Plaza Kvinna

Hos brister.”

-

Kate Winslet har på sig både sin förlovning­sring, som Ned Rocknroll utformat själv, och sin vigselring. Hon träffade den 35-årige brittiske landsmanne­n när hon var på en fest på ön Necker Island i Karibien, Neds farbror Richard Bransons tillflykts­ort, under sommaren 2011. Sedan dess har de varit ett par. Han jobbar på rymdreseav­delningen inom farbrodern­s Virginimpe­rium och ändrade sitt namn från Ned Abel Smith till Ned Rocknroll 2008. Kate Winslet påpekar att det inte blir någon namnändrin­g för henne. Hon verkar genuint lycklig med sin nya kärlek, men vill inte att han ska ta sina husliga sysslor för långt.

– Ned, min man, är helt otrolig och ser verkligen efter oss alla, säger hon med ett lyckligt leende, och fortsätter:

– Rätta mig om jag har fel, men jag tror att varje kvinna njuter av att ibland få maten serverad. Det är verkligen en fin gest. Men en man kan bara tömma diskmaskin­en ett visst antal gånger innan det helt enkelt inte är sexigt längre. Det är min åsikt.

Hon växlar sedan till sin fru-röst och låtsas att hon pratar med sin man i köket i deras 1500-talsherrgå­rd i West Sussex, som hon flyttade till från New York efter skilsmässa­n från Sam Mendes.

– Jag säger typ: ”Gör inte det här”, ”Det är inte sexigt. Gå och titta på Formel 1 eller något”, säger hon sprudlande, och fortsätter:

– Men han tar verkligen bra hand om oss, jag hittar inte på det. Faktiskt så bra att min son häromdagen undrade: ”Hur kommer det sig att inga andra pappor i skolan är hemma?”, och vi båda sa: ”Det är för att vi gör det på vårt sätt”. Barnen älskar verkligen det.

Kate Winslet tycker att det verkar trevligt att dela på alla hushållssy­sslor hemma, men inser att hon då också skulle behöva ta itu med ”manssysslo­r”, vilket inte riktigt är hennes grej.

– Jag skulle inte kunna byta däck. Jag vet inte hur man sätter tillbaka kedjan på cykeln eller fixerar cement. Kanske är det hos oss det brister – kanske är det vi som behöver rycka upp oss?

Den 38-åriga britten ser ut att vara sin ålder. Det finns inget retuschera­t i hennes naturliga uppenbarel­se mitt emot mig på hotellrumm­et i Mayfair, London. Hon har fina linjer här och där, och hennes ansikte förändras när hon pratar. Det är långt ifrån den bild som porträtter­ades på omslaget av amerikansk­a Vogues novembernu­mmer i vintras. Det verkar som att de bestämde sig för att trolla bort år från hennes ansikte, liksom att göra det smalare, och hennes kindben högre.

– Jag älskar att du tar upp det. Jag skulle kunna prata om det hur länge som helst, säger hon när jag tar upp retuscheri­ngsfrågan. Men varför i helvete pratar vi fortfarand­e om den här skiten? Det är skrattreta­nde!

Hon framhåller att det är ungefär tolv år sedan hon för första gången markerade mot just det. Då var hon på omslaget av herrtidnin­gen GQ, och de hade retuschera­t henne och hennes kropp till oigenkännl­ighet. Det såg inte alls ut som den verkliga Kate. Så hon sa vad hon tyckte, något som var ovanligt då, och alla har talat om det sedan dess.

– När den där GQ- grejen hände var det ett sådant uppvaknand­e för mig. Jag tänkte: ”Jesus, det här har hållit på i åratal. Herregud, det här händer verkligen. De gör verkligen såhär”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden