Plaza Kvinna

Charli XCX

XCX HAR GJORT SIG LIKA KÄND FÖR SIN PERSONLIGH­ET SOM SIN MUSIK. VI TRÄFFADE HENNE INFÖR ALBUMSLÄPP­ET FÖR ATT PRATA FEMINISM OCH HENNES SVERIGEFÄB­LESS.

- AV JONNA DAGLIDEN

Det var galet. Det hände så snabbt. Jag Icona Pops hit I Love It: jobbade aldrig med dem i studion utan jag skrev låten på mitt hotellrum på en halvtimme. Sen mötte jag Aino på gatan en dag, en vecka senare kom de till studion, tog låten och gjorde den till sin egen. Det var konstigt, jag känner mig inte så connectad till låten, men det öppnade dörrar för mig som låtskrivar­e.

Känns som mitt andra hem. Jag har spelat in Om Stockholm: mycket här. Jag älskar svenskar och har många bra vänner. Jag kom hit första gången när jag var 17. Jag kommer så bra överens med er.

Med det här albumet försökte jag inspirera Albumet Sucker: unga tjejer. Jag kommer ihåg när jag växte upp och lyssnade på låtar på repeat. De förändrade mitt liv och fick mig att tänka på kvinnor på ett nytt sätt. Jag ville göra skivan för unga tjejer, och få dem att känna att det är okej att vara sig själv. Att något annat än stereotype­n är sexigt. Att något vilt och rått kan vara sexigt. Body of My Own är en låt som handlar om att ha kontroll över sin kropp, att känna att man tar makten som en stark kvinna.

Jag ser på det ur ett musikpersp­ektiv. Det har varit Feminism: som en stor våg av feminism, vilket är jättebra. Men det har varit en stor debatt om vem som är feminist och inte. Men om du är kvinna eller man och tror på jämlikhet – då är du feminist. Det spelar ingen roll hur du klär dig, vad du säger, gör eller hur du dansar. Människor frågar: ”Hur kan du vara feminist när du klär dig så?” Men jag tror inte att det har med saken att göra. Ibland klär jag mig på ett provokativ­t sätt, men jag gör det för mig själv. Det gör inte att jag är en mindre värd feminist.

Mode är inte så viktigt. Mer stil. Just nu älskar jag att ha Stil: på mig pyjamas. Jämt, ute och på scen. Min stil är inspirerad av 90-talet. Lite ”bad girl, sassy 90-tal”. Det är så fel att det blir rätt!

Jag älskar Marie Laveau i Stockholm. Maten, Hänger helst: drinkarna, festerna – allt är bra. Det är ett av mina favoritstä­llen.

Mitt pass, jag vet aldrig var jag ska. Och solglasögo­n. I handväskan:

Jag minns när jag såg videon Baby One More Time. Musikminne: Jag blev helt exstatisk och ropade på mamma: ”Jag vill vara som Britney”.

Det finns en jättebra vintagebut­ik i Stockholm, Shoppar helst: på Timmermans­gatan. Jag hade precis köpt en blå läderjacka med stenar där och så stötte jag på det svenska bandet Vulkano som jag träffat tidigare. De utbrast: ”Du har på dig vår managers jacka!” Jag svarade att jag köpt den i en vintagebut­ik, och då visade det sig att hon hade lämnat in jackan just den dagen!

Ingenting. Aldrig. Ångrar:

Läs hela intervjun med Charli XCX på plazakvinn­a.com

 ??  ?? CHARLOTTE EMMA AITCHISON
ÅLDER: 22 år. BOR: På landet utanför London.
BAKGRUND: Förutom att spela in sin egen musik, skriver hon musik till andra artister. Hennes genomslag kom i och med Icona Pops stora hit I Love It. Hennes första album, True...
CHARLOTTE EMMA AITCHISON ÅLDER: 22 år. BOR: På landet utanför London. BAKGRUND: Förutom att spela in sin egen musik, skriver hon musik till andra artister. Hennes genomslag kom i och med Icona Pops stora hit I Love It. Hennes första album, True...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden