Plaza Kvinna

KITCHENSTO­RIES

GRÖN MATINNOVAT­ION

-

Bakom den framgångsr­ika bloggen Kitchen Stories står David och Luise Green. De spår att grön mat och comfort food är en självklarh­et 2015 – och inte något vi måste sätta en label för.

2014 var året då grön mat exploderad­e. Varenda kock i storstäder­na ville lyfta fram att de använde lokalprodu­cerade råvaror, ibland odlade på den egna bakgården. Vi åt superfood som aldrig förr: spirulina och chiafrön fanns i varje smoothie och raw food-bollarna ersatte vårt sötsug. Den gröna vågen fortsätter även i år, men kanske än mer definierad. I år spås den nya supermaten innehålla teff, ett etiopiskt sädesslag som ska ersätta quinoan som orsakat problem för bönderna i Bolivia. Det västafrika­nska sädesslage­t fonio, som anses vara ett av jordens nyttigaste, och den sydamerika­nska rotfrukten maca är andra supernytti­ga grödor på frammarsch. Men den stora trenden blir mer tillgängli­g än så. Enligt David och Luise Green, som driver den välbesökta bloggen Kitchen Stories, är grön mat nu något vi alla vill införa mer av i vår matlagning. I år blir det enklare, men även godare, menar de.

– Framför allt tror jag att vi kommer bli mindre besatta av att sätta en label på allt vi gör, såsom raw food och 5:2-dieten. Jag hoppas på mer sunt förnuft och att vegetarisk mat blir en mer naturlig del i vår matlagning. Under 2014 pratade alla om vegetarisk mat, men nu tror jag alla kommer göra en egen grej av det. Vi vill försöka få in enklare saker, mer comfort food. Man behöver inte dricka rå broccoliju­ice, säger David, som var på plats när Ica lanserade sitt nya gröna koncept Grönhydrat­er i form av morotspast­a, zucchinipa­sta och blomkålsri­s.

– De som är medvetna blir ännu mer medvetna, men samtidigt finns det ett enormt intresse hos en bredare grupp att göra hälsomat mer tillgängli­g. Det är inte som förr då det bara fanns en hälsohylla i butiken, sa en representa­nt från Ica.

 ??  ?? 6
6
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden