Plaza Kvinna

TRAIL RUNNING

TRÄNINGSFE­NOMEN

-

Precis som vi vill komma närmare naturen när det kommer till mat och inredning, har det även blivit en stor drivkraft i sättet vi tränar på. Nu gäller utmaning i naturen.

Det är ingen nyhet att en promenad i skogen gör att vi både får bättre kondition och en skönare naturupple­velse, men den senaste trenden inom träning är en lite större utmaning än så. Trail running är ett fenomen som växer sig allt starkare – aldrig tidigare har loppen blivit fulla så snabbt. Från att ha varit väldigt stort hos löpnördar världen över en längre tid, börjar den även nå oss ”vanliga motionärer”. Istället för att ge sig ut på sin vanliga löprunda blir skogen platsen för joggingtur­en. Berg, stigar och mossa blir ditt underlag istället för asfalt. Fredrik Ohlqvist, journalist och trail running-expert för New Balance, är en av dem som förespråka­r träningssä­ttet som kan liknas vid upplevelse­sporter som surfing och klättring.

– Vi söker alltmer en upplevelse utöver att bara träna. Trail running är ett sätt för mig att samtidigt befinna mig i naturen. När jag springer i skogen händer det att jag bara lägger mig ned och insuper själva atmosfären, säger han.

Som en del av den stora löptrenden blir trail running ytterligar­e en form som den utvecklas på. Istället för att konstant ha koll på vilken tid man springer på, blir det här ett sätt att bara ge sig ut.

– Det är ingen som bryr sig om tider i skogen. Det är något som tillför, och man behöver inte bry sig om att man fick en kass tid. I skogen tänker man inte på det, utan får istället så mycket energi från naturen. Man får extrem kraft, även spirituell­t. Det blir en connection på ett mycket djupare plan. De som håller på med trail running har inte bara passion för löpning utan känner att de hör ihop med naturen.

 ??  ?? 12
12
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden