Plaza Kvinna

VI MöTER: MAPEI

-

Vi är många som länge haft koll på souldrottn­ingen Mapei. Hon föddes på Rhode Island på USA:s östkust, flyttade till Stockholm med sin mamma – och huserar idag i Brooklyn, New York. Och det är just i de här mötena mellan kulturer som hennes musik har växt fram, med influenser av allt från hiphop, gospel och pop till den svenska melankolin. Nu äntligen släpper hon album! Hur började du med musiken?

– Jag började när jag var tolv och gjorde en låt med två rappare i Stockholm. Jag var den enda tjejen som kunde prata bra engelska. Så jag fick lite respekt av pojkarna. Sedan har jag spelat i sångdemos men aldrig släppt det. Vad influeras du av?

– Jag kommer från ett ställe som är som en hiphopvide­o. Folk spelar basket och alla har de senaste Jordan-skorna. Jag är väldig influerad av det, jag åkte dit varje sommar på kollo och lyssnade på Red Hot Chili Peppers. Också för att hälsa på min pappa, och där hörde man alltid mycket hiphop och r’n’b från bilarna. Sedan var jag i Sverige, och det var lite tystare och jag var mer ensam här. Jag lyssnade på Radiohead, alternativ rock och var lite melankolis­k. Jag gick på discon och lyssnade på eurotechno och hiphop – så jag har många influenser i min musik. Min musik är en blandning av allting. Vad betyder stil och kläder för dig?

– Förut var jag mer trendkänsl­ig men på senare tid vill jag bara vara tillfreds i min kropp och mitt huvud. Vi är så trendkänsl­iga, och det går så snabbt så jag orkar inte, jag har släppt bollen för länge sedan. Men klart man vill vara snygg och vara nyttig, det är en västvärlds­plåga att vara det. Det är inte så viktigt, men ljudbilden av musiken måste vara jävligt fräsch. Jag gillar att överraska folk och att känna mig som ett geni, att jag har skapat något. Hur ser ditt liv ut i USA?

– Jag bor där alla hipsters bor, i Brooklyn, Williamsbu­rg. Men där jag kommer ifrån, och har växt upp, där finns bara mintgröna hus. Det känns som Kuba på något sätt. Mycket rosa färger och New England style houses med verandor. Jag har växt upp med att sitta på verandor och hänga. Det finns så många fina parker med massor av grönt och en massa bilar som spelar hög musik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden