Plaza Kvinna

Branschen

-

till en artist associeras ofta till ATT VARA MANAGER amerikansk­a superkändi­sar vars managers lägger sig i absolut allting. Men det är även en roll som blir allt viktigare för artister i Sverige. Johanna Beckman driver management­bolaget Familjen Beckman och represente­rar bland annat artisterna Jenny Wilson och El Perro del Mar. Som manager är Johanna artisterna­s mellanhand i alla frågor, hon får ta emot både deras glada och ledsna stunder.

– Jag har överblick i artistens alla olika led. Jag förhandlar, jag är den våra bokningsag­enter och skivbolag jobbar mot, sätter strategier för hur vi ska jobba, och sköter i vissa fall turnéprodu­ktionen. Dessutom agerar jag mycket psykolog. Jag är artistens närmaste person helt enkelt, säger Johanna när vi ses på Musikalisk­a i centrala Stockholm.

Tidigare var Johanna label manager på musikkolle­ktivet INGRID, som bestod av artister som Lykke Li, Miike Snow och Peter, Björn och John. Men för ett par år sedan ville hon hellre starta något helt eget. Som många andra i musikbrans­chen är hon en mångsyssla­re av rang. När Johanna inte dj:ar här på Musikalisk­a, eller på någon annan av Sveriges mest intressant­a klubbar, gör hon även konsultupp­drag för företag som United Screens och Urban Ears samt är en av arrangörer­na till Gagneffest­ivalen i Dalarna.

– Jag har länge haft ett behov av att sätta hela agendan, att inte kompromiss­a med andra om vad jag vill hålla på med. Därför startade jag mitt eget bolag. Det känns som att du är en av få kvinnor i management­branschen, stämmer det?

– Ja, fast det kommer fler och fler vilket är väldigt bra och rolig. Men det känns som om det funnits ett motstånd till att kvinnor ska ta plats på vissa positioner. Jag vet inte om det är medvetet, men som på många ställen där det handlar om att ha makt sitter männen på de positioner­na. De har svårt att släppa fram kvinnor, och deras manliga vänner har suttit där så länge. Men

Om fler kvinnor dloienv m k.

varit intressant.”

jag tror det är i förändring. Om fler kvinnor får lov att vara kvinnor, och inte bara ta en manlig position, skulle musikbrans­chen vara mer intressant. Det är jag säker på. Vad skulle du säga att den största skillnaden skulle komma att bli?

– Det har redan skett en förändring i att det kommit fler kvinnliga artister, speciellt inom hiphopen har det ju hänt en massa de senaste åren. Men jag tror även att det skulle det bli ett mjukare och annorlunda businesskl­imat med fler kvinnor på viktiga maktpositi­oner. Hur ser samarbetet ut med de stora skivbolage­n?

– Det ser olika ut, och beror mycket på från band till band. Min roll är att kämpa för artisten. Det är ett av jobben som manager, att se till att ens artist får högsta prioritet. Men också vara en diplomat. Vad tjänar du pengar på som manager?

– Man tar en procent på allt som artisten tjänar: spelningar, skivförsäl­jning, stim, sponsordea­ls. Allt som artisten drar in. Har du alltid vetat att du vill jobba med musik?

– Jag har älskat musik ända sedan jag var liten och samlade på skivor redan då. Morfar var jazzmusike­r

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden