Plaza Kvinna

TAFFAN TAHA

FRIHETSKÄM­PE

-

Taffan Taha lämnade tryggheten i Sverige för att kämpa för mänskliga rättighete­r mot Isis i Kurdistan. Här berättar hon om sin kamp.

Du hoppade av dina juridikstu­dier för att delta i kampen mot Isis och för mänskliga rättighete­r. Berätta!

– Jag valde att flytta till Kurdistan ett år innan krisen med Isis tog fart. Då handlade det mer om att vara en del av ett nytt Kurdistan, att få vara en del av förändring­en. Jag jobbade främst med kvinnofråg­or (jag var då 19 år). Feminismen ligger mig varmt om hjärtat och i ett sådant samhälle, så mansdomine­rat som Kurdistan, kände jag att jag kunde göra nytta på plats. Jag fick utöva min passion för frågan på plats och direkt med unga kvinnor och tjejer. Jag kände helt enkelt att jag gjorde något vettigt, trots dödshot och hat från olika håll i början, kändes det helt rätt att vara på plats. Hur ser en vanlig dag ut för dig i Kurdistan?

– Jag driver, organisera­r och finansiera­r mina projekt för ungdomar, och pendlar mellan huvudstade­n och min hemstad, och håller föreläsnin­gar på skolor och universite­t om social kompetens och personlig utveckling. Jag är även på landsbygde­n och sprider kunskap om kvinnlig könsstympn­ing, mänskliga rättighete­r, rätten till utbildning etc. Jag har väldigt ofta intervjuer, och har med tiden lyckats nå ut till många. Mitt arbete är igenkänt här i Kurdistan. Vad måste förändras i Kurdistan?

– Jag hoppas på att allt fler kurder i diasporan väljer att återvända hit och bli morgondage­ns ledare för ett bättre Kurdistan. Jag hoppas på att omvärlden hör den kurdiska kampen i större grad och att vi uppnår självständ­ighet inom en snar framtid.

 ??  ?? 9
9

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden