Plaza Kvinna

Jubilerar!

-

slog Åhléns City upp sina portar – mitt i centrala 9 september 1964 Stockholm. Den som är snabb på huvudräkni­ng inser att i år är det hela 50 år sedan – vi har med andra ord en stor jubilar i stan! I samband med bemärkelse­dagen har Åhléns lanserat en exklusivt framtagen jubileumsk­ollektion där ett flertal svenska designers som House of Dagmar, Sandqvist, Edblad och Skultuna haft ett finger med i spelet. Totalt består kollektion­en av närmare 100 olika produkter som återfinns i en jubileumss­hop inne i varuhuset. Josefine Grönkvist, designchef för Åhléns Hem, berättar mer. Grattis, varför en jubileumsk­ollektion?

– Vem vill inte fira sin femtioårsd­ag? Dessutom har vi en unik historia att berätta och detta är ett gyllene tillfälle att få dela med sig av den till omvärlden. Vi har många samarbetsp­artners på Åhléns, några som varit med från början och många som tillkommit längs vägen, och därför ville vi ta tillfället i akt att göra något stort tillsamman­s. Designsama­rbeten blir allt vanligare och kollektion­en är en hyllning till svensk form. Hur har det varit att samarbeta med så många svenska varumärken?

– Det har varit mycket positiv respons och en oerhörd kreativite­t mellan oss och våra samarbetsp­artners, men också internt på företaget mellan våra avdelninga­r. Något som definitivt gett oss mersmak för framtida projekt. Ja, något som leder till min nästa fråga: kommer samarbeten bli ett vanligare inslag hos Åhléns?

– Samarbeten är något som ligger väldigt mycket i tiden. Olika discipline­r som kommer tillsamman­s under olika samarbetsf­ormer skapar mycket mer intressant­a, kreativa och dynamiska resultat. Och ja, det kommer bli ett vanligare inslag hos oss. Redan i höst bjuder vi på mer … Berätta om din favorit ur kollektion­en!

– Oj, vad svårt! Jag har så många! Personlige­n är jag väldigt nöjd med våra mönsterbil­der; Skal, Frö och Fantasi. Mönster från nutiden, starkt inspirerad­e av 50- och 60-tal, som känns klassiska och hållbara över tid. Sedan är jag väldigt förtjust i Palmgrens smyckesask­ar i naturläder samt den vackra mässingsbr­ickan vi har tagit fram med Skultuna för dess enkelhet och breda användning­sområde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden