Plaza Kvinna

ZARA LARSSON

OPINIONSBI­LDARE

-

Trots sin unga ålder väcker Zara Larsson ständigt debatt via sociala medier. Vi vill hylla hennes no-bullshit-attityd ännu mer inför 2015 – bättre förebild kan inte unga tjejer ha.

I början av sommaren la Zara Larsson upp en lista från Ung Vänster på sitt Instagramk­onto, som beskrev vad killar ska tänka på för att inte våldta. Omvända roller, alltså. I kommentars­fältet var det många som tyckte till. Hon gav svar på tal, och inlägget spreds – och hyllades – i media.

– Det är inget jag är skyldig att göra eller så, eller något som står i mitt kontrakt. Men det är en bra möjlighet att nå ut till många. Det är viktiga ämnen att prata om. Feminism diskuteras överallt och då vill jag också göra det.

Att vara ett sunt ideal känns viktigt, menar hon. Det gäller att lära sig att titta närmare på saker i samhället.

– Alla stjärnor är också en del av varför idealet ser ut som det gör, även ifall det är undermedve­tet. Beyoncé är hur cool som helst, och för jämställdh­et. Men tittar man på turnén med Jay-Z är han klädd i kostym och hon i stringbadd­räkt. Kollar man närmare på saker ser man tydligt vad som händer i samhället. Jag älskar henne, och hon är snygg i det, men hon sexualiser­as och inte Jay-Z, bara för att han är kille. Jag vill upplysa mina fans om det. Varför brinner du för de här frågorna?

– Jag diskuterad­e det med min kompis igår. Vi inspireras av andra som kämpar för en sak … Av en motståndsr­örelse mot fascism och rasism. Det som är glöden är folk som säger tvärtemot: rasister och kvinnohata­re. Jag vill trycka ned i halsen på dem att det inte är rätt. Om alla skulle leva i harmoni skulle inte det behövas. Men nu är det inte så, och därför kämpar folk emot saker. Är det en myt att din generation är passiva?

– Mina kompisar är väldigt insatta. Jag har ingen kompis, varken tjej eller kille, som inte är feminist. Det är en superposit­iv trend som jag inte tror kommer försvinna. Det är ämnen som man själv kan sätta sig in i. Hur kan man tycka att en annan människa är mindre värd?

 ??  ?? 4
4

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden