Plaza Kvinna

CAJSA SIIK

-

Ibland finns det röster man bara smälter av. Cajsa Siik är en sådan. Det var under 2012 som hon släppte det hyllade Plastic House, nu är hon tillbaka med Contra. Cajsa! Berätta om hur ditt liv sett ut sedan du släppte sist!

– I och med Plastic House så öppnades många nya dörrar för mig. Det kändes som att jag fick släppa ifrån mig något som jag har burit med mig under en längre tid. En fantastisk och stormig upplevelse på många sätt. Sedan dess har jag fortsatt turnera och träffat många nya människor och platser längs vägen. Men framför allt har jag skrivit min andra skiva, Contra. Det krävde att jag i perioder stängde in mig i bubblan. Jag gillar kontraster­na. Resan vs total isolering. Att få spela in skivan med Carl Ekerstam och Rolf Klinth har såklart varit en viktig höjdpunkt, även mitt fotosamarb­ete med Elinor Wermeling. Du spelas i flera utländska serier. Det måste kännas mäktigt?

– Jo, det känns faktiskt mäktigt. Tycker om att min musik kan användas på olika sätt, här som förstärkni­ng av en filmscen med en viss känsla. Då handlar det om vilken ton låten slår an utan direkt fokus på vem som skrivit eller framför den. Låten blir som en del av någonting större. Vad kan vi förvänta oss av albumet?

– Plastic House innehåller fler akustiska inslag än Contra och kretsar mer kring beats, rytmik och mörkare ljudbilder. För mig är Contra en tripp som hakar tag i de kontraster och motpoler som jag ställs inför. Vissa spår är hårda och minimalist­iskt återhållsa­mma och andra luftiga och dramatiska. Ofta handlar det om att ge sig själv friheten att få säga precis som det är. Ibland handlar det om de ord som aldrig blev sagda, ord som konstruera­r en ny verklighet. Där kan man få vara vem man vill, när man vill, var man vill. Vad sjunger du om?

– Mörkt kaos, eufori och min trippiga drömvärld jag slängs in i var och varannan natt. Nej, men ett liv är väl ganska likt en dans. Antar att det är i stegen som man hämtar inspiratio­n eller viljan att uttrycka sig på sitt eget sätt. Eller i att inse och avvisa regler som sätts upp. De passar inte alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden