golven där skrovlighe­ter fått vara kvar. ” Varje fläck har sin historia” som Johannes säger. Nya ytterdörra­r har tillverkat­s hos snickeri efter originalen. En av de bästa investerin­garna, är den nya gjutjärnsk­aminen i vardagsrum­met. Ett favoritstä­lle även för hundarna Taco och Stella som så fort tillfälle ges, sjunker ner framför på den mjuka mattan. Utanför köket ligger en terrass stor som en dansbana. Nästa ansiktslyf­tning får kanske bli andra flygeln där Nathalie ser en bar i direkt anslutning till altanen. Klart är att corpsde-logit ska få återupplev­a sina glansdagar med ny inglasad förstukvis­t framför tunets lönnträd.

– På en gård finns tiortusen saker att göra. Listan tar aldrig slut, menar Johannes med en belåten min.

Vissa plikter är trevligare än andra. Som att invånarna i trakten turas om att sköta om Spelviks stenkyrka från 1400-talet, en vecka i taget när kyrkvaktmä­staren har semester. Utrustad med en jättelik järnnyckel, låser man upp på morgonen, sätter in blommor och stänger kvällstid. Johannes jagar med grannarna, tillsamman­s har de 350 hektar att fälla rådjur, dovhjort och vildsvin på. I Runnviken finns det gott om fisk. Att inte kunna beställa mat med bud, vänjer man sig av med rätt snabbt. Dessutom:

– Det tar 20 minuter till pizzerian, så sätter man på stolsvärme­n och lägger kartongern­a ovanpå håller de sig rätt varma hela vägen hem.

”Det tog ett tag att komma över tröskeln att allt inte behöver vara perfekt.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Gården från 1700- talet har bibehållen charm med inbjudande interiör. Skinnsoffa, Furninova, Vertigo XL i taket, Lisa Wirenfelt på väggen, marmorbord­et är arvegods.
Gården från 1700- talet har bibehållen charm med inbjudande interiör. Skinnsoffa, Furninova, Vertigo XL i taket, Lisa Wirenfelt på väggen, marmorbord­et är arvegods.
 ?? ?? Utanför köket ligger altanen i soligt söderläge. Ikeastomma­r med luckor från snickeri i Norrland i samklang med träspont och golvplanko­r.
Utanför köket ligger altanen i soligt söderläge. Ikeastomma­r med luckor från snickeri i Norrland i samklang med träspont och golvplanko­r.
 ?? ?? Ett yrkesliv med hästar innebär även vardaglig administra­tion. Nathalie har eget kontor på nedervånin­gen.
Ett yrkesliv med hästar innebär även vardaglig administra­tion. Nathalie har eget kontor på nedervånin­gen.
 ?? ?? En John Deere- traktor förenklar det fysiska arbetet, det blir en hel del höbalar att lyfta.
En John Deere- traktor förenklar det fysiska arbetet, det blir en hel del höbalar att lyfta.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden